Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Bírság miatt tovább késik a dunaújvárosi fürdő megnyitása

Elkészült a dunaújvárosi élményfürdő, de nem nyithatják meg, mert a korábban kiszabott félmilliárd forintos építésügyi bírságot nem fizette be az építtető. A CIB Ingatlanlízing Zrt. engedély nélküli építkezésért kapta a büntetést.
A fürdő ugyan megkapta az ideiglenes fennmaradási engedélyt, amely azonban csak akkor emelkedik jogerőre, ha a bírságot kifizetik. Az építtető fellebbez, a fürdő így csak a közigazgatási hivatal döntése, vagy egy esetleges per lezárulása után nyithat ki, pedig már most több mint egy éve késik az avatása.

A Duna Kör jelentette fel az építkezést 2007 februárjában, fakivágások miatt. Ekkor felfüggesztették az építési engedélyt, ennek ellenére tovább folytatódtak a munkák. A Duna Körrel peren kívül megegyezett a CIB Ingatlanlízing Zrt., és fatelepítésre milliókat kapott a zöld szervezet. Ennek alapján egy táblabírósági határozat tavaly decemberben visszamenőleg megszüntette az eljárást. Kérdés, hogy ez hatályon kívül helyezte-e az építési engedély felfüggesztését. A félmilliárdos bírságot a CIB engedély nélküli építkezésért kapta.

Az illetékes rácalmási építésügyi hatóságtól a határozatot a DVG Zrt. is megkapta a múlt héten. Eszerint a hatóság megadja az ideiglenes fennmaradási engedélyt, ám az csak akkor lép jogerőre, ha a kiszabott 512 millió forintos építésügyi bírságot megfizeti a CIB Ingatlanlízing Zrt. A CIB-re többször szabtak ki korábban is 1-3 millió forint nagyságú építési bírságot. Kiderült az is, hogy nem a terveknek megfelelően épült a fürdő, ezért nem használatbavételi, hanem fennmaradási engedélyt kap az épület. Szakértők szerint az vitatható, hogy engedély nélküli, vagy szabálytalan építkezésért illeti bírság az építtetőt. Ez utóbbi esetben a pénzbüntetés a mostani fele lenne - mondta a Független Hírügynökségnek Koós János, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dunaújvárosban 3.2 milliárd forintos beruházásban épült fel a hétezer négyzetméter alapterületű élményfürdő. A 2400 négyzetméteres vízfelület mellett mozgásszervi betegségeket gyógyító részleg található benne. A CIB Ingatlanlízing Zrt. az építtető, tőle az önkormányzat cége a DVG Zrt. húsz évig lízingeli a fürdőt, amely végül a város tulajdonába kerül.

Sem az illetékes hatósággal, sem az építtetővel nem sikerült beszélni. Rácalmáson nem vették fel a telefont, a CIB Ingatlanlízing Zrt-nél pedig visszahívást ígértek, ami nem történt meg eddig.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Érden a CIB hasonló beruházásban épített egy fürdőt, amelynek két éve késik a megnyitása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozdonyvezetők nem értenek egyet a VDSzSz módszereivel

Növekvő aggodalommal figyeli a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), hogy a másik szervezet, a… Tovább olvasom