Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

BKV sztrájk lehet januárban

Január második felében sztrájk lehet a BKV-nál, ha a cég felmondja az érvényben lévő kollektív szerződést - mondta a BKV egyik érdekvédelmi szövetségének elnöke.
Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta, az első tárgyaláson a cég vezetése olyan megállapodástervezetet terjesztett elő, amely törvénybe ütközik, és azt az "ultimátumot" kapták, hogy ha ezt nem írják alá, akkor a BKV felmondja a kollektív szerződést.

A tervezetben azt kérik, hogy a szerződés felmondási határideje 60 nap legyen, de a törvény szerint ez 90 nap.

Szintén törvénysértő a megállapodás másik része, amelyben azt rögzítenék, hogy az új szerződés alapjául az új munka törvénykönyvében szereplő juttatásokat tekintik mértékadónak.

Ez azért aggályos pont Gulyás Attila szerint, mert jelenleg nem az új munka törvénykönyve van érvényben, és az rosszabb juttatásokat is biztosítana, mint a hatályban lévő.

A szakszervezeti vezető szerint ha aláírják a megállapodást, akkor az semmisnek tekinthető, mivel törvényellenes.

A felmondás után egyeztetéseket kell kezdeményezni az új kollektív szerződésről, és ennek folyamán a szakszervezetek minden nyomásgyakorló eszközt be fognak vetni, így a sztrájk sem kizárható.

Mint mondta, erre legkorábban január második felében nyílhat lehetőség, mivel a bejelentés után a bírósági átfutási idő mintegy másfél hónap.

A szakszervezetek várhatóan szerdán ülnek újra tárgyalóasztalhoz a BKV vezetőségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a Fidesz-elnökségben nem volt szó előre hozott választásról

A Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti… Tovább olvasom