Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bokros Lajos: A dzsungelharc nem vonz

Az egykori pénzügyminiszter úgy véli, a következő választás a Fidesz számára egy kétkudarcos alternatíva: vagy padlóra küldi az országot, vagy folytatva a megszorításokat, hiteltelenné válik.
A Horn-kabinet egykori pénzügyminisztere szerint az előző kormányok teljesen „leharcolták" az ország hitelét és presztízsét. Úgy véli, a következő választás a Fidesz számára egy kétkudarcos alternatíva: vagy padlóra küldi az országot, vagy folytatva a megszorításokat, hiteltelenné válik. A közgazdász bezáratná a felsőoktatási intézmények nagy részét. Szerinte kár olyan iskolákat támogatni, amelyek selejtet termelnek.

- Milyennek találja a Bajnai-kormány antréját?
- Bajnai vállalkozott a kiigazításra, vagyis a rövid lejáratú válságkezelő intézkedések megtételére. Mindez azonban korántsem elégséges. Hogy megalapozzuk Magyarország gazdasági növekedését, ahhoz a szerkezeti reformok kritikus tömegére van szükség.

- Tehát ön még radikálisabb lenne.
- Nem a radikalitás foka a kérdés, inkább az intézkedések hatóköre. Az már reform lenne, ha többen fizetnének kevesebb adót. Például én megszüntetném a minimálbér adómentességét.

- Javult valamelyest az ország hitelessége? Vagy ez inkább hónapok, évek kérdése?
- 1995-ben egy egész évig tárgyaltunk a Nemzetközi Valutaalappal. A „fekete vasárnapon", március 12-én bejelentettük a stabilizációs lépéseket. A valutaalap szakértői gárdája akkor azt mondta: várjuk meg, hogy mit fogad el az Országgyűlés. A parlament megszavazta, erre ők úgy reagáltak: szép-szép, de várjuk meg, mi tükröződik ebből a jövő évi költségvetésben. A decemberi költségvetési szavazás után csak annyit közöltek: nem kell sietni, majd márciusban aláírjuk. Egy évig tartott a hitelesség minimumának visszaszerzése. Most olyan mélyen vagyunk a válságban, és az előző kormányok olyan alacsony szintre harcolták le ennek az országnak a presztízsét és hitelét, hogy innét visszajönni kész csoda lesz.

- Egy januári ÉS-cikkben ön a „reformok kritikus tömegéről" írt. A felsőoktatásról szólva az intézmények háromnegyedét bezáratná. Hol kezdené?
- A felsőoktatás eszetlen bővítése csak a diplomás munkanélküliek számát gyarapította, ami háromszoros pazarlás. Pazaroljuk a diák idejét, a tanár erejét, valamint az adófizetők pénzét. Kár olyan intézményeket támogatni, amelyek selejtet termelnek. Szerintem a minőség látványos javítására kell helyezni a hangsúlyt, az pedig nem megy másként, mint a verseny fokozásával. Mindez azzal járna, hogy a nem minőségi felsőoktatási intézmények bezárhatják kapuikat. Hadd említsem meg: multinacionális cégeknél olyan listák keringenek, amelyeken az áll, hogy mely egyetemekről jelentkezőket nem hívhatják be állásinterjúra.

- Az egyetemi és főiskolai oktatókról szólva azt állította, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan kormány, amely a felsőoktatást érintő reformokkal szembeni tömbösített ellenállást fel merte, vagy fel tudta volna törni. Kollégái szerint könnyen beszél, hiszen egy amerikai egyetem tanára.
- Egy amerikai magánegyetemen tanítok, a CEU-n, ezenkívül Romániában, Szlovákiában és Amerikában. Ezért merem jó lelkiismerettel mondani, hogy míg a szerkezetátalakítás megtörtént a vállalati szektorban vagy a bankvilágban, addig a felsőoktatási reformok megálltak az állam kapujánál. Miért kell egy egyetemi oktatónak közalkalmazottnak lennie? Bebetonozott állással, elbocsáthatatlanul, minőségi követelmények nélkül. A magyar diákokért már harcolni kell.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

- Apropó, diákok. Bár tavaly a nép leszavazta, támogatná a tandíj bevezetését?
- Természetesen. Olcsó húsnak híg a leve. Ha a diák legalább jelképes összeget fizet, úgynevezett fogyasztói részhozzájárulást, a pénzéért tudna követelni. Akkor nem fordulhat elő olyan, mint az ELTE bölcsészkarán a lányommal, akinek a tanára miközben Amerikában haknizott, maga helyett egy százéves kazettát küldött, és így adta le az órákat. A diákok zöme megérti a tandíj fontosságának lényegét.

