Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Bírósági reform: Darák Péter a jelölt a Kúria, Handó Tünde az OBH elnöki posztjára

A jelölteket az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság várhatóan hétfőn hallgatja meg, az Országgyűlés pedig kedden titkos szavazással dönt a jelöltekről .
Darák Pétert jelölte Schmitt Pál a Kúria, Handó Tündét pedig az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára - tájékoztatta az Országgyűlés sajtószolgálata pénteken az MTI-t. 

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő OBH elnökét az államfő jelölésére a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre, a legalább ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírók közül. Hatáskörébe tartozik a bírósági felsővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele.

A Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke igazgatási jogköröket nem gyakorol majd. A főbírót az Országgyűlés választja - a minimum ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül - kétharmados többséggel kilenc évre, a köztársasági elnök jelölésére.

Ő nevezheti ki a Kúria kollégiumvezetőit, irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét.

Az Országgyűlés november 28-án döntött a bíróságok igazgatásának átalakításáról. Januártól elválik egymástól a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság (LB) - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A kettős tisztséget jelenleg Baka András tölti be, megbízatása januártól szűnik meg.

A bírósági rendszer az igazságszolgáltatási reform után is négyszintű marad: az LB helyébe a Kúria lép, az ítélőtáblák alatt pedig megyei és városi bíróságok helyett törvényszékek és - 2013. január 1-jétől - járásbíróságok helyezkednek el.

Ezeken kívül - az ugyancsak 2013-tól a munkaügyi bíróságokat felváltó - közigazgatási és munkaügyi bíróságok működhetnek különbíróságként, amelyek csak első fokon járhatnak majd el, a határozataik elleni fellebbezést pedig a törvényszékek bírálják el.

Olvasóink írták

 • 3. DMagóg 2011. december 09. 16:01
  „Családi vállalkozás. Lehet az még jó is. Kérdés: Kinek?”
 • 2. szatyi 2011. december 09. 15:33
  „"Fideszes forrásoktól úgy tudjuk, az Orbán-családdal szoros kapcsolatot ápol, a szakkollégiumi idők óta a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak az egyik legjobb barátnője. "

  Forrás: stop.hu”
 • 1. efemes 2011. december 09. 14:41
  „És azt vajon miért nem írták oda az MTI-féle hírbe, hogy Handó Tünde "mellesleg" Szájer József EP-képviselő felesége??! Vagy ez elhanyagolható információ, és csak én értékelem túl valami megmagyarázhatatlan oknál fogva?? :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: 2014-ben össznemzeti parlament alakulhat

A következő választások után, 2014-ben már össznemzeti parlament alakulhat, a határon túli magyarok… Tovább olvasom