Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Bizsuözön a magyar piacom

Soha ennyiféle bizsut nem kínáltak a magyarországi piacokon, drogériákban, ajándékboltokban, hipermarketekben, órásoknál, ékszerüzletekben, áruházakban, aluljárókban és kínai standokon, mint az utóbbi egy évben. Dömpingárakon érkeznek tonnaszámra a láncok, a fülbevalók és más álzománcozott, festett divatékszerek az országba.
Elképzelni is nehéz, mennyit kaphatnak ezek előállításáért a külhoni gyártók, amikor az egyik boltban 250 forintos áron kapható minden lánc, nyakdísz, karkötő, fülbevaló, hajgumi és klipsz.
Az áru java része – úgy tűnik – ellenőrizetlen csatornákból érkezik az országba, figyelve a nagyon alacsony árakat. Ahogyan az egyik piaci kereskedő elárulta, a vámtisztek főleg a „keményebb” dolgokat – a dohányárut, a szeszes italt és a márkás ruhák valódiságát – ellenőrzik.

A bizsuláz már több mint másfél éve tart, aminek az egyik magyarázata, hogy nagyszerűen illenek a mostani flitterezett pólókhoz, sima topokhoz, fodros, hosszú szoknyákhoz és vászonkosztümökhöz egyaránt.

A másik ok, hogy a piac még nem telített: a magyar nők egy része – régi beidegződésből – idegenkedik a bizsutól, és csak az aranyat, vagy maximum az ezüstöt tartja elegánsnak. Ez – a kereskedők szerint – főleg a középkorú, vagy idősebb vidéki nőkre igaz.

Ez utóbbi réteg szinte soha nem visel bizsut, azt az aranyláncot és karika fülbevalót hordja, amit még lánykorában kapott. Napi munkája közben nem találja értelmét a divatékszerek viselésének, ünnepeken pedig csak a valódi, régi ékszert tartja elfogadhatónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom