Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Bírósághoz fordulnak a melegfelvonulás szervezői

Bírósághoz fordul a melegfelvonulást szervező alapítvány, mert a rendőrség nem engedélyezte az idei rendezvényt - mondta Sánta Mária, a felvonulás egyik szervezője hétfőn.
A szervező közlése szerint a rendőrség a forgalom aránytalan korlátozására hivatkozva nem engedélyezte a június 18-ra tervezett budapesti felvonulást. A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) által szervezett rendezvényen a résztvevők a tervek szerint a Hősök terétől az Andrássy úton át az Alkotmány utca végéig vonultak volna - tette hozzá.

Sánta Mária hangsúlyozta: nem kívánják megváltoztatni az eredeti útvonalat, ezért inkább bírósághoz fordulnak.

A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Az LMP szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy-Gyurcsány kormányok alatt tapasztalható, a "gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását", és "mondvacsinált" okból próbálják a polgárok szabadságjogait korlátozni - reagált Schiffer András a melegfelvonulás betiltásával kapcsolatos sajtóhírre.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az ügyben a maga részéről jogi segítségnyújtásra is hajlandó.

Tavaly július 10-én tartották a meleg méltóság menete elnevezésű felvonulást. A Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt (a szervezők szerint ezerötszázan). A menet a Hősök terétől indulva az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg, mert az Oktogonnál ellentüntetők gyülekeztek, akik gyalázták a felvonulókat, de komolyabb rendbontásra nem került sor.

Olvasóink írták

 • 11. jozko 2011. február 15. 21:17
  „Egy társadalmi réteg, sajátos életszemlélettel-de állampolgári /pl. gyülekezési/ joggal.
  Nemzeti hősöket azért mégsem kellene csinálni belőlük ezzel a tiltással.

  AKINEK NEM TETSZIK A VISELKEDÉSÜK, NE NÉZZE ŐKET.
  Ha mégis felvonulhatnak-olyan rendőrségi biztosítást kapjanak, mint bárki más kapna!

  Ha szelet vetnek és vihart aratnak-magukra vessenek!
  Több védelemre ők se számítsanak, mint bárki más!

  Ha attrocitás érné őket, azt sem kell Európa előtt szégyellni:
  a magyar társadalomban a heteró viselkedésűeknek is vannak jogai...
  De ha nem kerítenek köréjük műbalhét, a kutya sem igazán kíváncsi rájuk!

  Van elég gondja az embereknek!

  Csonka László :

  Köszönöm a meghívást a "kerekasztalhoz" .
  Szívesen meghallgatom a mások véleményét-nemre és világnézetre, vallásra tekintet nélkül!
  Rendszerint sokat tanulok belőle-de azért nem minden alakít már az én szemléletemen.
  Az "önagyonülésező" korból viszont már kinőttem!

  Átengedem az ilyen babérokat azoknak, akik szeretik hallani a saját hangjukat a társaságban...”
 • 10. DMagóg 2011. február 15. 19:29
  „Tartsák olyan helyen, ahol csak azok botlanak beléjük, akik kifejezetten látni szeretnék. (Alsóörs, Hajógyári Sziget, Hungaroring, stb.)
  Egyébként meg minden utcasarokra "18 éven felülieknek" korhatár karikát! Az ott lakók meg csukják be a szemüket.”
 • 9. Falcao 2011. február 15. 11:32
  „Elmarad a vonaglás.Király!”
 • 8. Csonka László 2011. február 15. 08:31
  „"novaklaszlo" úr! "drusza"!!!! Bocsánat a faragatlan megszólításért, ahogy írásaiból megállapítottam, az ily gondolkozásúakra, szüksége van a hazafias érzelmű, polgártársaknak! Kérem keressen: az NBH. társkereső oldalán is megtalál (iwiw) vagy: csonkalaszlo@t-online.hu Többit, majd személyesebb levelezésben! Isten óvja Magyarországot !!!!!!!!! (a politikusoktól) Ámen !!!!!!!!!!!!!
  (u.i.) "queenmargareth",+ "jozko" levelező társaimnak, "foglaltam helyet a nemzeti kerekasztalnál" !!!!!!!!)

