Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Bizalmat kapott a Fidesz-elnökség

Elsöprő többséggel bizalmat szavaztak Orbán Viktor pártelnöknek és a Fidesz négy alelnökének a párt szombaton tartott rendkívüli kongresszusán, amelyet azt követően hívtak össze, hogy második alkalommal szenvedett vereséget országgyűlési választásokon a Fidesz.
Pokorni Zoltán a kongresszust megnyitó beszédében – amely még sajtónyilvános volt – őszinte számvetést szorgalmazott. A Fidesz alelnöke a megjelent 1751 küldött előtt azt hangsúlyozta, hogy az őszinte számvetéssel a Fidesz–KDNP szövetségre szavazó „több millió embernek” tartoznak. Hangsúlyozta: találhatnak külső okot a választási vereségre, hiszen – mint mondta – tény, hogy a média nagyobb része nem a Fideszt segítette, illetve az „MDF nem mindig úgy viselkedett, mint egy normális ország normális ellenzéki pártja”. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, ha a kalkulálható külső okokra hárítják csupán a „vereség ódiumát”, saját magukat csapják be.
Az alelnök szavait követően a sajtót távozásra kérték, s Orbán Viktor zárt ajtók mögött végezte el a számvetést. A pártelnök által ismertetett beszámolót később megkapták az újságírók is. A dokumentumból kiderül, hogy a Fidesz országos elnöksége egyebek között az MSZP médiabeli és pénzbeli erőfölényét okolja a választási vereségért. Az elnökség azt is elismerte, hogy a Fidesz és kampányának gyengeségei, hiányosságai is hozzájárultak az eredményhez. A kongresszust követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor a választási eredményt értékelő vitát őszintének, szembenézőnek és alaposnak értékelte. Mint mondta, a kongresszus értelme az volt, hogy lezárják a választások értékeléséről szóló politikai vitákat, a továbbiakban pedig a jelennel és a jövővel foglalkozzanak. Ugyanakkor bejelentette, hogy harminc nemzeti-polgári érzelmű értelmiségit kér fel arra, hogy 2007. január 1-jéig készítsenek el egy hosszabb elemzést a választási eredményről.
Három közgazdászt – Bod Péter Ákos volt jegybankelnököt, valamint a KSH korábbi elnökét és helyettesét, Mellár Tamást, valamint Vukovics Gabriellát – arra kért fel a Fidesz tisztségében megerősített elnöke, hogy elemezzék, értékeljék az ország gazdasági helyzetét és ezt tegyék közzé a kormányprogram parlamenti vitájára.
A pártelnök szerint a gazdaság helyzetével kapcsolatban félrevezették a miniszterelnököt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom