Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Biztositas.hu: tovább csökkennek a kötelező biztosítási díjak

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjszámításának kilowatt alapra történő átállítása, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szigora és a biztosítók közötti díjverseny további 15-20 százalékos árcsökkenést hozhat az autósoknak - közölte a biztositas.hu internetes alkusz a jövő évi tarifákat elemezve.
A hétfőn induló, egy hónapon át tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új biztosítótársaság verseng majd az ügyfelekért, immár kilowatt alapon meghatározva a díjakat. A tarifákból látszik, hogy minden eddiginél nagyobb kampányra számíthatunk - áll az elemzésben. A biztosítók ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be (például tanár kedvezmény, lakásbarát kedvezmény, elektronikus kommunikációs kedvezmények) és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Idén is sláger a gyermekes és a kármentességi kedvezmény, amelyeket a legtöbb társaság alkalmaz. Egyre többen végeztek a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30 százalékos kedvezményt.

Az új tarifák meglepetése, hogy a PSZÁF két héttel ezelőtti levele nyomán a vezető hazai társaságok (Allianz, Generali, Groupama) megszüntették korábbi, kettős mércével dolgozó tarifáikat és azonos - helyenként nagyon komoly kedvezményt jelentő - díjakat hirdettek meg a meglévő és a hozzájuk szerződni szándékozó ügyfelek részére. A piacrengetőnek szánt lépésre a kisebb biztosítók - amelyek évek óta kedvező díjakkal próbálnak minél több ügyfelet átcsábítani ezen társaságoktól - azzal válaszoltak, hogy a tavalyi, már-már a végletekig leengedett áraiknál további 15-20 százalékkal olcsóbb díjat hirdettek.

Hogyan csökkenhettek még tovább a kötelező biztosítás díjai? - tette fel a kérdést a biztositas.hu. A válasz: a díjak alakulását legjobban - a biztosítók közötti verseny mellett - az évek óta folyamatosan javuló kárhányad befolyásolja.

Az objektív felelősség (30 ezer forintra büntetik a gyorshajtókat) bevezetése óta jelentősen csökkent ugyanis a közúti balesetek száma, amelyhez még az üzemanyag fogyasztás idei 15 százalékos visszaesése, és az ezzel együtt járó csökkenő járműhasználat is társul. Lassabban hajtva, autónkat esetenként otthon hagyva érthetően kevesebb kárt okozunk. Mindez most lehetőséget adott a biztosítóknak a további díjcsökkentésre - áll az elemzésben.

A kgfb díjszámítást a biztosítók úgy állították át a motor hengerűrtartalmáról a teljesítményére, hogy közben az autósok jártak jól. A kisebb teljesítményű autók díjai ugyanis csökkentek, miközben a nagyobbaké nem nőttek.

A biztosítótársaságok az idei kedvező kárhányadokra támaszkodva - két társaság kivételével - átlagosan mintegy 15 százalékos díjcsökkentést hajtottak végre, ami idén novemberben tovább csökkentheti majd a biztosítást váltó autósok átlagdíjait. A biztosítas.hu szerint szinte biztos, hogy a tavalyi kampányban elérhető 25 ezer forintos átlagdíj 20 ezer forint körülire csökken majd az idei biztosítóváltási kampányban.

A rendkívül kedvezőnek ígérkező 2011-es kötelező díjak hétfőtől érhetőek el az autósok számára, akiknek december 1-ig kell meghozniuk a döntést arról, hogy váltanak-e biztosítót. Idén minden eddiginél több autósnak lesz érdemes kalkulálnia az internetes portálokon és a társaságot váltók száma könnyen meghaladhatja a rekordnak számító tavalyi 1,5 milliót.

Az elemzésben már néhány kalkuláció is megtalálható. Így például egy 1.600 köbcentis, 74 kW-os Opel Astra legalacsonyabb díja tavaly, 23 éves budapesti szerződőnek 40. 848 forint volt, idén pedig ez csak 33.107 forint. Ugyanez a szerződő egy Suzuki Swift 1.3 autóra tavaly 47.815 forintért köthetett, míg az idei kampányban 27.103 forintért köthet biztosítást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkednek a bölcsődei, az óvodai és napközis díjak?

Egyes számítások szerint jövőre 50 százalékkal emelkedhetnek a bölcsődei, az óvodai és napközis… Tovább olvasom