Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

BKV-sztrájk 2. nap: akár 25 millióba is kerülhet naponta a munkabeszüntetés

Naponta akár 25 millió forintba is kerülhet a BKV-nál kedden megkezdett, határozatlan idejű sztrájk, amelyet a szakszervezetek a sztrájkalapból finanszíroznak - tudta meg az MTI neve elhallgatását kérő szakszervezeti illetékestől.
A sztrájkalapból fizetik a dolgozók napi sztrájksegélyét, amelynek mértéke nem éri el a normál kereset összegét. Általában fejenként minimum 5 ezer forint segélyt fizetnek a dolgozóknak 8 óra után, az összeg viszont nem differenciált, tehát a magasabb keresetű dolgozók is ugyanannyi segélyt kapnak, mint azok, akiknek kevesebb a fizetésük - mondta az érdekvédő.

A mostani, határozatlan idejű sztrájkban 14 szakszervezet vesz részt, ezekben az érdekképviseletekben mintegy 5700 dolgozó képviselteti magát. A forrás szerint a sztrájknál előfordul, hogy bizonyos háttérmunkát végző munkásokat (szerelőket, karbantartókat) nem minden esetben jelentik be, így tudnak a költségekkel spórolni. Ha a mostani sztrájknál ötezren nem veszik fel a munkát, akkor az naponta 25 millió forintos sztrájkköltséget jelent, amit a szakszervezeteknek kell biztosítaniuk.

A sztrájkalapba minden szakszervezetnél egyéni szabályok alapján fizetnek be és ezt minden szervezet bizalmasan kezeli. Egyes érdekképviseleteknél magasabb, másoknál alacsonyabb a tagdíj, amelynek egy részét a sztrájkalapba utalják. Az egyéni szabályok és tagdíjak miatt lesz olyan érdekképviselet, amelynek hamarabb elfogy a pénze. A szakszervezetek azonban kisegíthetik egymást.

Az MTI információi szerint nem zárható ki, hogy különböző cégeken, alapítványokon keresztül támogatások érkeznek az érdekképviseletekhez.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője kedden sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy hány napra elegendő pénzük van a sztrájkalapban, azt válaszolta: több napra elegendő a fedezetük.

Korábban írtuk:

13.54: Csütörtökön 4-től 8-ig a vasutasok nem veszik fel a munkát

Országos szolidaritási vasutassztrájkot tart január 14-én hajnali 4 óra és reggel 8 óra között a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - közölte a VDSZSZ szerdán.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a döntést bejelentő sajtótájékoztatón közölte: a sztrájkot ugyan az egész hálózatra meghirdették meg, de a gyakorlati végrehajtást a budapesti fejpályaudvarokra koncentrálják, mivel ezek vannak kapcsolatban a BKV-hálózattal.

11.32: Ma sem tudtak megállapodni, folytatódik a sztrájk

Továbbra sincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, a feleknek a szerda délelőtti tárgyaláson sem sikerült megegyezniük.

A szakszervezetek folytatják a kedden megkezdett, határozatlan idejű sztrájkot - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetéseket követően újságírókkal Budapesten. Hozzátette: a BKV ezúttal sem adott be új ajánlatot, a sztrájkbizottság pedig továbbra is ragaszkodik a saját álláspontjához.

A tárgyalások csütörtök délelőtt folytatódnak.

Nemes Gábor a tárgyalásokról elmondta: a BKV vezetése bemutatta nekik a kormánnyal kötött szándéknyilatkozatot, amelyben nem találtak utalást arra, hogy a munkavállalók szociális juttatásaiból, a bérből el kellene vonni és így garantálják a BKV finanszírozhatóságát.

Hangsúlyozta: a cég arra hivatkozik, hogy 13 százalékos nettó keresetnövekedése lehet a munkavállalóknak. Ennek a részletes kimutatását kérik, mert szerintük nem növekedik ennyire a dolgozók bére.

Mint mondta, az nem megoldás a számukra, hogy ha szabályváltozások miatt többletjövedelem keletkezik, akkor azt a szociális juttatásokon keresztül elvonják. Emiatt a szakszervezetek ragaszkodnak azokhoz a juttatásokhoz, amelyeket "évek alatt kiharcoltak maguknak" - tette hozzá a szóvivő.

Nemes Gábor közlése szerint a sztrájk nyugodtan zajlik, 100 százalékos annak támogatottsága. Egyelőre nem vetődött fel, hogy felfüggesszék a sztrájkot, mert úgy látják: sikeres a munkabeszüntetés. Hozzátette: folyamatosan vizsgálják, hogy a sztrájknak milyen hatásai vannak.

Úgy vélte, hogy engedékenyebb nem lett a sztrájk miatt a BKV menedzsmentje. A sztrájknak kell, hogy hatása legyen, kell, hogy a cégvezetés lássa az elhatározottságot a munkavállalók részéről - hangsúlyozta.

