Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Bocsánatkérést vár az MSZP Matolcsy Györgytől

Az ellenzéki párt szerint egy "normális gazdaságpolitikával" ki lehetett volna kerülni a "133+400 milliárd forintos" csomagot.
Az MSZP szerint Matolcsy Györgynek bocsánatkéréssel kellett volna kezdenie "133+400 milliárd forintos" csomagjának bejelentését pénteken, mert azt egy "normális gazdaságpolitikával" ki lehetett volna kerülni.

Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kabinet gazdaságpolitikája dugába dőlt, mivel 2012-ben recesszióba sodródott a magyar gazdaság. Nincs gazdasági növekedés, a vállalkozásoknak hitelezés, beruházás, illetve elmaradt a munkahelyteremtés is - tette hozzá.

Mint mondta, a nemzetgazdasági miniszternek bocsánatot kellene kérnie a vállalkozóktól, amiért "gátolta a beruházásokat és kiszárította a hitelpiacot", továbbá a közalkalmazottaktól, akik "folyamatosan azt a vádat kapják, hogy fölöslegesek", a pedagógusoktól, akik "kaotikus körülmények között próbálják fenntartani az oktatás színvonalát", valamint azoktól is, akikkel elhitették, hogy egy működőképes költségvetést terjesztettek a Ház elé.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, Matolcsy György csomagjának részletei is hibásak, hiszen például a nemzetgazdasági miniszter számításaiban figyelmen kívül hagyta, hogy adókat is fizetett az a 22 ezer közalkalmazott, akiknek a bérét most megtakarítanák. Tukacs István szerint Matolcsy György nem beszélt arról sem, hogy az Európai Unió szabályai alapján Magyarországnak később vissza kell majd fizetnie azt a 10 százalékot, amiről a nemzetgazdasági miniszter "most nagy büszkén azt állította, nem kell uniós beruházásokra fordítani". "Ez nem ajándék, hanem hitel" - mondta arról, hogy Brüsszel a válságban lévő országoknak megengedi, hogy 15 százalékról 5 százalékra csökkentsék az uniós beruházásokhoz szükséges önerő mértékét.

A szocialista képviselő emellett azt kérdezte a minisztertől, "potenciális áfacsalónak" tart-e mindenkit, akinek pénztárgépe van. Emlékeztetett, Matolcsy György a közelmúltban még egyszerűsítéseket ígért a kisadózóknak, ehelyett most technikailag nehezen megoldható feladat elé állítja nagy részüket azzal, hogy elvárja, létesítsenek közvetlen kapcsolatot pénztárgépeik és az adóhatóság között.

Tukacs István szólt arról is, a nemzetgazdasági miniszter csomagja megbüntetné a készpénzt felvevőket, de arról Matolcsy György nem beszélt, hogy a bankszámlaforgalmat miként terhelnék.

Az MSZP mindezek miatt továbbra is elkötelezett abban, hogy visszaállítsa a többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadózást, továbbá csökkentse a vállalkozások járulékait, ezzel is serkentve új beruházások és munkahelyek létrejöttét - zárta tájékoztatóját a politikus.

Olvasóink írták

 • 6. Mozimasiniszta 2012. október 08. 08:52
  „Gyugacs Pista már megint csavargatja az orrát, mint egy gazdag jiddis család libériás inasa. Ha nem lenne szelektív amnéziával terhelt demenciás párthülye, emlékezhetne, hogy usqe ötven év alatt nemtudták megmutatni hogy milyen is a normális gazdaságpolitika...”
 • 5. maci53 2012. október 07. 16:15
  „Tukacs inkább szerezze vissza a Hagyó féle kollégáitól az ellopott pénzeket.”
 • 4. Léni 2012. október 07. 14:08
  „Még valami: Nekem Matolcsytól l a bocsánatkérés sem kell!”
 • 3. Léni 2012. október 07. 14:06
  „l. info!

  Véleményem szerint csak azt lehet megalázni, akit egyáltalán embernek néznek!
  Mi nem esünk abba a kiváltságos kategóriába, akiket Matolcsy vagy a kormány többi
  tagja embernek néz!
  Nekik nincs egyetlen álmatlan éjszakájuk, vagy egy percig lelkiismeret furdalásuk a sok szegénység
  legmélyebb bugyrába sodort /elvett és megcsonkított nyugdíjak, munkanélküli segély időbeni
  csökkentése és még sorolhatnám unásig a sarcolást/emberek miatt.
  Orbán, ha a saját háztartásáról lenne szó, valószínűleg nem a legdrágább hitelt venné fel,
  csak az ország embereiről van szó, tehát járja a pávatáncot.
  Mivel mindent mi fizetünk meg, minden az emberek zsebére megy, őt ez nem érdekli.
  Ha kell regisztrálni és szavazni kell menni!”
 • 2. kipkop 2012. október 07. 13:59
  „Nincs vasárnap mszp nélkül!”
 • 1. info 2012. október 07. 12:58
  „Szégyenletes dolog, hogy a milliárdokról úgy beszél matolcsi mintha fillérek forognának köznyelven. A lehető legmélyebben megalázza az embereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyban sokan inkább ledolgozzák a szabálysértési bírságot

A megyében szeptember végéig 860-an jelentkeztek közérdekű munkára a munkaügyi kirendeltségeken. Tovább olvasom