Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Biztonságosabbak a hátrafelé néző gyerekülések

Egy pénteken megjelent brit tanulmány szerint a gyerekeket legalább négyéves korukig biztonságosabb hátrafelé néző gyerekülésben szállítani. Ma sok országban csak a 9 kilósnál kisebb gyerekeket ültetik a menetiránnyal ellentétesen. Ez a 8 hónapos kisfiúk átlagos súlya.
A brit kutatók átfogó európai és amerikai tanulmányok, baleseti statisztikák adatait elemezték. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekeket amíg csak lehet, hátrafelé nézve kell a gépkocsiban elhelyezni. Az autó frontális ütközésekor ugyanis a menetirányba néző kisgyerek gerincoszlopára olyan nagy erők hatnak, amelyek még gerincszakadást is okozhatnak. A hátrafelé néző ülésnek az az előnye, hogy frontális ütközéskor egy vonalban támasztja alá a fejet, nyakat és gerincet, így a fellépő erők egyenletesen oszlanak meg ezen a három testtájon.

Svédországban négyéves korig a hátrafelé néző gyermekülés a norma. Svédországi és más halálos baleseti statisztikák összevetéséből kiderül, hogy sok kisgyerek életben maradhatott volna, ha nem a menetirányba néző gyerekülésben szállították volna.

Az 1998 és 2003 közötti amerikai országúti balesetekben 870 gyermek sérült meg. Az adatok szerint 23 hónapos életkor alatti kisgyermekeknek nagyobb védelmet nyújt a hátrafelé néző ülés. A tanulmány szerzői sürgetik a gyártókat és a kereskedőket, hogy a nagyobb gyerekek számára is forgalmazzanak hátrafelé néző üléseket.

A tanulmány a British Medical Journal internetes honlapján jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a kisvárdai sorozatbetörő házaspár

Őrizetben a kisvárdai lakásbetörők - a rendőrök egy 30 éves férfit és 42 éves feleségét tartóztatták… Tovább olvasom