  Önnek és más hazafias gondolkozású polgártársaknak!
  + 1. meghívó: "Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend" - től, szeretettel !!!!!!!!!!!

  2011.február 17.-án csütörtökön 18.00-kor az Erzsébet ligeti Színházban ( Budapest, XVI.ker.Hunyadvár u.43/d)

  II. kerekasztal beszélgetés a történeti alkotmányról, megszakadt jogfolytonosságának helyreállításának szükségességéről, Magyarország valós államformájáról, a Szent Korona Tan időszerűségéről.

  Beszélgető partnerek: dr Bakos Batu, dr Bene Gábor, Mireisz Tibor, dr Varga Tibor

  Belépés díjtalan.”
 • 7. szentmiki 2011. február 15. 08:19
  „inkább orvoshoz kéne...”
 • 6. novaklaszlo56 2011. február 15. 02:19
  „Valóban nem helyes - bár ez esetben teljesen nyilvánvaló -, ha a rendőrség politikai nyomásra, ilyen megfontolásból cselekszik, tilt be, egyébként az Alkotmányban (beh kellemetlen is az a fránya, kommunista alaptörvény, igaz? Ki kéne már cserélni! :D)) rögzített alapjogból egyenesen következő aktivitást. Mert ez is ilyen. Nem helyes az ilyen, bizonyosan politikai indíttatású tiltás még akkor sem, ha nem kapott a rendőrség az elutasító határozata meghozatalát segítő, semmiféle, szuggesztív erejű (:D) "javaslatot" a kormány felsőbb hivatalaiból, mondjuk a belügytől, vagy egyenesen a Miniszterelnöki Hivatalból, bár egyáltalán nem lepne meg, ha valami ilyesmi szivárogna ki az egyébként légmentesen lezárt forródrótos kommunikációs csatornák tömítésein.
  Más kérdés, hogy a társadalmi igazságtalanságok, jog- és esélyegyenlőségi anomáliák felszámolására tett erőfeszítések, amelyeknek a melegjogi demonstrációk is egy részét jelentik, vagy kellene, hogy jelentsék, messze nem a melegek szűk érdekcsoportjának a "műveleti területe", hanem össztársadalmi érdekként kellene megjelenniük. De ennek a megértésétől, úgy látszik, sajnos még eléggé messze van a mi kis, önmagát ezer ostorral püfölő társadalmunk. Ez a bejegyzés is roppant indulatokat és gúnyt gerjeszthet, ahelyett, hogy gondolkodásra késztetné a vértócsában dagonyázáshoz szokott, és az ilyen közeget preferáló, a rendről különös és meghökkentően következetlen kinyilatkoztatásokat követő tutimondókat.
  Persze, a politikai indíttatású rendőrségi tojáshéjon járás (óvatosság) legkevesebb két okból is érthető:
  1. A hatalom soha sem szerette az olyan megmozdulásokat, civil aktivitási formákat, amelyek komoly ellenállásba ütközve, jókora felfordulással járhatnak, és mindig is szinte paranoiás félelemmel viszonyult az ilyesmikhez. Ez most különösen érthető, mert az ország Európa figyelmét a szokásosnál is jobban élvezi: az unió soros elnökségét látja el; a médiatörvény, az alkotmányozás, és néhány egyéb ok miatt is magára vonta a fél világ, de főleg az unió figyelmét. Ha ezt újabb botrányok, kavarodás, utcai összecsapások tetézik, az bizony tovább ronthatja a regnáló hatalom, amúgy is megtépázott nemzetközi tekintélyét, s a "két rossz közül válaszd a kisebbiket" bölcs elv alkalmazásával könnyen arra a döntésre lehet jutni, hogy egy ilyen demonstráció betiltása sokkal kisebb, és akár magyarázható helyzetet eredményez, mint a fanatikus és ostoba homofób tömeg meg a felvonulók összecsapása, amelyet nehéz kezelni, és akár véres, nehezen helyrehozható következményei is lehetnek a hatalomra nézve. A melegek azonban valószínűleg nem fognak törni-zúzni, ha egyszerűen eltanácsolják őket, legfeljebb duzzognak egy ideig, meg telesírják a fél világ kötényét, oszt´ jó napot.
  2. Az egyház egyre nyíltabban vesz részt az állami feladatok ellátásában, beleértve a törvényalkotást is (ebben már-már ő az egyik főszereplő, bár a siófoki kudarcot azért még csak le kell nyelnie, de a pozíciója megtartása érdekében most aligha tehet mást), az alkotmányos elkülönítés ellenére is (a hatályos Alkotmányról van szó, amely világosan kimondja az állam és az egyház különállását, többek között éppen ezért kell az új megszületését annyira sürgetnie). Az egyház dogmatikus és merev állásfoglalása a szexualitásról közismert, meg az is, hogy a jelenlegi hatalom nem is létezhetne az egyházat képviselő KDNP támogatása és koalíciója nélkül, miként a következő választások megnyerése is túlontúl kockázatos e szövetség elvesztése esetén. Így hát nincs mese, engedni kell itt-ott, ha nem akarja a kormányzó párt elbukni az egyházzal kötött frigyet. Márpedig nem akarja, bolond lenne. Vagy a hatalmát stabilizálja - néhol a köz érdekeit is szolgálva, ahol ezt megteheti a saját érdekeinek a feladása nélkül -, vagy pedig a társadalom érdekében ministrál.
  Vajon melyik utat választja? Nem nehéz kérdés, igaz? :) Csak az a baj, hogy ezzel senkinek sem használ, ellenkezőleg. Még magának sem hosszú távon, de hát a mi politikai életünk mezőnyében nem a hosszútávfutók vannak többségben. Baj. Nagyon nagy baj. Hosszú távon. De ma már rövid távon is.

