Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

BKK: nőttek a jegyeladások, csökkent a bliccelés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) adatai szerint 1 milliárd forinttal nőttek a BKV bevételei a 2011 januári adatokhoz képest, és a trend idén is folytatódhat.
A központ keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a BKK és a BKV intézkedései, így a közterület-felügyelők bevonása, a tarifastruktúra változásai, a 2011-ben és 2012-ben is befagyasztott árszint - és ezzel együtt a kevesebb bliccelő - miatt növekedtek a bevételek. Hozzátették: az idén januári adatok is várakozáson felül alakultak, így folytatódhat a bevételek növekedése.

Kifejtették, hogy 2011-ben az eseti jegyek és a teljes árú bérletek forgalma 1,5 százalékkal nőtt, a 24 órás jegy eladása 17 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Ez részben annak is köszönhető a BKK szerint, hogy a vendégéjszakák száma egy év alatt 4,5 százalékkal emelkedett, és a külföldi látogatók szívesen használják a BKV járatait. Emlékeztettek, hogy a 24 és 72 órás jegyek érvényességét a MÁV-Start vonataira és a Volánbusz járataira is kiterjesztették, áruk pedig évek óta változatlan.

A jegyek és bérletek eladása szintén erőteljesen növekszik, ebben a BKK szerint meghatározó a szerepe az üzemanyagárak folyamatos emelkedésének, illetve a jegyellenőrzés szigorításának is. 2011 januárját és 2012 januárját összehasonlítva 3,5 százalékkal vásároltak többet a különböző jegytípusokból. Ezen belül a 24 órás jegyek eladása 12, a 72 órás és heti jegyeké 16, a Budapest kártyáé pedig 6,5 százalékkal emelkedett.

A bérletek értékesítése átlagosan 5 százalékkal nőtt idén januárban, 2011-hez képest pedig 1 százalékkal többen vettek teljes árú bérletet, 9,6 százalékkal több tanuló- és 9,1 százalékkal több nyugdíjasbérlet fogyott ebben az időszakban. A kisgyerekesek bérletéből 16 százalékkal több fogyott, ami a BKK szerint annak is köszönhető, hogy 2012-től a budapesti lakcímmel rendelkező szülők szélesebb köre használhatja ezt a bérlettípust.

A BKK tájékoztatásában kitért a közterület-felügyelők bevonására a jegyellenőrzésbe, ezzel kapcsolatban azt írták, hogy erre azért volt szükség, mert a BKV-ellenőrök - hatósági jogkör híján - nem igazoltathatják és fel sem tartóztathatják a jegy nélkül utazókat. A közterület-felügyelők bevonásával - akik hivatalos személynek minősülnek - a bliccelő utasok mintegy 61 százaléka önként együttműködött, 23 százalékkal több bliccelő utast szűrtek ki, 242 százalékkal több helyszíni pótdíjat szedtek be, az utólagos, hivatalos okmány vagy rendőrségi adatlekérés alapján történő pótdíjazás 91 százalékkal volt több.

Az ellenőrzés hatékonyságának javulása a bevételek növekedésében is megmutatkozott; a BKK adatai szerint a 2011-es 50,1 milliárdos menetdíj-bevételi tervet 2 százalékkal, mintegy 1 milliárd forinttal teljesítette túl a BKV.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó gázolt halálra egy biciklis nőt

Az 58 éves tamási nő kihajtott a 61-es főútra, és a forgalommal szemben haladt kerékpárjával. Tovább olvasom