Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Blikk: 2,5 milliárdos tisztogatás

A Blikk által összegyűjtött adatok alapján minisztériumonként átlagosan 64 munkaügyi pert indítottak, és ha ennek felét az elbocsátott dolgozók nyerik meg, akkor a közszolgálati dolgozók átlagbérével számolva a kormánynak több mint 2,4 milliárd forintot kell majd kifizetnie a kamatok és kártérítés nélkül, azokkal együtt pedig az összeg elérheti az ötmilliárd forintot is.
A Blikk a keddi számában emlékeztet arra, hogy a kormány nem sokkal hivatalba lépése után fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy indoklás nélkül küldjenek el munkavállalókat a közigazgatásból.

A Blikk egy hónappal ezelőtt hivatalos levélben kereste meg valamennyi minisztériumot, valamint a Miniszterelnökséget, és arról érdeklődött, hány munkatárstól váltak meg a kormányváltás óta, és emiatt hány munkaügyi per indult ellenük.

Kiderült, több száz pert kezdeményeztek a tárcák ellen, de van, ahol nem árulják el, hány embert küldtek el. A legtöbb per a Belügyminisztérium és háttérintézményei ellen indult a kormányváltás óta, összesen 243-an támadják bíróság előtt a tárcát és az igazgatása alá tartozó intézményeket. A BM tájékoztatása szerint 638 ember távozott tőlük, egy részük felmentéssel, egy részük pedig közös megegyezéssel ment el. Igaz, ezen tárca irányítása alá több tízezer ember tartozik, hiszen ők felelnek többek közt a 35 ezer fős rendőrségért.

A Nemzetgazdasági Minisztériumból (NGM) és háttérintézményeiből 273 fő távozott, a legtöbb közös megegyezéssel (222), 51 embert viszont kirúgtak a kormányváltás óta. Az NGM tájékoztatása szerint ellenük 12 munkaügyi per indult.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a hozzá tartozó hivatalokban 73 dolgozót cseréltek le, ebből 36-at mentettek fel, a többi közös megegyezéssel, vagy lemondás miatt távozott. A Külügyminisztériumban úgy válaszoltak: összesen 6 embert cseréltek le, ebből 4-en indítottak pert.

A többi minisztériumból (Honvédelmi, Vidékfejlesztési, Nemzeti Erőforrás és Közigazgatási), illetve a Miniszterelnökségtől a törvényben előírt 15 napos határidőn belül nem érkezett válasz a Blikk kirúgással kapcsolatos kérdéseire. Az ismételt megkeresésre egyedül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból jeleztek vissza: már feladták a kért adatokat tartalmazó levelet. A többi minisztérium ellen a Blikk pert indít a közérdekű adatok nyilvánosságáért, hogy kiderüljön: hány embert cseréltek le a kormányváltás óta, és emiatt hány bírósági eljárás indult ellenük.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2010. november 02. 15:02
  „Az nem baj...ha az elődök elszúrtak valamit, börtönbe velük. Most sajnos sorban csinálják a blődségeket de azok szóra sem érdemesek, ha egy állam fi saját cégének juttattat 5 milliárdot kórusba mondják ,nem probléma vissza vonjuk, míg az ellenzék tesz ilyet harminc ministráns rohan feljelenteni..
  Mennek már itt is a milliárdok..de igazuk van mindenkit eltaposnak,megfélemlítenek ki mer majd szólni ? Mert élő példa ki mert szólni 19-89 között..az hazudik aki azt állítja ő mert ithon !!!”
 • 2. Larsson 2010. november 02. 12:33
  „A tarlós-féle tisztogatás ennél is magasabb összegű lesz...”
 • 1. Mathiasking 2010. november 02. 09:17
  „Kezdődik!!!!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kár egy soproni ékszerboltban

Milliós nagyságrendű kárt okoztak a betörők egy ékszerboltban, Sopron belvárosában. Tovább olvasom