- Kik azok, akik nem?
- Akik politikai pártok járszalagjaira vannak fűzve, és érdekeltek a populista demagógia terjesztésében.

- Orbán Viktor nemrégiben arról beszélt, hogy az elmúlt 7 év nem része a rendszerváltásnak. Bár ez inkább retorikai fogás volt a Fidesz-vezér részéről, mégis komolyan kell venni, hiszen a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint több mint kétharmados többsége lesz a parlamentben. Gazdasági és társadalmi szinten milyen következményei lehetnek egy éles váltásnak?
- Nem vagyok próféta, de a Fidesznek az lesz a tragédiája, ha nem tesz további lépéseket, sőt a válságkezelő intézkedéseket is visszafordítja. Ezzel padlóra küldené az országot. Ugyanakkor, ha 180 fokos fordulattal átáll a megszorítások oldalára, akkor ugyanúgy hiteltelenné válik, mint Gyurcsány. A Fidesz számára ez egy kétkudarcos alternatíva. Ma az egyik legszocialistább párt a Fidesz. „Programja" május 1-jei jelszavak gyűjteménye. Minden egyes sor ellentmond a következőnek. Minden erőmmel szeretném megakadályozni, hogy bármelyik párt kétharmados többséghez jusson.

- Az MDF gazdasági kérdésekről alkotott állásfoglalása mennyire egyezik az önével? Pártonkívüliként mennyire tud beleszólni ilyen jellegű vitákba?
- Úgy gondolom, teljesen megegyezik az álláspontunk. Dávid Ibolya azzal tudott engem meggyőzni, hogy az MDF elnöksége mind irányában, mind értékrendjében teljes egészében elfogadta a programomat.

- Ha Lendvai Ildikó bekopogott volna az ajtaján, hogy felkérje miniszterelnöknek, mit mondott volna? Elvállalta volna?
- Erről ma már nincs értelme beszélni. Korábban azt mondtam, hogy ha a mai helyzetben egy politikai erő elkötelezett az általam képviselt mélyreható szerkezeti reformok iránt, akkor beszélhetünk róla. Lett volna még egy kikötésem: csak én választhattam volna meg a kormányom tagjait. Nonszensznek tartom, hogy a bukott miniszterelnök tárgyal saját utódjáról. Ez egy magyar abszurd.

- Támogatná az előrehozott választást?
- Igen, mert a reformok megvalósításához erősebb legitimációra van szükség.

- Gondolt arra, hogy a hazai közéleti dzsungelharcba beszáll a 2010-es választásokon?
- A dzsungelharc nem vonz. Ha lehetőség adódik, hogy egy erős kormányzati pozícióból az általam szükségesnek tartott reformokat megvalósítsam, akkor azt elvállalom.

- Tegyük fel, hogy meglesz az 5 százalék. Az Európai Parlamentben, illetve az Európai Néppárt frakciójában hogyan próbálja majd hasznossá tenni magát?
- Rengeteg olyan terület van, ahol Magyarország érdekei egybeesnek az EU érdekeivel. Például közös agrárpolitika, a költségvetés szerkezetének megváltoztatása vagy közös energiapolitika kidolgozása. Az Európai Parlamentben is tudom képviselni, hogy a „reformok kritikus tömegére" van szükség. A válság fölerősítette a protekcionizmust az EU-tagállamokban. Divatos jelszavak manapság: „brit munkahelyek a brit munkásoknak", „francia adófizetők támogatása a franciaországi autógyárakban", de említhetném az „olasz állam támogassa az olasz bankokat" is. Amellett, hogy ez erőtlen és szánalmas kísérlet az Európai Unió egységes piacának szétverésére, üzenetként is rossz. Teli torokból fogok harcolni ez ellen. Az az érdekünk, hogy az EU egységes piaca megerősödjön, kiterjedjen, és ennek alapján a versenyképessége a világgazdaság többi nagy régiója közé emelje.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Laserdance 2009. április 28. 20:07
  „Sokan kérdezgetik itt, hogy Bokrosnak mennyi a jövedelme? Csak érdekelne hogy miért? Nem mindegy? Aki 100X annyit keres mint mondjuk én, annak már nem lehet igaza? Szerintem nagyon is jól látja a dolgokat!
  Én inkább elgondolkodom rajta, hogy miért is volt ő a Világbank egyik vezére, miért tanítják a dolgait minden magára valamit adó pénzügyi egyetemen meg ilyesmik...
  A magyar embereknek meg őszintén szólva fogalma sincsen róla, hogy mire lenne szükségük. Egyszerűen mindig arra szavaznak, aki a legtöbbet ígéri... Akinek pedig sikerült valamit elérni, azt azonnal megpróbálják visszarángatni a saját szellemi és ideológiai fertőjükbe...
  Bokrosban pedig az a leginkább szimpatikus, Ő SOHA nem árul zsákbamacskát! Most is megmondja mit tenne, nem a megválasztása után jön majd a nagy meglepetés.”
 • 63. napiszar 2009. április 28. 16:14
  „Louis Bushy


