Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Bő fél nap alatt 21 ezer címről töltötték ki a kérdőíveket

Mintegy 21 ezer címről töltötték ki a kérdőíveket interneten szombaton, a népszámlálás első napján, délután 4 óráig - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-vel.
Ez azt jelenti, hogy Magyarország 4,4 millió háztartásából 21 ezerből érkeztek be kitöltött lakás- és személyi kérdőívek a KSH központi informatikai rendszerébe, tehát a 21 ezernél jóval több állampolgár szolgáltatott már adatot - mondta a szóvivő. Virágh Eszter tájékoztatása szerint Budapesten a háztartások több mint egy százalékából már beérkeztek a válaszok, ez 6505 lakást jelent.

Pest megyében 2039 háztartásból érkezett adat interneten, sorrendben ezután Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye következik 1065, 994, illetve 980 kitöltött kérdőívvel.

A bő fél nap alatt Nógrád megyéből érkezett a legkevesebb internetes bevallás, ám itt található a legkevesebb cím is, és általában elmondható, hogy azok a megyék, amelyekben több a háztartás, ott az internetes bevallások száma is valószínűsíthetően nagyobb lesz - tette hozzá.

Közlése szerint jelenleg is mintegy 10 ezer háztartásban a számítógép előtt ülnek, és éppen az internetes bevallást készítik. Reggel 8 órakor már mintegy 4 ezer kitöltött adatlap érkezett be hozzájuk - mondta. Telefonközpontjaikban továbbra is "égnek a vonalak", szombaton eddig négy ezren hívták őket különböző kérdésekkel, így az internetes kitöltés is sokszor szóba került. Az elektronikus válaszadásnál minden egyes kérdésnél egy bekeretezett "i" betű mutatja, ha arra rákattintanak, további információkat tudnak meg az adott kérdés megválaszolásának módjáról - hívta fel a figyelmet.

Virágh Eszter szólt arról: kérik a munkáltatókat, tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy munkahelyükön kitölthessék a kérdőíveket. Ezenkívül a könyvtárakban is van lehetőség internetes válaszadásra, itt a könyvtárosok a KSH útmutatásai alapján segítenek a program elindításában, azonban az adatok szolgáltatásánál természetesen nem lesznek jelen. Ugyanígy az úgynevezett e-pontokon is lehet kérdőíveket kitölteni. Arról, hogy ezek mely településeken és hol találhatók, a www.nepszamlalas.hu honlapon lehet tájékozódni.

Az internetes kitöltésre október 16-a éjfélig van lehetőség a www.enepszamlalas.hu honlapon, ahol egy - a lakáskérdőívek első oldalán található - azonosító és egy egyedi kód megadásával érhetők el a kérdőívek. A szóvivő kitért arra, vannak olyan visszajelzéseik, hogy néhány helyen még nem kapták meg a papíralapú kérdőíveket. Ezzel kapcsolatban jelezte, október első napjaiban újra kimennek a számlálóbiztosok, az elmaradásnak pedig az lehetett az oka, hogy a címek nem voltak egyértelműen beazonosíthatóak

Olvasóink írták

 • 3. mattil 2011. október 02. 00:13
  „1. Queenmargareth 2011.10.01. 19:46
  Mi a bajod a kérdőívvel? Emlékeim szerint a korábbi népszámlálásokon is megkérdezték, hogy mekkora a lakás, meg van-e benne vezetékes ivóvíz és földgáz, illetve hány "háztartás" van a lakásban. A lakás kérdőív kb ennyi, a személyesen meg az, hogy mi a legmagasabb iskolai végzettség szintén általános, a vallási is szerepelt már korábban is, akkor és most sem kötelező válaszolni rá, igaz én egyáltalán nem vagyok vallásos és azt be is ikszeltem, ami nyilván könnyebb, mint betűvel beírni a felekezet nevét. Talán azok a kérdések voltak furák csak, hogy az előző két hétben kerestem-e aktívan munkát és az ehhez kapcsolódók. Mivel van állásom (Hálistennek!), ezek számomra lényegtelenek, bár mivel név nélkül vannak így a munkanélküliek is válaszolhatnak bármit, nincs rajta, hogy kié.”
 • 2. horvathi 2011. október 01. 20:07
  „Még csak ma indult el a népszámlálás, de már az első napon kiderült az internetes szoftver egy hatalmas hibája!

  Amennyiben a borítékban megküldött jelszóban szerepel "kis l", vagy "kis i" betű, akkor a szoftver azokat nem ismeri fel és mint hibás kódot visszautasítja. Háromszori "hibás" próbálkozás után pedig kitiltja a felhasználót a rendszerből, amit majd csak hétfőn fognak tudni feloldani a KSH informatikusai, ugyanis a hétvégén nem dolgoznak.....

  Ez is csak nálunk fordulhat elő! Ki tudja hány milliárd forintot elköltöttek erre az informatikai szoftverre és kiderül, hogy nem képes felismerni két betűt sem! Egy ilyen problémát egy általános iskolás gyerek is meg tudna oldani és kijavítani - sőt egyáltalán nem is okozna ilyen szarvashibát - egy pillanat alatt. Ráadásul még hétvégi ügyeletet sem tartanak.

  Valakinek a fejét kellene venni ilyen mértékű hozzá nem értésért!”
 • 1. Queenmargareth 2011. október 01. 19:46
  „Bárcsak senki ne töltötte volna ki....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Miskolcon - a rendőrök fékezték meg a feleségére támadó férfit

Tűzharcban tettek ártalmatlanná a rendőrök szombat délután Miskolcon egy 42 éves férfit. Tovább olvasom