Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Bírálja az RTL a médiatörvény tervezetét

Az új médiatörvény jelenlegi formájában gyakorlatilag halálra ítéli a kereskedelmi tévék közszolgálati műsorait.
Az eddig hírműsorok készítésére szánt pénz nagy részét ugyanis be kellene fizetni egy állami-politikai felügyelet alatt álló testületnek, és ők döntenék el, hogy milyen politikai és háttérműsorokat támogatnak. Az új médiatörvényhez beadott javaslataiban az RTL felhívja a figyelmet arra, hogy az új, szakmai címkével ellátott tervezet nem ösztönzi, hanem ellehetetleníti az önálló hír és háttérműsorok készítését - hangzott el a vasárnap esti RTL Híradóban.

Közszolgálati Tanács, öttagú testülettel, államtitkári juttatásokkal, fejenként akár 1 millió 200 ezer forintos fizetéssel. De járna nekik szolgálati autó, telefon és titkárság is. Megalakítanák a Nemzeti Médiahatóságot is. Az öttagú testület szintén milliós államtitkári fizetést és juttatásokat kaphatna. Fejenként egymillió forint feletti fizetés járna annak az öt embernek is, akik az új Tulajdonosi Vagyonkezelő Testület tagjai lennének. Az új médiatörvény tervezete ezeken kívül még számos új szervezetet hoz létre azért, hogy a közszolgálati és kereskedelmi médiumokat irányítsa és felügyelje.

Üzenet, Házon kívül, XXI. század - az RTL Klub kulturális, független, politikai háttérműsorai. Ha a médiatörvény jelenlegi tervezetét az Országgyűlés elfogadja, ez mind megszűnhet. A tervezet ugyanis nem támogatja, sőt, kifejezetten akadályozza, hogy a kereskedelmi televízióknak legyenek független hír- és politikai háttérműsorai. És ez még nem minden. Az RTL-en felére csökkenhet a napi híradók hossza. A műsorok előállítására szánt pénz nagy részét ugyanis be kellene fizetni közszolgálati tartalom-előállítási díj címén. Ezt a pénzt aztán egy politikusok által felügyelt, úgynevezett Közszolgálati Tartalom-előállítási Kft. osztogatná tovább olyan műsorkészítőknek, akikkel szimpatizál, és olyan műsorokra, amilyeneket ők szeretnének.

"A politikusok elég rövid távon gondolkodnak. A jelenlegi médiatörvény-tervezet arra ösztönzi a kereskedelmi médiát, hogy ne készítsen több hír- és háttérműsort. És a politikailag befolyásolható hírműsorokat kívánja előtérbe helyezni az új médiatörvény-tervezet. Hosszabb távon ez csak a kormánypárton lévő pártok érdekeit fogja szolgálni" - mondta Kaszó Klára médiajogász.

A kereskedelmi televíziók közszolgálati műsorainak pénzügyi és tartalmi függetlenségét felszámolná a törvény, hiszen majdnem minden közszolgálati műsorra csak egyetlen politikai testülettől lehetne pénzt kuncsorogni. Hogy ne szűnjön meg Magyarországon a médiapluralizmus, az RTL kérte, hogy a közszolgálati műsorkészítésre vonatkozó, nyilvánosságot korlátozó részek helyett dolgozzanak ki egy olyan tervezetet, amely ösztönözné, hogy a kereskedelmi médiumok is minél több közszolgálati műsort állíthassanak elő, és az eddig erre szánt pénzt megtarthassa, vagy beszámíthassa a díjaiba ugyanúgy, ahogyan a médiahatóság működését biztosító, úgynevezett felügyeleti díjat is.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2009. január 13. 07:01
  „"Az eddig hírműsorok készítésére szánt pénz nagy részét ugyanis be kellene fizetni egy állami-politikai felügyelet alatt álló testületnek, és ők döntenék el, hogy milyen politikai és háttérműsorokat támogatnak."

  Kedves elFtarsak, ez az ido mar elmult ugy 20 eve. Nem teccettek eszrevenni?

  Egyebkent meg garantaltan nem ertek a temahoz, igy most igy nyilvanosan szeretnek jelenztkezni valamelyik jol fizeto poziciora. Bologatni fogok mindenre, igerem.”
 • 5. flexsnake 2009. január 11. 22:32
  „természetesen a hírtv nem szolgálja ki a szélsőjobbot....
  Hagyjuk már.Nem kell olyan médiatörvény ami újabb tökfejeket ültett millios fizetésért bársonyszékbe.
  Senkinek nem jó a cenzura.”
 • 4. mgabor 2009. január 11. 22:20
  „suhym, ez így elég elhamarkodott, a Házon kívül meg a XXI. század valóban nagyon jó műsorok; a Portré is jó szokott lenni - ezek még csak elfogultsággal se vádolhatóak.

  más kérdés, hogy ezeket leszámítva az RTL valóban szenny, de szégyellje az magát, aki megnézi :)”
 • 3. .suhym. 2009. január 11. 21:33
  „"..Az új médiatörvény jelenlegi formájában gyakorlatilag halálra ítéli a kereskedelmi tévék közszolgálati műsorait...."

  Van ilyen ennél a tévécsatornánáll?

  "..politikailag befolyásolható hírműsorokat kívánja előtérbe helyezni ..."

  A retekklub eddig is ezt csinálta. Teljes mellszélességgel kiállt/kiszolgálta a jelenleg regnáló mszp - szdsz -(mdf) kormányt!”
 • 2. netuddki 2009. január 11. 21:30
  „Elolvastad a cikket?Nekem úgy tŰnik hogy cenzorálni akarnak a politikusok.Most éppen az MSZP,de a FIDESZ is megszavazza?”
 • 1. gardista33 2009. január 11. 20:56
  „birálja?ki lehet huzni az orszagbol!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napi standolás ellen tiltakoznak

A napi standolás bevezetése ellen tiltakoznak a vendéglátósok. Magyarországon február elsejétől… Tovább olvasom