Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Bírósági nem a turulszoborra

A szobor lebontását egyébként már a Fővárosi Bíróság egy korábbi, 2008 márciusi jogerős és végrehajtható ítélete kimondta.
A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumának szerdán hozott jogerős ítélete elutasította a XII. kerületi, Hegyvidéki Önkormányzat keresetét, amelyben azt kérte, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a Közigazgatási Hivatal határozatát, amelyik megsemmisítette a budai turulszobor fennmaradási engedélyét. A jogerős ítélet ellen a XII. kerületi Önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Fővárosi Bíróságon folyó per tárgya, hogy elbontsák-e a XII. kerületben, az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán kialakított téren 2005 őszén építési engedély és az előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás nélkül felállított turulszobrot.

A szobor lebontását egyébként már a Fővárosi Bíróság egy korábbi, 2008 márciusi jogerős és végrehajtható ítélete kimondta, de az I. kerületi jegyző fennmaradást adott a műalkotásra. Ezt a fennmaradási engedélyt semmisítette meg 2008. júliusában a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal. A Közigazgatási Hivatal határozata ellen viszont a bírósághoz fordult a XII. kerületi Önkormányzat. A Fővárosi Bíróság szerdán a XII. kerületi Önkormányzat keresetét elutasította.

Réthy Edit bírónő az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a Közigazgatási Hivatal vezetője jogszerűen írta alá a turulszobor fennmaradási engedélyét megsemmisítő határozatot, amit a XII. kerületi Önkormányzat vitatott azzal, hogy erre a Közigazgatási Hivatal vezetőjének a közigazgatási szervezet átszervezése miatt nem volt joga. A bírónő hangsúlyozta, nem volt olyan határozata a Fővárosi Önkormányzatnak, amely szerint az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán ezt a vitatott műalkotást, a turulszobrot felállíthatták volna.

A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt szerdán befejeződött per egy építmény fennmaradásával kapcsolatos jogvitáról szólt, de az ügy hátterében éles politikai viták állnak, a turulszobor fennmaradásáért már többször szerveztek demonstrációt, tüntetést a helyszínen is.

Arról, hogy a Legfelsőbb Bíróságon kezdeményez-e felülvizsgálati eljárást a turulszobor ügyében a XII. kerületi Önkormányzat, az ítélet indoklásának írásba foglalása után döntenek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz nyolc követelést küldött az MSZP-nek

A Fidesz elnöksége levélben szólítja fel az MSZP elnökségét, hogy támogassák az előrehozott… Tovább olvasom