  Hogy őszinte legyek, amióta kiderült, hogy a Medgyessy nevével fémjelzett ,,jóléti rendszerváltás" nyomorba dönti az országot, minden nap reméltem. Bizakodva tekergettem reggelente a rádiót, hátha aznap mondják be a nyolcas hírekben, hogy pénzügyminiszter-csere történt, és holnaptól Bokros Lajos irányítja a tárcát. Bíztam benne, hogy Elqró és csapata látva, hogy nekik már úgyis teljesen mindegy, legalább az országot nem rántják magukkal a szarba, és elhozzák nekünk a megváltót, aki kicseréli alattunk a pelenkát, és nem csak szétkenegeti az elmúlt évek gazdaságpolitikájának végtermékét az ország ánuszán, ahogy ezt ma teszik. Bíztam benne, hogy lesz valakiben annyi józanság, hogy felismeri, ha megdöglik a tehén, nem lesz mit fejni. Nem lett, és nincs. Azt már biztosan állíthatjuk, a mai kormány és vele együtt a mai politikai elit is nyugodt szívvel végignézi ahogy országunk morálisan és gazdaságilag is Európa egyetlen banánköztársaságává ,,avanzsál". Senki nincs, aki felborítaná ezt a szoba közepén álló bilit, amelybe két évtizede csak ürít az elit.

  Bíztam, reméltem és hittem, hogy eljön a megváltó. Képzeletemben már alakot is öltött egy roppant csúnya, bajszos, szemüveges ember képében. Vicces, hogy éppen egy neolib szakembert hájpolok, de a mai politikai elittel ellentétben én már rájöttem, hogy gazdaság és gazdaságpolitika csak egy féle létezik: működő. Minden más halott, minden más csak nulla, és minden más csak oda vezet, ahol most vagyunk: csődbe. Az a tömény szar, amit a populizmusban egymásra licitáló pártvezírek a szánkba tömnek csak blabla, csak eszköz az analfabéta polgárok ikszéért zajló szavazatszerzési háborúban.

  Megdöglünk és még mindig nem akarja senki előhúzni a kalapból Louist, és ha személy szerint nem is őt, de még csak a szerepét sem akarja senki felvállalni. Pedig úgy kell az országnak Bushy, mint egy falat kenyér. Nem holnap, nem talán és nem jövőre, hanem azonnal, és nem azért, mert egy tizeddel kisebb a GDP, mint kéne, hanem azért, mert másodpercek alatt ismét a hárommillió koldus országa leszünk. Érti odafent valaki egyáltalán, hogy ez nem egyszerűen "csak" az elmúlt húsz év legnagyobb ,,gödre", hanem egy olyan katasztrófa, amelyből a büdös életben nem vergődik ki ez a szerencsétlen nemzet?

