Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Bocsánatot kért a rektor

Bocsánatkéréssel, emléktáblák avatásával és a megyei közgyűlés elnöke részéről elismerések átadásával zajlott le tegnap a soproni egyetem 56-os díszünnepsége.
Az egyetem és a város díszünnepséget tartott Sopronban abban a kultúrházban, ahol 1956-ban a forradalmi ifjúsági szervezet, a MEFESZ megalakult. A vendégek között üdvözölték ifj. Roller Kálmánt, az emigráns egyetemisták zömét Kanadában letelepítő dékán leszármazottját, valamint Katona Sándort, Sopron akkori rendőrkapitányát, aki inkább vállalta a későbbi meghurcoltatást, semmint hogy a tömegbe lövetett volna. Az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a soproni egyetem rektora, dr. Faragó Sándor az intézmény nevében bocsánatot kért mindazoktól, akik az egyetemen vagy az egyetemtől szenvedtek el méltánytalanságot 56-os tettükért, illetve az emigráció vállalásáért.
Az egykoron a szabad világot választókat, illetve az itthon maradottakat köszöntötte Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, majd Bujdosó Alpár és Németh Kálmán, a MEFESZ volt elnöke, illetve tagja személyes hangvételű visszaemlékezésekkel adózott a forradalom és a történelmi napok emléke előtt. A megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre az '56-os emlékbizottság emlékplakettjével, illetve díszoklevéllel tüntette ki Bujdosó Alpárt és Nagy Lászlót, a MEFESZ egykori tagját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom