Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Bírság jár a túl olcsó halért is

Az ünnepek előtt fokozottan ellenőrzik az élelmiszerek minőségét. December elejéig a legtöbb probléma a higiénia területén volt, 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálásával a Megyei Kormányhivatalok alá tartozó Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságok, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok téli kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzést hajtanak végre. A hatóságok célja, hogy a karácsonyt és a szilvesztert megelőző megnövekedett kereskedelmi forgalom mellett is, minőségi és az élelmiszerbiztonságnak megfelelő termékek kerüljenek a polcokra.

Az Igazgatóságok november 21-én kezdték el, és december 31-ig folytatják azokat a kiemelt ellenőrzéseket, melyek során az ünnepi hagyományokhoz kapcsolódó termékeket fokozottan vizsgálják. A három szakaszban zajló téli ellenőrzések alkalmával kiemelten figyelnek arra, hogy az ilyenkor a szokásosnál nagyobb élelmiszer-kínálat megfelelően legyen tárolva, a kereskedők biztosítsák a lejárt szavatosságú áruk selejtezését, és a leárazott termékek is megfelelő minőségűek legyenek. Az ilyenkor nagy számban vásárolt halak esetében az ellenőrzés kiterjed a halak beszerzési és értékesítési árának vizsgálatára is. Amennyiben a szakemberek az élőhal beszerzési ára alatti értékesítésével találkoznak, a forgalmazó bírságra számíthat.

„A vizsgálatok az élelmiszeripari termékekre, többek között az édességekre és húskészítményekre, valamint a halászati termékekre vonatkoznak, továbbá az ellenőrzés kiterjed a vendéglátásra is, különös tekintettel az ázsiai vendéglátók ellenőrzésére" – emelte ki Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.

A vizsgálatok első szakasza december 4-én lezárult, melynek keretében 1 954 ellenőrzésre került sor, köztük élelmiszeripari előállítóknál, vágóhidaknál, édesipari termelőknél is jártak az Igazgatóságok szakemberei. Több mint 18 ezer élelmiszert vizsgáltak meg, melyből - beleértve a zöldség-gyümölcsöt és a borászati termékeket is - a vizsgált tételek 1,8 %-át, 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, közel 13 millió Ft értékben. A legtöbb hiányosság a higiénia területén jelentkezett, de kifogásolható volt a forgalmazott termékek minősége is, több esetben pedig nem volt megfelelő a dolgozók egészségügyi alkalmasságának, illetve a képzettségüknek a dokumentálása. Az ellenőrök 55 esetben csupán a figyelmeztetés eszközével éltek, 87 alkalommal viszont, összesen 7,9 millió Ft értékben bírságot szabtak ki.

„Az élelmiszerlánc szemléletnek megfelelően a gyógyszeres takarmányok előállítását és forgalmazását is vizsgálták szakembereink. Örömmel nyugtáztuk, hogy a takarmányok esetében végzett 98 ellenőrzés során mindössze egy alkalommal kellett egy takarmány-forgalmazót figyelmeztetnie a hatóságnak, mert nem az engedélyének megfelelő tevékenységet végzett. A 137 vizsgált gyógyszeres sertéstakarmány mindegyike kifogástalannak bizonyult" – mondta Dr. Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke.

A téli akció célja mélységi vizsgálatok és élőállat szállítások ellenőrzése is. Mélységi vizsgálatok alkalmával december 4-ig, 91 élőállat szállítmányt és 16 élelmiszer szállítmányt ellenőrzött a hatóság. Az állatszállítások országos ellenőrzése során pedig 669 szállítmány, közel 725 ezer szállított állatát vizsgálták meg. Jelentős szabálysértéssel nem találkoztak a szakemberek, az állatok egészégi állapota és ivóvízellátása rendben volt.

Az ellenőrzések első szakaszában 575 db vendéglátó létesítmény vizsgálata is lezajlott, közülük 56 helyszínen észleltek a szakemberek olyan súlyosabb élelmiszerbiztonsági hibákat, mint a műszaki feltételek, a takarítás hiánya vagy a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása. A vizsgálatok kiterjedtek az ázsiai konyhák szolgáltatásaira is az ország több pontján, az ellenőrzött 143 db vendéglátó egység 23 %-ánál tapasztaltak az ellenőrök a készételek kezelésével, tárolásával kapcsolatos hibákat és higiéniai hiányosságokat. Súlyos élelmiszerbiztonsági hibák, hiányosságok miatt 12 db üzletet kellett felfüggeszteni, melyek közül 9 db ázsiai ételeket forgalmazó étterem volt.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2011. december 15. 16:40
    „a NAV ellenőrízhetné pl. a fenyőfa árusokat is ! !!!!!!!!
    Ma 3 helyen voltam --nézelődni , tályékozódni , ---mások kértek volna .blokkot--számlát --de sehol nem adtak ! még kérésre sem !!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 millióval több jut jövőre az iskolatej programra

Jövőre kefirt, natúr és ízesített joghurtot is kaphatnak a tanítási napokon az óvodások és az… Tovább olvasom