  Bushy látja a bajt, ismeri a kórt, és a receptet is tudja. Legalábbis úgy hiszem. Hitemmé vált, hogy van valaki, aki jelentheti a kiutat. Ikonná vált Louis a szememben, de nem csak az enyémben. Érdekes, hogy az a jobboldal, amelyik évekig csak nemzetnyomorító, népnyúzó néven aposztrofálta Bushyt, abban a pillanatban, ahogy az szembehelyezkedett a baloldali kormány gazdaságpolitikájával, rögtön a Magyar Nemzet címlapjára ragasztotta, mint elismert gazdasági szakembert, akinek minden szava arany, hiszen velük együtt fikázta a kabinetet. Nem volt hónap, hogy az ,,elismert nemzetközi szaktekintélyt" ne interjúvolták volna meg címlapon, aktuális gazdasági kérdésekkel kapcsolatban. Most, hogy az utált MDF-fel kapcsolatban felmerült a neve, persze ismét szemét áruló lett. Viccesen köpönyegforgató a jobboldali média is, de ezt már megszokhattuk.

  Szóval, aszott bőrű Ibolykánknak leesett a tantusz, és rájött, hogy az agonizáló pártjának kiutat jelenthet egy bejáratott ,,brand". Ez a marginális, Tisztelet Társaságával összefolyó, szánalmas két százalékos csapat a túlélésért kapálózik, és talált magának egy jól csengő márkanevet, amelyről elhiszi, hogy rátűzve a pártnak nevezett csiribiri brigád zászlajára, küszöbugrást jelenthet a következő választásokon. Hatalmas tévedés ez részükről, mert rajtuk az sem segítene, ha maga XVI. Benedek adná nevét a párthoz, viszont Lajos bá´ kultikus nevét jó eséllyel rántják magukkal a korrupcióval, a szánalmas háttéralkukkal fémjelzett pártjuk megítélésének dögkútjába.

  Csak abban bízom, hogy az öreg Bushy is látja ezt, és fákkot mutat a magyar politika élő múmiájának, és nem hagyja nevét apró pénzért a mélybe veszni. Bízom benne, hogy józansága győz, és holnap reggel ugyanúgy reménykedve tekergethetem majd a rádiót, hátha bemondja a nyolcas hírek, hogy a megváltó eljött közénk Louis Bushy személyében!”
 • 62. achilleus 2009. április 28. 10:44
  „2009-04-28 10:11
  Több mint 400 ezren munkanélküliek hazánkban
  A munkanélküliségi ráta 2009 első negyedévében 9,7 százalékos volt, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 764 ezerre csökkent, a munkanélkülieké 403 ezer főre emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.”
 • 61. achilleus 2009. április 27. 18:24
  „57. hozzászólás Yossarian 2009.04.27. 17:45
  Ez előzőt nem egy fideszzombi adta elő, hanem Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként.
  De ez nem demagógia? Maximum azért nem, mert - mint közben kiderült - színtiszta hazugság.
  De, amikor mondta, még demagógia volt.

  Erről van szó: "A mostani átalakulás mélysége a rendszerváltáséhoz hasonló, ez egy csendes társadalmi-gazdaságpolitikai forradalom - mondta a Népszabadságnak a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint erősebb és hatékonyabb államra, szabályozottabb piacokra, valamint az egyéni mellett erős kollektív jogvédelemre van szükség. A kormányfő szerint a rendszerváltozás utáni - szükségszerűen - liberális modellt egy kommunális alternatíva váltja fel."”
 • 60. achilleus 2009. április 27. 18:20
  „Ez vajon mi lehet???:
  "Gyurcsány Ferenc szerint ez csendes forradalom
  Delmagyar.hu
  2009.02.28. 07:01
  A mostani átalakulás mélysége a rendszerváltáséhoz hasonló, ez egy csendes társadalmi-gazdaságpolitikai forradalom - mondta a Népszabadságnak a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint erősebb és hatékonyabb államra, szabályozottabb piacokra, valamint az egyéni mellett erős kollektív jogvédelemre van szükség. A kormányfő szerint a rendszerváltozás utáni - szükségszerűen - liberális modellt egy kommunális alternatíva váltja fel."”
 • 59. achilleus 2009. április 27. 18:09
  „Akkor be is idézem:
  A kutatás-fejlesztésnek nincs igazi gazdája Magyarországon, ez bizonytalanságot szül a kutatók körében, s félő, hogy közülük egyre többen távoznak külföldre - mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek.
  Utoljára frissítve: 2009. április 27., 13:03

  "Az elmúlt évek során állandóan változott a kutatás-fejlesztés felelőse: hol a gazdasági tárcához tartozott, hol az oktatási és kulturális minisztériumhoz. Tavaly létrehozták a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztot, most megint a gazdasági tárcának rendelik alá a területet. Az Európai Unió több országában van önálló minisztérium, akad, ahol oktatási és kutatási minisztérium, de mindenütt jelentős kormányzati képviselője van a kutatás-fejlesztésnek. Az egész világon ez egy kulcsszerepet játszó tárca" - hangsúlyozta az akadémikus.