Nemes Gábor kitért arra: az utasok értik, hogy miért sztrájkolnak a munkavállalók, s arra kérik őket, hogy legyenek türelemmel.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalásokat követően azt mondta: akkor lehet a tárgyalásokon elmozdulás, ha a szakszervezetek elfogadják a BKV ajánlatát, szerintük ezen az érdekképviseletek gondolkoznak.

Nemes Gábor szerda reggel az MTI-nek azt mondta: véleménye szerint a BKV menedzsmentjének kell új ajánlatot tennie.

9.34: Egyes buszok csak óránként járnak

Bár negyven buszvonalon megindult szerdán a közlekedés a sztrájk alatt, egyes járatok csak óránként vagy annál is ritkábban közlekednek - tájékoztatott a BKV.

Csak óránként jár a 63-as, a 170-es, a 178A és a 266A busz is, a 124-es pedig ennél is ritkábban, 60-90 percenként. A fontosabb járatok - így a 8-as, a 173-as - 5-10 percenként közlekednek. Félóránként követik egymást a 30-as, az 57-es, a 95-ös, a 103-as, a 150-es, a 212-es és a 225-ös járatok, 30-60 perces időközökkel közlekedik az 58-as és a 128-as busz.

Az öt villamosvonalon, ahol járnak a szerelvények, átlagosan 15-20 perces követési idővel kell számolni. A BKV tájékoztatása szerint a csak a Lehel út és Bécsi út között közlekedő 1-es villamos 15 percenként, a 2-es 25 percenként, a 6-os 10-15 percenként, a 47A 30 percenként, az 52-es pedig 10-15 percenként közlekedik.

5.30: Újabb villamosvonalakon állt le a közlekedés

A szerdai üzemkezdetkor ugyan elindult, nem sokkal negyed hat után azonban leállt a villamosközlekedés a 3-as és 41A vonalakon, az 52A vonalán (Kispest, Határ út - Gubacsi út) viszont megindult a közlekedés - közölte a BKV.

Szerda kora reggel így csak az 1-es, 2-es, 6-os, 47-es (csak a Bocskai út és Deák Ferenc tér között közlekedik), valamint az 52A villamosokkal lehet közlekedni, amelyek a BKV közlése szerint ritkábban járnak, mint egy átlagos hétköznapon.

Javult viszont a buszközlekedés, mivel újabb három vonalon, a 151A-n, 124-esen és 225-ösön is elindultak az első járatok, mindhárom vonalon alvállalkozók üzemeltetik a buszokat. Ezzel hétre nőtt azon vonalak száma, ahol van buszközlekedés.

A HÉV-, a metró- és a trolibuszvonalakon az első járatok üzemkezdetkor elindultak és azóta is menetrend szerint közlekednek.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. N.P. 2010. január 14. 05:21
  „Azért megnéznélek trainman amint bemész egy tanáriba és a pedagógusokat ráveszed arra, hogy szolidaritásból sztrájkoljanak a sofőrök 45 000 Ft-os karácsonyi "pulykapénzéért" és a családtagjaiknak is járó ingyenes bérletekért. Az átlag magyar dolgozó ilyeneket nem csak nem kap, hanem nem is nagyon hallott ezekről!!”
 • 23. .suhym. 2010. január 14. 00:08
  „10. beregimoncsika!

  Eleg sok rosszindulattal aldott meg a teremto, sajnallak!:(((

  Ismered azt a szot: osszefogas?”
 • 22. gyagyástóni 2010. január 13. 21:21
  „Ilyen mentalitás miatt, mint amilyen a tietek az ért tart itt az ország.”
 • 21. valoperes_zugugyved 2010. január 13. 21:19
  „moderálva”
 • 20. valoperes_zugugyved 2010. január 13. 21:18
  „ezt a pénzt legalabb nem tudjak ellopni LOL”
 • 19. tótkomlósi 2010. január 13. 20:59
  „Futja az állam támogatásából!
  A szakszervezettel fizettetném ki....”
 • 18. gyagyástóni 2010. január 13. 20:25
  „A taxis blokád alatt, valahogy más véleményen voltatok szocik!”
 • 17. trainman 2010. január 13. 20:13
  „16. hozzászólás flexsnake

  Aki sztrájkol, az is nem is kap munkabért arra az időszakra, amíg sztrájkol, de ezt szerintem nagyon jól tudod te is, csak szereted a feszültséget gerjeszteni, másokat pocskondiázni.”
 • 16. flexsnake 2010. január 13. 20:10
  „érdekes hogy csak ezek sztrájkolnak. Mi lenne ha a hajléktalanok sztrájkolnának? Kimennének az utcára :D”
 • 15. flexsnake 2010. január 13. 20:10
  „le kell vonni a fizetésükből, aki sztrájkol az nem érdemli meg a munkáját.”
 • 14. trainman 2010. január 13. 19:30
  „Néha az ember megáll, elgondolkodik, magába száll. Kellenek is az ilyen pillanatok, mert előrébb viszik az embert.
  Megkérdi magától ilyenkor mindenki, mi az, amit tettem ma? A közösségért, a családért?
  Hazáért?

