Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Blokád helyett tárgyal a Magosz almaügyben

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nem ismétli meg a tavalyi tiltakozó bokád szervezését.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nem ismétli meg a tavalyi tiltakozó bokád szervezését az almafelvásárló ipari üzemek körül, hanem tárgyalásos úton igyekszik segíteni a nagyon alacsony, 11 forintos kilogrammonkénti átvételi ár miatt csődhelyzetbe került termelőknek - ezt Budai Gyula, a szervezet igazgatója közölte Nyíregyházán sajtótájékoztatón pénteken.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a jövő csütörtökön lesz a harmadik tárgyalás, amelyen három kérdéskörben szeretne kormányzati segítséget elérni a Magosz - mondta az érdekképviseleti vezető.

Kiemelte: olyan ártámogatást szeretnének, amit közvetlenül a termelők kapnának kritikus helyzetük megoldásához, s nem a feldolgozókon át érkezne a pénz.

Szorgalmazzák továbbá, hogy a termelők által befizetett 4,6 milliárdos kárenyhítési alapba az állam jóval többet tegyen, s nagyobb keretből kapjanak támogatást a belvíz-, aszály- és jégkárt szenvedett gazdálkodók. Emellett a Magosz akarja koordinálni az úgynevezett iskolaalma akciót, hogy - a szövetség szerint - "ne a termékértékesítő szövetkezetek fölözzék le a bevételt", s minden pénz a termelőké legyen.

A sajtótájékoztatón Budai Gyula, valamint Rácz Imre, a balkányi és Gál Zoltán, a vásárosnaményi térségi gazdakör elnöke egybehangzóan arra figyelmeztetett: mivel az ipari mellett az étkezési alma felvásárlási ára is alacsony, a már harmadik éve elmaradó bevétel miatt a hiteleleiket törleszteni nem tudó gazdák közül soknak árvereztetik majd el a bankok a mezőgazdaságai gépeiket, sőt ültetvényeiket is, attól függően mire jegyeztették be a jelzálogot.

Rácz Imre elmondta: felhívással fordultak a térség országgyűlési képviselőihez és szakmai érdekképviseleti szerveihez, hogy segítsék a helyzet tárgyalásos megoldását a szaktárcánál.

Gál Zoltán arról szólt, hogy az emberek "kármentésből", veszteségeik lehetséges csökkentése érdekében kénytelenek leadni az ipari almát 11 forintos áron, ezért tekintettek el újabb blokád szervezésétől.

Budai Gyula szerint az agrártárcának tárgyalnia kellene a feldolgozókkal arról, hogy közülük az Agrana átvegyen a tavalyi mennyiséggel megegyező 250 ezer tonna, a Rauch 70 ezer tonna ipari almát, s a magyar érdekeltségű cégek is dolgozzanak fel gyümölcsöt. így 320-350 ezer tonna ipari almának, még ha 11 forintos kilogrammonként áron is, de lenne helye az idei 510 ezer tonnás termésből.

A Magosz igazgatója megerősítette: a szövetség közreműködik az iskolaalma akcióban, a CBA üzlethálózat almaértékesítésében és a szociális bolthálózaton keresztül is igyekeznek minél több étkezési almát eladni.

Egyben bírálta a kormányt azért, hogy - álláspontja szerint - a tárca nem járt el kellően az Európai Uniónál az ültetvénykorszerűsítés érdekében, a kivágások támogatására. A minisztériumnak "az európai piacot elárasztó, silány minőségű kínai alma sűrítmény" behozatala ellen is lépéseket kellett volna tenni Brüsszelnél - vélekedett Budai Gyula.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2009. augusztus 28. 18:54
    „Eladásra összefogás!
    És a minőség tartása az első terméktől az utolsóig, csak ennyi a titka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány fontosnak tartja a Malév működtetését

A magyar kormány olyan megoldást keres a Malév problémáinak megoldására, amely megfelel a magyar és… Tovább olvasom