Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Biztonságos az évenkénti rákszűrés

A „hüvelykenet" vizsgálata, melyet egy George N. Papanicolaou nevű kutató vezetett be, a belső nemi szervekből származó kóros sejtek felismerésére szolgál.
Hogyan készül a kenet?

Egy kis faspatulával az orvos néhány sejtet kapar le a méhnyak felszínéről. Az eljárás fájdalmatlan és nagyon gyors. A sejteket egy üveglemezre (tárgylemezre) kenik, majd mikroszkópos szakvizsgálatra laboratóriumba küldik. Ha semmi kórosat nem találnak, a lelet normális, vagyis negatív. Ha kóros sejteket fedeznek fel, a lelet jelzi az eltérést és az orvos tudja, hogy mi a következő teendő.

Mi történik, ha kóros sejteket találnak?

A sejtek leírása a leletben gyakran egyszerű fertőzésre vagy izgalomra utal. Ebben az esetben kezelést írnak elő, ami általában megoldja a problémát. A biztonság kedvéért néhány hónapon belül újabb kenetet készítenek. Egyes esetekben a sejtek olyan elváltozásokat mutatnak, amelyek szerint az eltérés kezelés nélkül daganat kialakulásához vezethet. Ebben az esetben további vizsgálatokra van szükség és a sejtek állapotának követésére gyakrabban történik kenetvizsgálat.
– Kolposzkóppal (mely úgy néz ki, mint egy állványra helyezett kis messzelátó) közelebbről megvizsgálható a méhnyak és a hüvely. Segítségével szövettani vizsgálatra minta vehető (bi-
opszia) a kórosnak tűnő területekről. Ez a rendelőben elvégezhető és nem igényel érzéstelenítést.

Műtéti megoldás

A kóros sejteket mutató területek műtétileg eltávolíthatók vagy a sejtek fagyasztással (kriokezeléssel) elpusztíthatók. Ezeket a beavatkozásokat rendszerint járó betegeken (ambulánsan) végzik helyi, gerincvelői vagy általános érzéstelenítésben.

Milyen gyakran szükséges „hüvelykenetet" készíteni?

Ez a vizsgálati eredménytől függ. Évenként egy vizsgálat a legbiztonságosabb, különösen nemi életet élő nők esetében. Ha három egymást követő évben normális az eredmény, egyes orvosok szerint elég ritkábban megismételni a vizsgálatot. De minden esetben legyen része a megelőzést szolgáló gondozásnak. A daganat mellett sok más betegség – a gombafertőzéstől a nemi betegségig – kiderülhet a kenet vizsgálatakor. A vizsgálatot évente egy alkalommal javasolt elvégezni.
A nőgyógyászati rákszűrő eljárás fájdalmatlan és nagyon gyors. Évente egyszer megéri az a kis „kellemetlenség".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb ágyat akar a sztárpár

Angelinának és Bradnek több mint 3 méteres fekhelyre lesz szüksége. Brad Pitt szerint szükségük van… Tovább olvasom