Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Bírósághoz fordult Molnár Oszkár az EBH határozata miatt

Felülvizsgálati kérelmet nyújtotta be Molnár Oszkár, Edelény polgármestere az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatával szemben a Fővárosi Bírósághoz csütörtökön - tájékoztatott a borsodi város polgármesteri hivatalának kabinetirodája.
A beadványban Molnár Oszkár (Fidesz) "több pontban tárja a bíróság elé a hatóság eljárásának jogsértő voltát, egyben kéri a határozat végrehajtásának felfüggesztését" - tartalmazza a közlemény.

Az EBH - nem nevesítve Molnár Oszkárt - szeptember közepén hozott "jogsértést megállapító döntést", mondván: a polgármester olyan kijelentést tett az önkormányzat egyik testületi ülésén, amely alkalmas volt arra, hogy a roma kisebbséghez tartozó anyákkal, terhes nőkkel szemben a "zaklatás tényállását megvalósítsa".

A hatóság szerint a polgármester nagy nyilvánosság előtt is ismertté vált kijelentése - egyebek mellett - alkalmas volt arra, hogy az általa megnevezett településeken "ellenséges, támadó és megszégyenítő környezetet alakítson ki", ami az e csoportokhoz tartozók életére "hosszabb időn keresztül negatív befolyást gyakorolhat", és növeli a velük szembeni előítéletet.

Az EBH a polgármesternek "megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását", és elrendelte a jogsértést megállapító jogerős és végrehajtható határozat nyilvános közzétételét kilencven napra a hatóság és az önkormányzat honlapján.

Molnár Oszkár egy képviselő-testületi ülésen fogalmazott úgy, hogy a cigányok által többségében lakott településeken - példaként hozta fel Lakot és Szendrőládot - a terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak, ezért gyógyszert szednek be, valamint gumikalapáccsal ütik a hasukat.

A polgármester korábban az MTI-nek azt mondta: nem állította, hogy mindezeket cigány nők követik el, ezért az EBH határozatát meg fogja támadja. Egyúttal arra kérte a hatóságot, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértő magatartástól, és felszólította, ne akarja Magyarországon korlátozni a szólásszabadságot - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. október 15. 20:48
  „Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke dr. Demeter Judit
  Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese dr. Furmann Imre
  Elnökségi titkárság :dr. Maróthy Zsolt titkárságvezető
  Hatósági és Jogi Iroda vezetője: dr. Gyarmati Edit főosztályvezető
  Gazdasági és Ellátási Iroda vezetője: dr. Török Lászlóné főosztályvezető

  A Hatóság mellett Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület működik. Tagjai:
  dr. Farkas Lilla
  dr. Gyulavári Tamás
  dr. Herczog Mária
  dr. Kádár András Kristóf
  dr. Kárpáti József
  dr. Szigeti György

  Lehet következtetni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaklatás miatt feljelentették Esztergom polgármesterét

Meggyes Tamás esztergomi polgámestert zaklatásért feljelentette a felesége, mivel 3 és 6 éves gyermekük előtt megfenyegette. Tovább olvasom