Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bokros Lajos szerint az EU-nak is fel kell zárkóznia

Nemcsak Magyarországnak kell felzárkóznia az Európai Unióhoz, hanem az uniónak is meg kell őriznie versenyképességét, például az Egyesült Államokkal és Kelet-Ázsiával szemben - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listájának vezetője szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.
A volt pénzügyminiszter az oktatás minőségének javítását hangsúlyozta, amire szerinte itthon és az egész kontinensen szükség van. Ennek legfőbb eszközének a szak-, illetve felsőoktatási intézmények közötti versenyt tartja - tette hozzá.

Bokros Lajos szerint Magyarországnak fel kell zárkóznia az EU élvonalához, ugyanakkor az uniónak is lépést kell tartania versenyképességben, gazdaságban, illetve oktatásban is a többi fejlett térséghez, köztük például az Amerikai Egyesült Államokhoz képest. Az MDF listavezetője világszínvonalú oktatást szeretne nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is. Emlékeztetett arra, hogy a világ tíz legjobb egyeteme között főleg amerikai intézmények vannak, és a legjobb magyar egyetem is csak nagyjából a középmezőnyben áll a több százas rangsorban.

Európa is kezd leszakadni oktatás tekintetében - fogalmazott Bokros Lajos, kivételként Finnországot és Írországot említette. Németországot, Spanyolországot, Portugáliát és Franciaországot negatív példáként hozta fel, hozzátéve, hogy ezekben az országokban versenyalapú oktatási reformot tartana szükségesnek.

A volt pénzügyminiszter az oktatás minőségének fontosságát hangsúlyozva arról is beszélt, hogy verseny kell a szak-, illetve felsőoktatásban. Fontos, hogy az intézményekből piacképes tudással rendelkező fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra - mondta.

Az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) szerint a júniusi EP-választás a fiatalok jövőjéről is szól, ezért minél több fiatalnak részt kell venni a szavazáson - mondta a szervezet elnöke a sajtótájékoztatón. Horváth István kifejtette: Bokros Lajos és az MDF programja olyan reformokat sürget, melyek garantálják a minőségi felsőoktatást, egyetem után pedig a munkahelyeket és a versenyképes jövedelmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány Újpesten: összesen hat sérült

Az utolsó adatok szerint összesen hat sérültje van a pénteki Újpest-Fehérvár labdarúgó mérkőzés után… Tovább olvasom