Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Bohócjárás húshagyókedden

Húsz éve elfeledett népszokást elevenítettek fel tegnap Mihályiban. A bohócjárást 1986-ban – információnk szerint – még a település akkori vezetése tiltatta be.
Menyasszonyi ruhába és egyéb jelmezbe, népviseletbe öltözött fiatalok járták tegnap, a farsang farkán, húshagyókedden Mihályi utcáit. Csitei Gábor, a helyi néptánccsoport vezetője szervezte a hagyományos bohócjárást, melyet utoljára 1986-ban tartottak meg a faluban.
A népszokás lényege, hogy fiatal fiúk jelmezekbe öltözve, harmonikás kíséretében végigjárják a település házait, közben énekelnek és néha korommal kenik be a lányokat. Vélhetően ez lett a szokás veszte húsz évvel ezelőtt. Csitei Gábor elmondása szerint abban az időben tizennyolc-húsz éves fiúk „kenegették” a lányokat és valószínűleg ez nem tetszett a falu vezetésének.
A falu akkori vezetése megelégelte a „rendbontást” és megtiltotta a néphagyomány további művelését.
Csitei Gáborék azonban – ha fiatalabb fiúkkal is, de – felélesztették a bohócjárást.
A néptáncoktató elmondta, a fiúk a helyi – közel hatvan tagot számláló – néptánccsoportból kerültek ki. Szerencsére nem csak a bohócjárás, de a mihályi néptánchagyományok is feléledőben vannak, hiszen a fiatalságon kívül a helybéli asszonyok is elkezdtek táncolni, Platán nevű csoportjuk már egyéves. A néptáncosok összetartását egy hétvégi bállal erősítették a mihályiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom