Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Bod Péter Ákos: az emberek nem hisznek a változásban

Az emberek nem hisznek a változásban a gazdasági válság viszonyai között, a világra ugyanakkor az útkeresés jellemző - mondta Bod Péter Ákos egykori ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) rendezvényén vasárnap este Budapesten.
A közgazdász professzor az Október, a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat gálaünnepén hangoztatta, manapság a legfontosabb kérdés, miként állítható vissza az együttéléshez szükséges bizalom a kormányzat és az állampolgárok, valamint az egyes emberek között.

Ennek eléréséhez a reformátorok, különösen Kálvin János példaadó munkásságából kell erőt meríteni - mutatott rá.

Az autók hátulján lévő Nagy-Magyarország térképek "a dicső múltba való menekülést" jelentik, egyúttal tünetként és figyelmeztetésként is szolgálnak, miszerint "az emberek nem bíznak a változásban", abban, hogy a kilábalás a gazdasági válságból mihamarabb megtörténik - vélekedett.

Annak idején a XVI. században a reformáció egyik elindítója, Luther Márton is hitt a változásban, abban, hogy a hit és az egyház megtisztítható - tette hozzá.

A szakember elmondta: a gazdasági válság a pénzbe vetett bizalom megingása is, hiszen azzal kezdődött, hogy egy biztosnak hitt bank tönkrement. A pénzügyi válsággal szokott együtt járni a társadalmi válság is, ám véleménye szerint utóbbiról csak akkor lehet beszélni, ha a fontos társadalmi változások igénye is érzékelhető, márpedig erről szerinte jelenleg nincs szó.

D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a MEÖT elnöke beszédében hangsúlyozta: olyan "élő egyházra" van szükség jelenleg, melynek tagjai "a tiszta ügyért odaadják mindenüket, talán még fizetésük tizedét is". Mint mondta, a mai helyzetben az egyháznak terjesztenie kell a tanításait, valamint növekednie "hitben, ismeretben, létszámban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Független polgármestere lett Somogygesztinek

Csór Zoltán független alpolgármestert választották meg Somogygesztiben a polgármesteri tisztségre a… Tovább olvasom