  Mint kifejtette, Magyarországon ez a fajta állandó változtatás beláthatatlan károkat okoz, bizonytalanságot vált ki, minek hatására a 24 ezer hazai kutató közül egyre többen távoznak majd külföldre, méghozzá a legjobbak. Ez pótolhatatlan veszteséget okoz a magyar gazdaságnak.

  "A magyar kutatókat örömmel látják az Egyesült Államokban. Öt-tíz évvel ezelőtt Amerika volt a legfontosabb területe a magyar kutatók működésének, az utóbbi években viszont Anglia és Németország lett az általuk preferált célország, ahol nagyon szívesen látják a magyar tudósokat" - magyarázta Vizi E. Szilveszter.

  Az MTA volt elnöke kitért Magyarország romló gazdasági versenyképességére is.

  "A világon ma az országok rangsorát nem a népességük vagy területük nagysága, hanem a versenyképesség és innovációs potenciáljuk alapján határozzák meg" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

  Emlékeztetett arra, hogy a davosi Világgazdasági Fórumnak minden évben van egy kiadványa, amely szerint Magyarország a versenyképesség tekintetében a vizsgált 134 ország közül három év alatt a 37. helyről a 62.-re esett vissza. Ez részben arra vezethető vissza, hogy keveset, a GDP alig 1 százalékát költi Magyarország kutatás-fejlesztésre, holott a 27 uniós ország átlagában ez az arány 1,9 százalék.

  "Hiszen minden Magyarországon gyártott termékben, áruban, ha aránylag magas a hozzáadott magyar szellemi tőke, akkor a profit itt jelentkezik. Éppen ezért kellene, hogy minél többet fordítsunk kutatás-fejlesztésre" - hangsúlyozta a tudós társaság korábbi elnöke.

  Hozzátette: A kormány kizárólag a válságkezelésre koncentrál, rövid távú célokat akar megvalósítani, s nem gondol arra, hogy már most szükséges lefektetni a növekedés és a versenyképesség javításának alapjait.

  "Olyan gazdaságpolitikára van szükség, amelynek a középpontjában a hatékonyság és a versenyképesség feltételeinek javítása ál. Ehhez viszont néhány területet prioritásként szükséges kezelni, ezek közt is kiemelkedő szerepet kell biztosítani az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek, növelve az erre fordított pénzeket. Akkor a Magyarországon gyártott termékekben a hozzáadott magyar szellemi tőke nagyobb lenne - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, hogy a válságkezelési programban meg kellene jelölni, hogy milyen mértékben akarunk a kutatás-fejlesztésre és az innovációra támaszkodni.
  (MTI)”
 • 58. achilleus 2009. április 27. 18:06
  „50. hozzászólás achilleus 2009.04.27. 15:58
  "Csakhogy én nem a szavaknak hiszek, hanem az eredményeknek!"

  Ez lenne a demagógia? Vagy az "eredmények" nem igazolják az utóbbi 7-8 év neoliberális gazdaságpolitikáját?
  Ezen az úton haladva, nem is fogják.
  És egy kérdés: Hallott-e már valaki olyanról, hogy egy válságot bármily politikai erő az oktatás-kutatás leépítésével próbált volna megoldani? Klebelsberg nem jó példa! Tessék megnézni mit nyilatkozott ma Vízi E Szilveszter, az akadémia volt elnöke. Demagóg mi?? MTI-hír egyébként.”
 • 57. Yossarian 2009. április 27. 17:45
  „egyesek ma Mo-n előszeretettel vagdalkoznak, olyan dumákkal, hogy neoliberális, meg szociális demagógia, meg efféle ostobaságok. miközben lila gőze sincs arról mit jelent egyátalán az, hogy neoliberális. arról pláne nem, hogy mi az a szociális, és hogy demagógia. az az igazi halandzsa amit Achileus, meg a többi fideszzombi előad. ha létezik igazi demagógia azt bizony a vezérüktől hallhatjuk nap, mint nap.
  rettenetesen igaza van BL-nek. az igazi tragédia még csak ez után jön. majd ha a Vezér hatalomra jut! mert az fog csak igazán sokba kerülni az országnak. és akkor Achileus is megérti végre, hogy mi is az igazi demagógia.”
 • 56. achilleus 2009. április 27. 17:43
  „A gyengébbek kedvéért, ezt írtam:
  7. hozzászólás achilleus 2009.04.27. 08:34
  "Amit a kamuegyetemekről, felsőoktatási intézményekről mond azzal speciel egyetértek.
  Csakhogy nem lenne szabad Hospinvestet csinálni a felsőoktatásban."

