Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bírósághoz fordul a megbüntetett gyógyszercég

Budapest – A Medico Uno jogszerűtlennek és irracionálisnak tartja az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) vizsgálatát és határozatát, a cégre kiszabott büntetést pedig aránytalannak ítéli, ezért bírósághoz fordul - közölte a gyógyszercég pénteken az MTI-vel.
Szepezdi Zsuzsannna, az OGYI főigazgatója pénteken jelentette be, hogy az intézet a januári thaiföldi orvostragédia kapcsán több gyógyszercégre összesen több tízmillió forintos bírságot szabott ki, egy cég esetében pedig javaslatot tett az általa forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére is.

Az OGYI vezetője elmondta, hogy az érintett cégcsoportnál több vizsgálatot indítottak "a szakmai promóciós marketingtevékenységre és a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartására vonatkozóan". Ennek eredménye alapján a cégcsoport hat cége ellen összesen 18 eljárást indítottak, s 9 esetben állapítottak meg jogsértést.

A Thaiföldön elhunyt magyar orvos halála rávilágított a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységeire - emelte ki Szepezdi Zsuzsanna.

A Medico Uno álláspontja szerint a hatóság a kötelező tényfeltárási, bizonyítási kötelezettségeinek nem tett eleget. "Megállapításait tények helyett előfeltevésekre alapozta, a megrázó esemény által beárnyékolt, külföldi orvosszakmai rendezvényre hivatkozva" - tették hozzá.

A gyógyszercég a közleményben, a cég képviselőjét idézve azt írta: "érthetetlen és elfogadhatatlan az eljárást lezáró hatósági döntés, amely kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott olcsó és jó minőségű generikus szerek kivonását a piacról". A cég jogszerűtlennek és irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja.

Hozzátették továbbá, hogy szerintük a vizsgálat által feltárt problémák csak a nem egyértelmű jogszabályok értelmezésének különbözőségeiből adódnak, ennek ellenére "jogtalan elmarasztalásuk" kiterjed kis volumenű gyógyszergyártási tevékenységükre is.

A közleményben mindezek mellett arra is kitértek, hogy "cégük az illetékes hatóságok felé előterjeszti azt a javaslatát, amely szerint termékei árát olyan mértékben csökkenti, amely az a társadalombiztosítás számára 3 év alatt akár 30 milliárd forintos megtakarítást jelentene, a betegterhek pedig sok milliárd forinttal csökkennének".

Emellett a cég - reményei szerint versenytársai számára is példamutató módon - a gyógyszerpromóció mindenki által folytatott, de jelen eljárásban elmarasztalt gyakorlatából visszavonul - hangsúlyozták.

A magyarországi generikus gyógyszerpiac szereplőjeként a Medico Uno mindenkor az érvényes jogszabályokat, az etikai és üzleti normákat szem előtt tartva járt és jár el" – fogalmazott a gyógyszerkereskedelmi cég. "Olcsó és jó minőségű" gyógyszerek forgalomba hozatalával - állításuk szerint - csak az elmúlt években több milliárd forintot takarítottak meg a költségvetésnek, amellett, hogy a betegek kedvező árú termékekhez jutottak.

A cég szerint az OGYI mostani döntése nem csupán a cégcsoportot érinti majd hátrányosan, mivel a "költséghatékony és jó minőségű" generikus gyógyszerek elvesztésével a betegek terhei és a költségvetés kiadásai is emelkedni fognak, ami szerintük csaknem kétszázezer beteg kezelését veszélyezteti.

Olvasóink írták

 • 2. keiner 2011. március 19. 16:18
  „Magyarok ezzek:
  http://www.medicouno.com/the-headquarters.html”
 • 1. bánki 2011. március 19. 07:03
  „Cipruson bejegyzett ,,offsore" cég, amely lenyúlja a egészségbiztosítási pénzeket !

  ,,http://www.medicouno.com/region-1-a-h-slo.html"

  Nem is értem! A parlamenti képviselők miért nem látják ezeket az anomáliákat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázták a nyomravezetői díjat a pezsgősüveggel dobáló ügyében

Tatabánya - A rendőrség félmillió forintra egészítette ki az önkormányzat által felajánlott 250 ezer… Tovább olvasom