Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Biztonságos konyhák

Csak kisebb munkabiztonsági hiányosságokat tárt fel a vendéglátó-ipari munkahelyeken megyénkben végzett akció-ellenőrzés, ám a foglalkoztatás módja sok étteremben, közétkezdében szabálytalan.
(illusztráció)
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség megyei felügyelősége a közelmúltban akció-ellenőrzést végzett a vendéglátóiparban. Hat munkaügyi felügyelő 33 foglalkoztatónál vizsgálta a foglalkoztatás szabályainak betartását, 5 munkabiztonsági felügyelő 29 munkáltatónál ellenőrizte, megteremtik-e az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Elsősorban melegkonyhával rendelkező helyeken, kórházi és üzemi étkezdékben, szállodákban jártak; a vizsgálat összesen 437 dolgozót érintett.

Pihenőidő, szerződések

Surányiné Patsch Katalin igazgató lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából kiderült: foglalkoztatási szabálytalanságok miatt a felügyelők 3 esetben összesen 30 ezer forint helyszíni szabálysértési bírságot szabtak ki és 5 hiányosság miatt tettek javaslatot munkaügyi bírság kiszabására. Több helyen is észrevették, hogy a munkáltató munkavállalóinak munkaidejét nem tartotta nyilván. Kiderítették, hogy egy hotelben 34 dolgozónak nem biztosította a munkáltató az előírt pihenőidőt. Egy nagyobb étterem működtetője pedig 14 alkalmazottjának nem adott a munkabérről részletes elszámolást. Egy munkaadónál fedték fel a felügyelők a munkaszerződések hiányát.

A biztonság jobb

A munkabiztonsági ellenőrzések tapasztalatai ennél némileg kedvezőbb képet mutatnak. Ez az igazgató szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a konyhákban bevezetett minőségbiztosítási rendszer, a HACCP nemcsak a higiéniai követelményekre, hanem a munkabiztonságra is kiterjed. Így a szakemberek munkabiztonsági szabálytalanság okán csak két munkáltatót sújtottak 10–10 ezer forintos bírsággal. Mindkét esetben a villamos berendezések védelmének hiányát tapasztalták. Emellett jellemző hiba még a vendéglátó-ipari munkahelyeken, hogy a polcok terhelhetőségét nem tüntetik fel, a közlekedési utakat nem jelölik, a gázpalackokat nem rögzítik.

Szomorú statisztika

Az országos munkabiztonsági és munkaügyi ellenőrzés összesen 1600 vendéglátó-ipari munkahelyet érintett. Ezúttal a korábbi évek adatainál jóval nagyobb számban fedték fel az előírások megszegését a felügyelők. A munkabiztonság terén a munkáltatók 93 százalékánál, a munkaügyi ellenőrzések során a cégek 56 százalékánál találtak szabálytalanságokat. 161 esetben felfüggesztették a munkaeszköz használatát, 39 esetben eltiltották a dolgozót a munkavégzéstől. A kiszabott munkavédelmi bírságok összege elérte a 2 millió 660 ezer forintot, a munkaügyi bírságoké a 27 millió 955 ezer forintot. Ezenkívül 940 ezer forintnyi szabálysértési bírságot, illetve 1 millió 916 ezer forintnyi helyszíni bírságot is kivetettek. A külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt 515 ezer forint befizetésére kötelezték a felügyelők a vendéglátó-ipari munkáltatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csákány Béla István – matematikus

Tovább olvasom