Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Bod Péter Ákos: recesszió jöhet

Jövőre Magyarország bruttó hazai terméke egy százalékos csökkenés és az idei szint között alakulhat- mondta a volt jegybank elnök.
, korábbi ipari miniszter szerint, aki a svájci, brit, francia, olasz és német kereskedelmi kamarák által szervezett találkozón csütörtökön Budapesten azt mondta, a költségvetés jövőre korrekcióra szorulhat.

Bod Péter Ákos szerint alacsony szinten maradhat a fogyasztás, és a beruházások bővülése sem várható jövőre.

A végtörlesztéssel kapcsolatban elmondta, fontos és szükséges, ha a túlhitelezett háztartások megszabadulnak hiteleik egy részétől, a túlnőtt banki mérlegfőösszegek pedig összezsugorodnak.

A fogyasztásra viszont negatívan hathat a program sikere, ha sokan választják ezt a lehetőséget.

A kormányzati intézkedések közül pozitívan szólt a munkába való visszaterelés erős szándékáról, a középosztály megerősítéséről, valamint arról a kormányzati törekvésről, hogy a termelő szektorok nagyobb bátorítást kapjanak.

Szerinte azonban nem sikerült a növekedés beindítása. Hozzátette: miután a kormánynak ez volt a terve, ebből azt kell leszűrni, amit már nyáron lehetett látni, és ősszel még világosabb lesz, hogy "ez a növekedésélénkítő politika megbukott, ezért feltételezem, hogy személyi következményei lesznek, és át kell alakulnia a kormányzati struktúrának is akár, ami személyi változásokkal jár". Azt mondta: egy kis országban a személyi változások általában politikai irányváltást hoznak.

Mint mondta, a magyar társadalomnak és gazdaságnak erős az adaptív képessége, gyorsan tud alkalmazkodni a változó környezethez. Kiemelte a jól képzett munkaerőt, illetve a 300 forintos euró nyújtotta költségelőnyöket. Egyebek mellett ezek alapján szerinte a magyar gazdaság kilátásai nem rosszak, ám a jelenlegi szakasz, csak úgy, mint máshol, rendkívül nehéz.

Szerinte újabb keresési szakasz jön, a korrekció korrekciója: 2010 korrekció volt, 2012-ben is korrigálni kell ezt a másfél évet.
Szavai szerint Magyarország a rendszerváltás idején sztár volt, most pedig "helyzet van". A magyar adósságkockázati besorolás alapján Magyarország egy fokozatra van a bóvli kategóriától, a hitelkondíciók, a kockázati felárak alapján is azt kell mondani, hogy "helyzet van" - tette hozzá.

Úgy vélte "azok az intézkedések, amelyek születtek roppant vitathatók". Példaként említette a bankadót, válságadókat, a magánnyugdíjpénztárakat érintő intézkedéseket, a kilakoltatási moratóriumot, a végtörlesztési törvényt, illetve az egykulcsos szja bevezetését.

A devizahitelezéssel kapcsolatban azt mondta, szerinte az nem véletlen, hogy Magyarországon van ilyen probléma, és például Csehországban nincs. Ott, ahol az inflációt sikerült visszaszorítani, ott a nominális kamatszint viszonylag alacsony, ez a cseh eset, ezért egy cseh polgárnak nem jut eszébe, hogy ne cseh koronában vegye fel a lakáshitelét. Ez a probléma magyar, román, lengyel probléma, ezekben az országban társadalmi mérteteket öltött ez az ügy. Magyarországon ez nem lett volna, ha a magyar nominális kamatszint nem lett volna ilyen magas - tette hozzá.

"Nem egyéni tévedések és nem is rossz kalkulációk, hanem e szituáció következtében tart ott Magyarország, ahol tart" - fogalmazott Bod Péter Ákos.

Bod Péter Ákos szerint a válság nem ok nélkül találta meg Magyarországot, 2008-ban a nettó külső adósság és a bruttó államadósság a legmagasabb volt Magyarországon a közép-kelet-európai országok közül. Magyarország növekedési teljesítménye már a válság előtt gyenge volt.

Olvasóink írták

 • 2. babar 2011. október 06. 21:54
  „Recesszió jön!
  Ez tuti!
  Nem kell hozzá diploma sem!
  Vagy összeomlás...”
 • 1. papika56 2011. október 06. 17:40
  „Ha ez a pasas ilyen okasokat mondd-- vajon ov. és bandája --matolcsival az élen MIÉRT nem hallgat rá ???
  Miért a 90 éves Kopátsy S, atyai jó barát a fő tanácsadója --havi 750 000.-ft ért ?? Miért ez a konzervatív <moderálva> aggastyán mondja meg a tutit ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor: kárt okozhat a gazdaságnak a kamatcsökkentés

A monetáris enyhítés kárt okozhat a magyar gazdaságnak a háztartások és bankok… Tovább olvasom