Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bizottsági igen az atomenergia alkalmazásáról szóló beszámolóra

Az atomenergia 2009-2011 közti hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslatot vita nélkül, egyhangúlag támogatta a parlament fenntartható fejlődés bizottsága keddi ülésén Budapesten.
A határozati javaslatot a gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén terjesztette az Országgyűlés elé. A bizottsági szavazások az egymondatos határozati javaslat általános vitára bocsátását célozzák.

A fenntartható fejlődés bizottságának ülését Nagy Andor (KDNP) vezette, miután Jávor Benedek (független) lemondott a bizottsági elnöki és -tagsági pozíciójáról is.

Az atomenergiáról szóló törvény kötelezi az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH), hogy évente jelentést készítsen a kormánynak és az Országgyűlésnek az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról.

A biztonsági vizsgálat a Paksi Atomerőműre, a Budapesti Kutatóreaktorra, az Oktatóreaktorra és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójára terjedt ki.

A jelentés kitér arra, hogy 2009-ben a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójánál egy esetben túllépték a tárolócső feltöltött állapotára vonatkozó maximális oxigén-tartalomnak és nedvesség- tartalomnak az Üzemeltetési Szabályzatban meghatározott korlátait. A Paksi Atomerőműben pedig egy esemény a hétfokozatú nemzetközi nukleáris esemény skálán (International Nuclear Event Scale, INES) INES-2 besorolást kapott.

Az atomenergia alkalmazásának biztonsága területén 2010-ben az OAH és az illetékes minisztériumok két fontos jogszabályt készítettek elő. Az egyik az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szól, a másik a radioaktív anyagok nyilvántartásának és ellenőrzésének rendjéről.

2011 második felében Budapesten, egy magyar kft-ben - orvosi diagnosztikai és gyógyászati célú - jód-izotóp-gyártási folyamat során a szokásos mennyiséget többszörösen meghaladó mértékű radioaktív anyag került ki a légtérbe. Bár a kibocsátás teljes mértéke nem érte el az éves, hatóságilag jóváhagyott korlátot, a gyártást felfüggesztették és kivizsgálták az ügyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyomrában hozta a kokaint Budapestre a venezuelai

Több mint egy kilogramm kokain volt a gyomrában egy venezuelai állampolgárnak, akit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogtak el. Tovább olvasom