Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Bizonytalan a MOL-t érintő orosz részvényvásárlás célja

Sem a MOL, sem a magyar kormány nem tudott előzetesen arról, hogy az osztrák OMV eladni készül a MOL-ban lévő 21, 2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas társaságnak.
Egyelőre az sem tisztázott, pontosan milyen céllal vásárolták meg az oroszok a részvényeket - ezt derült ki a Parlament Külügyi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén, amelyet a testület fideszes elnöke, Németh Zsolt hívott össze, hogy meghallgassák az olajtársaság és a kormány álláspontját a tranzakcióval kapcsolatban. Az ülésen a szocialista és fideszes politikusok egymást kritizálták Németh Zsolt keddi nyilatkozatai miatt, amelyben a kormány hozzáállását bírálta az oroszok részvényvásárlásával kapcsolatban.

Az eddigi információk alapján pénzügyi befektetésről van szó, nem stratégiai lépésről. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az orosz befektetők általában ilyen szituációkban nem csupán kisebbségi tulajdonrész megszerzésére törekszenek - mondta meghallgatásakor a MOL elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt szerint a tranzakciót barátságosnak azért nem lehet minősíteni, mert ennek az üzleti életben vannak bizonyos feltételei. Azt egyelőre nem tudni, esetleg ellenséges lépésről van-e szó, így a jelenlegi hivatalos megfogalmazás szerint "nem egyeztetett" részvényvásárlás történt a MOL-ban.

Hernád Zsolt szerint Oroszországban is meglepetést keltett a tranzakció, amelyről vasárnap írták alá a szerződést, és hétfőn került nyilvánosságra az erről szóló hír. Szokatlan volt emellett a részvényekért fizetett dupla vételár, valamint az, hogy a Surgutneftegas-nak eddig nem volt "külföldi aktivitása". Szakértők is érthetetlennek nevezték a lépést. A MOL-nak eddig egyébként nem volt kapcsolata az orosz céggel, a tranzakcióról előzetesen nem egyeztettek a magyar olajtársasággal, az orosz befektetők szándékait egyelőre nem ismerik - tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium államtitkára is azt mondta, hogy a kormány sem az osztrákoktól, sem az oroszoktól nem kapott előzetesen információkat a 21, 2 százalékos tulajdonrész eladásáról. A magyar kormány álláspontja az ügyben az, hogy kívánatos a pénzügyi befektetők jelenléte a MOL-ban, mert így garantálható a cég függetlensége, ugyanakkor továbbra sem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban - fogalmazott.

Keller László bírálta az ülésen Németh Zsoltot, amiért kedden azt nyilatkozta, hogy "Magyarország vagy béna kacsa vagy Oroszország ügynöke", mert egyre valószínűbb: az állam hozzájárulásával kerülnek orosz kézbe stratégiai cégek. Az államtitkár szerint a fideszes politikus felelőtlenül és megalapozatlanul vádolta ezzel a kormányt, mindez pedig veszélyes lehet, mert káros folyamatokat indíthat el.

Németh Zsolt fenntartotta álláspontját, és azt mondta: szemmel láthatóan nem védekezik a kormány a MOL ügyében. Úgy vélte: nagy valószínűséggel kizárható, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudott a tranzakció tervéről, mivel a hírek alapján a részvénypakettet hetek óta árulták, ráadásul a kormányfő nemrég négyszemközt is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. Szerinte itthon össze kellene ülnie a nemzetbiztonsági kabinetnek is az ügyben, mivel precedens nélküli esetről van szó.

Szabó Vilmos, a bizottság MSZP-s alelnöke úgy vélte: egyelőre csak a Fidesz színjátékáról van szó, valamint Németh Zsolt újabb oroszfóbiás megnyilvánulásáról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány egyre kevesebbet ír blogjában

Gyurcsány Ferenc azt írja: a jövőben távol tartja magát a kormányzástól és nem avatkozik bele a párt… Tovább olvasom