  Ennek ellenére, kapom ezt:
  38. hozzászólás nemecsekerno_007 2009.04.27. 14:41
  vagy ezt: 46. hozzászólás egyetemidiak 2009.04.27. 15:06

  persze, aki csak utóbbiakat olvassa el, az eredetit nem, az így reagál
  51. hozzászólás linda83 2009.04.27. 16:02

  Végig lehet nézni, egyetlen egy szót sem ejtettem a tandíjról, annak szükségességéről vagy szükségtelenségéről. Ugye, nem ezt nevezik párbeszédnek?”
 • 55. nemecsekerno_007 2009. április 27. 16:35
  „50. achilleus
  51. linda83

  Bokros is beszél az ún. társadalmi szolidaritásról. Nem csôlátó közgazdász azért. Kib*szott logikusan leírja a 130 pontjában az egészet.

  Példa a hamis szolidaritásra:

  - A minimálbér adómentessége: ez azt jelenti, hogy aki ezt kapja az nem vehet igénybe adókedvezményt.
  - Ingyen utazás 60 év felett. Abban a faluban ahol nincs tömegközlekedés ott ez mi a f*szt ér.

  És mi most védjük ezeket a hamis szolidaritásokat. ? Mé´?”
 • 54. nemecsekerno_007 2009. április 27. 16:31
  „50. achilleus
  51. linda83

  :)

  Benneteket úgy tudlak elképzelni, ahogy épp egy "nagy vibráló tojást" használtok

  :)

  Komolyra fordítva. A neolib demagógiát nem telejsen értem, de azt hiszem tudom mire gondolsz. Attól félsz, hogy az a ló másik oldala és nem akarsz átesni. Tiszta sor. De most úgy áll a helyzet, hogy se here, se zádé.
  Szóval itt most s?lyed a hajó, de még festik a korlátokat :)

  (?)