  Olyan világban élünk ma, amiből kiveszett a szolidaritás, kiölték belőlünk. Legalábbis megpróbálták, sajnos, sok esetben sikerrel.
  Gyanakvást ültettek el szívünkben a másik ember iránt, ferde szemmel nézünk orvosra, vasutasra, postásra, buszsofőrre, rendőrre, a szomszédra, úgy általában mindenkire!

  Kinek jó ez a világ így?

  Magányos szívek küszködnek szerte a világban, szeretetéhségben, megértésre, együttérzésre várva, és mi sokszor észre sem véve őket, elrohanunk mellettük, sietve ügyeinket intézni.

  A család összetartó erejét is sikerrel rombolták, rengeteg csonka család van, kik szegénységben, alig létben vegetálnak, hiába várva a szebb holnapot.
  Pedig, lehet, elég lett volna néha csak egy szó, egy simogatás, és nem hullik szét a család, de ilyesmire már nem jut idő, erre már nem ér rá az ember!
  Utána már késő bánat!

  Nem árt néha megállni! Magunkba szállni, majd cselekedni!
  Igen! Cselekedni!

  Nem mástól várva a változást! Tegyünk a közösségért mindennap valamit, és egyszer csak azt vesszük észre, valami változott, jobb lett!
  Mosolyogjunk rá az orvosra, postásra, vasutasra, buszsofőrre, a szomszédra, és ők visszamosolyognak ránk!

  A világ jobbá válik általunk!

  Álljunk meg, hallgassuk meg a magányos szívek panaszát!

  Tegyünk meg mindent Hazánkért! Ne kívülről várjuk a segítséget!

  Otthon simogassuk meg gyermekünk, párunk, és beszélgessünk velük!

  Mentsük meg lelkeinket!”
 • 13. trainman 2010. január 13. 19:29
  „13. hozzászólás achilleus!
  Én mindig sejtettem! :)”
 • 12. achilleus 2010. január 13. 19:23
  „11. hozzászólás trainman 2010.01.13. 18:48
  Úristen, már Tolsztoj is! ;-)”
 • 11. achilleus 2010. január 13. 19:21
  „Lev Tolsztoj: Az apa és fiai

  Az apa meghagyta fiainak, hogy egyetértésben éljenek; de a fiúk nem fogadták meg a szavát. Ekkor az apa hozatott velük egy vesszőnyalábot és azt mondta:

  - Törjétek el!

  Bármennyit is vesződtek vele, nem tudták eltörni. Az apa most kioldozta a vesszőnyalábot és megparancsolta fiainak, hogy egyenként törjék el a vesszőket.

  A fiúk külön-külön könnyűszerrel elbántak a vesszőkkel. Az apa ekkor azt mondta:

  - Látjátok hát, ha egyetértésben éltek, senki sem győzedelmeskedhetik rajtatok. De ha civakodni fogtok és széthúztok, akárki könnyen elbánik veletek.”
 • 10. trainman 2010. január 13. 18:48
  „Úristen! Már itt is a fasizmus! :)”
 • 9. beregimoncsika 2010. január 13. 18:47
  „Nem tudom ki mit szól majd hozzá ha ez egy két hétig el tart,és még berendelnek egy szmog riadót is.tehát se autó se semmi!
  Sztrájkoljanak nem érdekel senkit,de akkor ne megint a kisemberekkel legyen kicseszve!
  Folyamatosan a kisemberek szívnak meg mindent,nem az aki megteheti hogy autóval közlekedik.
  Gondolom akik szurkolnak a bkv-nak azok autóval járnak!
  Akkor már legyen szmog riadó,hogy a (nagyok)is szívjanak!!!!!”
 • 8. szatyi 2010. január 13. 18:46
  „Tudjátok-e, hogy az összefogott vesszőnyaláb neve és jelentése mi? És azt, hogy hova vezetett!!!”
 • 7. trainman 2010. január 13. 18:42
  „Értem gondolatmeneted, kedves achilleus, és sajnos, igazat kell adnom! Össze kellene már fogni a vesszőket egy nyalábbá!”
 • 6. achilleus 2010. január 13. 18:37
  „5. hozzászólás trainman 2010.01.13. 18:26
  Egyetértek. De reménytelen.
  Egyesével egymás után törik el a vesszőket, összefogva eltörhetetlenek lennének.
  Annyi a különbség, hogy azok az "agyatlan" vesszők, legalább nem ágálnak egymás ellen.”
 • 5. achilleus 2010. január 13. 18:32
  „2. hozzászólás 9349779 2010.01.13. 17:05
  "ORBÁN is a duplagázsit veszi fel nekünk meg minimálbér."

  A vagyonnyilatkozata nyilvános, akár a többieké:
  "A Fidesztől havonta 402 ezer forintot kap, ami jóval elmarad az egy évvel korábbi 723 ezer forinttól."
  Itt egy kis szemezgetés: http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=42225”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes gépi jegykiadást és egyforma jegyeket vezetne be a MÁV-Start

A MÁV-Start arra készül, hogy milliárdos beruházással egyszerre valamennyi menetjegyét, pénztári és… Tovább olvasom