Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Bíróság előtt a tiszadadai uzsorások rokonai

Megkezdődött a tiszadadai uzsorások rokonainak pere kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon; az öt vádlott a gyanú szerint uzsorakölcsönöket nyújtott több helybelinek, majd megpróbálták megfélemlíteni és korábbi vallomásaik megváltoztatására kényszeríteni áldozataikat.
A vádirat szerint egy tiszadadai férfi és társa tavaly márciusban adott a településen élő egyik családnak 20 ezer forint kölcsönt, melyet a következő hónapban duplán követeltek vissza. Az uzsorások nem elégedtek meg az összeg kamatos visszafizetésével, késedelmi kamat címén a családi pótlékot és a segélyt is megpróbálták elvenni a családtól. Megfenyegették a családot, hogy ha nem fizetnek, megölik őket, illetve felgyújtják a házukat. A retorziótól tartó házaspár ezért - öt hónapos kisgyermekükkel együtt - több éjszakát a szabadban töltött, majd feljelentették a zsarolókat a rendőrségen. A rendőrök júliusban tartóztatták le a két férfit, akik ellen zsarolás bűntette miatt indult büntetőeljárás a Nyíregyházi Városi Bíróságon. Az egyik férfi felesége és fia azonban nem sokkal később Tiszavasvári központjában ráismert a házaspárra, s erőszakkal próbálta meg rávenni őket feljelentésük visszavonására. A párnak sikerült elmenekülnie. Az erőszakoskodókat elfogták, ellenük és további három rokon ellen büntetőügyben, hatósági eljárás akadályozásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást az ügyészség.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a zsarolók és társaik több, nehéz helyzetben lévő tiszadadai lakosnak nyújtottak kölcsönöket, melyeket százszázalékos kamattal követeltek vissza, illetve a kölcsönfelvevőket pénzzel és fenyegetéssel próbálták meg rávenni vallomásaik megváltoztatására, valamint hamis tanúzásra.

Az öt elkövető közül több vallomást tett a keddi tárgyalási napon, de érdemben nem változtattak a nyomozás során tett nyilatkozataikon, és bűnösségüket sem ismerték el.

A tárgyalássorozat szerdán tanúk, köztük a megfélemlített, azóta Miskolcon élő házaspár meghallgatásával folytatódik. Őket várhatóan külön fogja meghallgatni a bírói tanács, mert a család - a tárgyalásra eljuttatott írásbeli vallomásuk szerint - még mindig fél a zsarolóktól.

A szövevényes és sokszereplős ügyben várhatóan csak jövőre születik ítélet.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. november 24. 21:08
    „Nem hiszem, hogy egyetlen cigány is él, aki ilyet tenne! Genetikailag képtelenek bármi rosszat, netán jogellenest cselekedni!”
  • 1. KolompárRómeó 2009. november 24. 20:32
    „Csak nehogy baja legyen a szemét mocskos rasszista bíróságnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárenyhítés a bezárt cukorgyárért Szerencsen

Elsősorban munkahelyteremtésre használható fel az az 5,6 milliárd forint, amely a… Tovább olvasom