  Ez egy operett-ország. Ki nem vette még észre? :)”
 • 53. PSissy 2009. április 27. 16:12
  „linda 83! Szépen belehomorítottál! Csak így tovább, szenyázzuk egymást, abban gyó a madzsar! :)”
 • 52. achilleus 2009. április 27. 16:10
  „51. hozzászólás linda83 2009.04.27. 16:02 "Te nagyon ostoba achilleus!!!!!!?????????? Te hogy nézhetsz ki? Amit rólad elképzelni tudok, egy idióta majom fejű egyed lehetsz."
  No comment.”
 • 51. linda83 2009. április 27. 16:02
  „Hihetetlen, hogy ennyi ostoba ember van ma Mo-on! Azt hiszik, hogy ingyenes lehet az oktatás, az eü? El is hiszik persze. Az oktatással kapcsolatban pedig sajnos ez a szomorú valóság, hogy annyi a selejt, hogy ordítani tudnék tőlük. Amúgy pedig Ausztriában is fizetni kell - nem sok - tandíjat. Pedig ők jobban állnak kicsit, mint mi. Az is igaz, hogy ami ingyen van nem érték. Ez már ezerszer és ezer helyen bebizonyosodott!!!!
  Te nagyon ostoba achilleus!!!!!!?????????? Te hogy nézhetsz ki? Amit rólad elképzelni tudok, egy idióta majom fejű egyed lehetsz.”
 • 50. achilleus 2009. április 27. 15:58
  „38. hozzászólás nemecsekerno_007 2009.04.27. 14:41
  Nem hiszem, hogy a célok és a diagnózis tekintetében lényegesen különbözne a véleményünk. Ugyanez vonatkozik 46. hozzászólás egyetemidiak 2009.04.27. 15:06 hozzászólására. Csakhogy én nem a szavaknak hiszek, hanem az eredményeknek! És még valami, kétféle demagógia "üli torát" napjainkban: a szociális és a neoliberális. Sajnálatos, hogy sokan csak az egyiket (a szociálist) ismerik föl, a másikat a neoliberális demagógiát nem, utóbbi jellegzetessége - sok más mellett - a reformhalandzsa (közben semmi sem történik, vagy csak romlik a helyzet), másik jellegzetessége a liberális demagógiának a szociális demagógia ostorozása ....”
 • 49. jobbikosember 2009. április 27. 15:51
  „majom mig-gnom :D”
 • 48. egyetemidiak 2009. április 27. 15:15
  „47.
  Ezt nagyon jól megfogalmaztad. Akármennyire szomorú is avagy szánalmas....ezen most jót mosolyogtam (nem pejoratív értelemben)”
 • 47. strangerr 2009. április 27. 15:09
  „Igen kedves nemecsekerno ennyire reménytelenül idióta ez a magyar társadalom (lásd a hozzászólásokat). Szinte már alaptézisként leírható, hogy ami jó dolog az népszerűtlen, ami hosszútávon csak károkat okoz a népszerű. Jól mondod: ez gulyáskapitalizmus.
  De a poén az, hogy az ellenzék is balról támadja a baloldai kormányt:) Van egy baloldali kormányzat, egy még baloldalibb ellenzék, és egy Kádár kori baloldali társadalom. Ezzel a tudati közeggel a változás reménytelen. Max annyi az esély hogy a következő Fidesz vezette kormány megcsinálja azokat amik ellen évekig dumált, és beadja a sok idiótának, hogy ez nem ugyanaz. Láttuk a multkor a Fidesz "jövőkép"-ét, gyakorlatilag ugyanaz amiről a gyurcsány papolt évekig.”
 • 46. egyetemidiak 2009. április 27. 15:06
  „Kedves achilleus!
  Remélem tisztában vagy vele, hogy az egyetem is csak úgy szórja a pénzt szoc.tám címszó alatt, és egy csomó mindenki megkapja alanyi jogon, és olyanok is felveszik, akik rohadtul nem szorulnak rá, mert hát akinek van, annak mindig több kell. Nekem k*rvára jól jönne havi 12.000 vagy 24.000 havonta a "semmiért", de hát én nem vagyok sem nagycsaládos, sem árva, félárva. Egyedülálló szülő gyermeke vagyok, és 2 munkát kellett vállalnom a suli mellett, hogy ne mindig szegény anyámtól kelljen pénzt kérnem. Bezzeg.....csomó egyetemista meg bejár suliba szétpuskázza magát vizsgaidőszakban, így, a puskázással kreál magának jó kis átlagot, én meg aki vért izzad 0,02 -vel lecsúszok a tanulmányi ösztöndíjról, és f*sz ki van a szemét tanárokkal, úgy vannak vele, hogyha nem tanítanak semmit, akkor is megkapják a fizetésüket, és mivel se én se más nem fizet tandíjat, így nem lehet menni sírni ide vagy oda, hogy XY tanárúr/nő ezt meg azt nem csinálja bla bla....
  nemecsekerno_007 (38.) Igen, ennyire hülye a magyar társadalom, tele van elfogult vak emberekkel....sajnos..... még a "beltenyészett" angolok is normálisabbak”
 • 45. nemecsekerno_007 2009. április 27. 15:03
  „9. strangerr

  Kádár János ül egy felhô szélén letekint az alatta elterülô magyar valóra, ráteszi Adolf vállára ráncos kezét:
  - Ingyen sör, ingyen virsli Dolfikám. Azt hiszem nem volt elég jó ötlet.
  Adolf eltöpreng egy kicsit, kényszeredetten mosolyra próbálja húzni száját.
  - Jánosom, igazad lehet, ezek még mindig esznek a tenyeredbôl.

  :)

  10 millió délibábvadász :)”
64 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Magyar Televízió székházaiban

Fél 8-kor egy férfi telefonált a rendőrségre, hogy fél 9-kor bomba robban a Magyar Televízió… Tovább olvasom