Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bizalmat kapott a Fidesz elnöksége

87,6 százalékos arányban szavaztak bizalmat a Fidesz elnökségének a párt szombaton zajló kongresszusán. Az ese,ényt Pokorni Zoltán beszéde nyitotta meg, aki szerint a másodvonalból is kell vezető szerepre politikusokat választani.
A bizalmi szavazáson a Fidesz elnöksége 87,6 százalékot ért el; a 1023 szavazóból 896-an szavaztak bizalmat az Orbán Viktor elnökből és négy alelnökéből  - Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály - álló elnökségnek, akiket a kongresszus választott meg.

Nagyobb most a felelősségünk, mint 2002-ben, most ugyanis másodjára vesztettünk - e szavakkal nyitotta meg a Fidesz kongresszusát Pokorni Zoltán. A szövetség alelnöke szerint a felelősséget növeli, hogy a politikai riválisok példátlan erőfeszítéssel próbálnak a másfél százalékos vereségből bukást kreálni és az egységes polgári szövetséget felszalámizni, de ugyanide vezethet a mozdulatlanság, a megújulás hiánya.

A Fidesz alelnöke elmondta: találhatnak külső okot a választási vereségre, hiszen a média nagyobb része nem a Fideszt segítette, és az MDF sem mindig úgy viselkedett, mint egy normális ország normális ellenzéki pártja. Pokorni Zoltán ugyanakkor arra figyelmeztetett: saját magukat csapják be, ha csupán külső okokra hárítják a vereség ódiumát.

Pokorni Zoltán elemzésekből idézett, miszerint ha 2007-ben sem mutatkoznak a Fideszben a megújulás jelei, a parlamenti váltógazdálkodás kerülhet veszélybe. Ezért Orbán Viktornak látható és vezető szerepet kell betöltenie, de más, demokratikus versengésben kiválasztott, eddig a másodvonalban tevékenykedő politikusoknak is meghatározóbbá kell válniuk. E szavait taps kísérte Pokorni Zoltánnak, aki úgy folytatta: ha az MSZP hosszú távra berendezkedik, félő, hogy megismétlődnek a Szász Károlyéhoz, Mellár Tamáséhoz hasonló esetek, vagy éppen az APEH adatbázisának lemásolásához, a betiltott tüntetésekhez vagy a polgármesterek pénzügyminiszter általi megfenyegetéséhez hasonló esetek.

Pokorni Zoltán beszédét úgy zárta: meg kell védeni pártállástól függetlenül azokat, akiket hátrányos megkülönböztetés ér véleményük vállalásáért. Ugyanakkor meg kell védeni azokat a hallgatag milliókat is, akikkel meg akarják fizettetni a felelőtlen politikai hatalomgyakorlás árát. Erre viszont csak egy egységes, megújuló szövetség képes.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságosan győzött a Barcelona?

Tovább olvasom