Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bodrogi és a kádárok találkoztak Pannonhalmán

A Pannonhalmi Pándzsa Egyesület négy éve, hagyományteremtő szándékkal, Szent László királyra emlékezve hirdette meg az első bográcsfesztivált. Az idei fesztivált a László-naphoz kötődve az elmúlt szombaton rendezték, amihez először az országból összesereglett közel hatvan kádármester is csatlakozott. Így az év leghosszabb napját tölthették jó hangulatban a helyiek, az idelátogató vendégek és válogathattak a több mint félszáz, bográcsban főtt étel között, választhattak a színvonalas kulturális programokból, egyéb különleges gasztronómiai és borvidéki ajánlatokból.

Pannonhalma sok történelmi emlékkel büszkélkedik. Ezek közül az egyik, amely nem merülhet feledésbe: 1077-ben Szent László király törvénynapot (országgyűlést) tartott Pannónia szent hegyén. A helyi Pándzsa Klub ezért emlékezik egy vissza-visszatérő rendezvénnyel arra a királyra, aki személyesen is megtisztelte a települést.
De miért épp vadételfőző verseny? László király legendájában találunk egy sort, miszerint egy csata után az éhező seregét – a település határában – az erdőből előjövő szarvas- és marhacsordával tudta megetetni, ami valójában felajánlja az emlékezés ezen módját. A 900 éves legendára épülő, és ma már több ezer látogatót vonzó rendezvény indíttatásában – minden bizonnyal – egyedülálló. A fesztiválon több mint félszáz bográcsban különleges recept alapján készült, hangzatos nevű étel főtt, melyeknek bírálatára 12 tagú zsűri vállalkozott.
Míg az ételek készültek, a közönség a színpadon a nyalkai Penderedő tánccsoport táncát, a Jatari Indián Népművészeti Egyesület zenéjét, Horváth György tárogatójátékát, valamint Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész vidám műsorát kísérhették figyelemmel. Az estét Keresztény Gyula és zenekara népzenével és táncházzal zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom