Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Bírják gázzal a hideg ellenére

Az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolója kifogástalanul működik, amit mutat az is, hogy a napi 13-14 millió köbméter gáz kitárolása a kereskedelmi készletből fennakadás nélkül történik - mondta Gáti István, a cég vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.
Hozzátette: a kitárolás néhány napja emelkedett 10 millió köbméter fölé, mert a kereskedelmi és üzleti partnereik megkezdték a gáz kivételét. Mint mondta, nem jelent majd problémát az sem, ha következő napokban tovább nő a kitárolt mennyiség.

A vezérigazgató jelezte: most csak a kereskedelmi készlet fogy, a stratégiai nem.

A stratégiai földgáztárolóban - a rendelet szerinti mennyiség - 915 millió köbméter földgáz van, és további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF kereskedelmi tárolója.

A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni.

A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban van. Ezekben jelenleg összességében 36,4 százalékos a telítettség, 1,538 milliárd köbméter földgázkészlet van bennük a kereskedői igényeknek megfelelően. A hét elején Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek, hogy a napokban napi 15-20 millió köbmétert tároltak ki a kereskedők igényeinek megfelelően, és a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbmétert is biztosítani tudják.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy csütörtökön kismértékben 64 millióról várhatóan 69 millió köbméterre emelkedik a gázfogyasztás. Véleménye szerint, ha nem lesz műszaki probléma, akkor a magyar rendszerben nem lesz ellátási zavar, még akkor sem, ha tovább csökken a hőmérséklet. Megjegyezte: az elmúlt téli hónapokban az átlag gázfogyasztás 10-15 százalékkal alacsonyabb volt Magyarországon, mint a megszokott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KEH: jogszabályváltozás miatt változik az államfői kitüntetések neve

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint Magyarország új alaptörvénye, valamint az ahhoz kapcsolódó új kitüntetési törvény tette szükségessé a névváltoztatását. Tovább olvasom