Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Bokros: A gazdaságpolitika nem kívánságműsor

A gyógyítás, az oktatás és a nyugdíjrendszer reformja nélkül a pénzügyi stabilitás sem valósítható meg – mondta Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója a Budapesti Corvinus Egyetemen a „Reform és növekedés” című konferencián.
„ Véget kell vetni az elmúlt évek kívánságműsor gazdaságpolitikájának, amelynek egyensúlyromboló, növekedésgátló következményei 2010-ig az inflációban, a romló életszínvonalban jelennek meg” – mondta előadásában Bokros Lajos.
A gyógyítás reformjához szükséges, de nem elégséges feltétel a vizitdíj – jelezte a volt pénzügyminiszter, aki hangoztatta: a „potyauta-

soknak” csak a baleseti sürgősségi ellátás jár. Tarthatatlan, hogy Magyarországon csak a lakosság harmada fizet egészségügyi járulékot, miközben 10 millióan veszik igénybe a szolgáltatásokat. Az ingyenes kórházi gyógyszerellátást éppúgy meg kell szüntetni, és a közgyógyszerellátás újragondolása is szükséges – tette hozzá. Az egészségügyi reform megvalósíthatatlan versengő magánbiztosítók nélkül, mivel csak a finanszírozási verseny képes kikényszeríteni a szolgáltatási versenyt – hangsúlyozta a CEU vezérigazgatója.
A tandíj szükséges, de nem elégséges feltétele a felsőoktatási reformnak, ahol például az oktatókat a tandíjakból kellene fizetni – közölte a professzor. A nyugdíjreform keretében a korhatárt 65 évre javasolja felemelni a volt pénzügyminiszter, emellett a korkedvezményes nyugdíjazás azonnali megszüntetése és a rokkantnyugdíjasok státusának évenkénti felülvizsgálata mellett érvelt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegy az Árkád megnyitására?

Tovább olvasom