  Azt pedig, hogy egy társadalmi kisebbség ügyének használ-e, ha a jogaival élve gyülekezik és demonstrál, meg hogyan teszi ezt, a törvények határain belül, hadd döntse el ő maga! Nem kell a hatóságnak a gyerekeit féltő, jóságosan szigorú papa szerepét játszania, annál is kevésbé, mert ez az apuka nem a gyerekeit félti, hanem az atyai presztízsét, és meg is védi azt még akkor is, ha a kölykei belepusztulnak. Durva? Lehet, de nagyon igaznak tűnik. Persze, nem a bölcs, két harmados többség szerint... :)

  Jöhet a virtuális kivégzésem, kedves bölcs többség! Nem is úszom meg, igaz? Még a halálnemet sem választhatom meg nyilván. ;) :D”
 • 5. Csonka László 2011. február 14. 23:31
  „Jaj majd elfelejtettem, a gárdával egyeztetett a hatóság ???????”
 • 4. Csonka László 2011. február 14. 23:17
  „Ajándékkal készültem, mondjuk "pattogatott kukorica" - gránát (alma) + meg innivalóval, koktélt kevertem, valami oroszfajtát, jaj tudom már, Molotov ! (lol) Nesze neked NBH.”
 • 3. dodó 2011. február 14. 20:55
  „A kapcsolódó "Betiltották a melegfelvonulást?" című cikk 15. hozzászólása erről szól.”
 • 2. samsung10 2011. február 14. 19:05
  „Mutogassa magát a farturo barátja elött”
 • 1. queenmargareth 2011. február 14. 18:41
  „Ne már!

  A gazdag melegek inkább nekünk segítsenek, kisembernek. Kivételesen ne magukat mutogassák.....
  Vagy s. kristóf megoldja? hmm a hideg is kiráz a melegek felvonulásától.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hajléktalant vertek meg fiatalok Salgótarjánban

Három fiatal megvert egy hajléktalan férfit a salgótarjáni vasútállomáson, az elkövetők ellen… Tovább olvasom