Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Boltügyi szuperhatóság jöhet létre

Az eddig kipróbált módszerek nem bizonyultak sikeresnek, ezért a Fidesz és gazdasági holdudvara új módon próbálja sarokba szorítani a nagy kereskedelmi láncokat: olyan szakhatóságot hoznának létre, amely az önkormányzatok helyett megtilthatja nagyobb kereskedelmi üzlet létesítését - írja a csütörtöki Népszabadság.
Az uniós előírások tiltják ugyan, hogy gazdasági érdekből vezessenek be külön engedélyezési eljárást, a kormány megtalálta a módját, hogy megkerülje Brüsszelt: környezetvédelmi-fenntarthatósági köntösbe öltözteti a jogszabályt. A kereskedelmi törvény tervezett módosítása szerint a cégeknek januártól a nemzetgazdasági miniszter által kinevezett tagokból álló Fenntartható Kereskedelemért Szakmai Testület (FKSZT) jóváhagyását kellene megszereznie, ha 300 négyzetméternél nagyobb üzletet akarnak nyitni. A testület mindenhez ért majd: a tervezett kiskereskedelmi üzlet környezetvédelmi, városképi, közlekedési, épületenergetikai, örökségvédelmi, hulladékkezelési, továbbá a környező településekre gyakorolt hatása alapján döntheti el, hogy melyik beruházás kaphat építési engedélyt, és melyik nem - írja a lap.

Az FKSZT-nek kötelessége lesz kikérni az iparkamara véleményét is, amely így – a kamarától profilidegen módon – környezetvédelmi, örökségvédelmi kérdésekben foglalna állást - áll a cikkben.

Olvasóink írták

 • 19. jmkrisz 2011. július 06. 14:18
  „"A testület mindenhez ért majd:"
  no comment”
 • 18. ágimami 2011. június 30. 17:47
  „Jaj, kihagytam, igazságkeresőmnek, viszont kívánom a szép napot. Most folytatom a kajszilékvárt, csa pihentem égy kicsit. No ezaztán a a lékvár. Nem permetözök sémmit, amit ISTEN ad! Adott sok sok barackot. Ez az igazi, nagymama lékvárja. a szomszédok is érzik az illatát. Na mindön jót!”
 • 17. ágimami 2011. június 30. 17:38
  „16. igazságkereső 2011.06.30. 16:41 Édös igazságkereső. Akko még nem tuttam internetözni, de má akko is léírtam vóna eztet. Tudod édös gyerököm, soha sémmi sé késő. Hátha mégis csak van égy kicsi értelme, ha nétán nem is sok, csak úgy léírtam.”
 • 16. igazságkereső 2011. június 30. 16:41
  „#14.ágimami 2011.06.30. 16:34 Látod kedves ágimami,ha ezt az írásod mondjuk 2006 -ban tetted volna fel erre az oldalra,akkor az utolsó mondatodnak lenne is valami értelme,de időrendben el vagy tévedve, "nem kicsit, nagyon, mi az hogy, nagyon is",csak hogy klasszikusodat idézzem! Szép napot továbbra is Neked!”
 • 15. igazságkereső 2011. június 30. 16:36
  „#10.KamuNeni: ugye írásodban a 2002-2010 között kormányzó MSZP-SZDSZ kormányról van szó,mert a tapasztalat,melyet átéltünk a kormányzásunk alatt valószínűsíti ezt!Az akkori gyagyák ( a Te szóhasználatoddal élve!) valóban nem is gondolkodtak el a 13 000 milliárd forint eltüntetésének következményein, nevezetesen azon, hogy ezzel a padlóra tették a magyar társadalom többségét,miközben Ők, Gyurcsány-Veres-Kóka(hogy elkókadt gyermekorvosként!) triumvirátus az off-shore számláira kimenekített milliárdjaiból és Veres a tésztagyárának álcából adott állami támogatás összegét is jól "megfialtatta" valószínűsíthetően egy ciprusi,vagy ki tudja milyen rejtett helyen!”
 • 14. ágimami 2011. június 30. 16:34
  „No várgyá mán! No! Ma csütörtök. Na, én csak ezön a napon vöszöm mög ami köll. Gyűjtöm a blokkokat. Na me rá is nan írva, örízze, hát őrzöm. No mög azé is, mi a franra mönt ennyi péz. Nincs is a kosaramba csak néhány cucc, azt is a értékcsökkentött szekrénybű vöszöm, me aszongyák az még jó. Nézögetöm az olvasó szömüveggel, egyiptomi dinnye, spanyol paprika, német fővágott, szlovák sajtszerü élelmiszer, mindönhunnan hoznak nekünk valami @art. Átmöntem a Magyar termékökhö. Há, millen üvegketrecbe vannak? Mög lévannak ám azok valamive zárva. Saját szömömme láttam, van égy bizgentyű, amive lévöszik rúla. Csudálatos szép portéka, mondom biz a´. Csúrgott a nyálam, Ej, mondom csak úgy magamnak. Mé ösző Ágnes @art. Szépen vissza húrcótam amit óccson vöttem, na ézután, vöttem égy paprikás szalámit, 5 db. magyar paprikát, mög 1 kiló magyar paradicsomot. Kenyeret magam sütöttem. Na azé írtam eztet, me addig míg mögvösszük amit nekünk diktának, és lé is nyejük, nem lössz itt sémmi váltózás.”
 • 13. joy 2011. június 30. 13:43
  „<moderálva>”
 • 12. Együgyű 2011. június 30. 11:20
  „Már a versenyképességnek is annyi!
  A kormányt maradéktalanul kiszolgálóknak meg köreiknek ez meg igen jó hír! Új munkahelyek lesznek nekik a nép pénzén! De hogy biztos munkahelyek legyenek, közalkalmazotti státust javaslom!!! Az ország bevételei meg növekednek megint az új munkalehetőségekkel? Szerintem nem minimál bér alatt lesz a fizetésük, mint a közmunkásoknak. Egy új állam áltál speciálisan felállítót szervezetnél már EU-s bérek az elvárhatóak! Azért is nem értem miért csak a 300 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozik a javaslat, mert ez nem itt épülne meg? Vagy talán az épület nem magyar földön épülne fel? Javaslóm, ha csődbe mennének ezek a cégek adjuk oda
  jövendőbeli KÍNAI befektetőknek. Ezek látomások!”
 • 11. macs 2011. június 30. 11:19
  „10. KamuNeni.
  bocs, de szerintem a hulye az a sajat karan SE tanult. :-)”
 • 10. KamuNeni 2011. június 30. 11:09
  „Az a helyezet hogy a kormany sok csalasanak meg is van az eredmenye. Az orszag tonkre ment teljesen. Brusszelbe azert nem olyan hulyek mint a magyar kormany de a hulye az mindig is a sajat karan tanult.

  Nem ertem a gondolkodasukat de szerintem senki se erti csak a fejet csovalja mikor ilyen idiotakkal all szembe. nem lehet mast tenni mint rajuk hagyni vagy levaltani oket.!!!

  Allitom ezek a gyaggyak nem is gondolkodtak el a kovetkezmenyein.”
 • 9. szatyi 2011. június 30. 11:06
  „Ez a "fenntartható" szó ezentúl minden állami elnevezésben benne lesz? Mert hogy sok értelme nincs, bár lehet, hogy hangzatos.”
 • 8. macs 2011. június 30. 10:33
  „Még szerencse, hogy az ország vezetésében a jogászok komoly részesedéssel vesznek részt. :-)
  Megtalálták a kiskapukat, nem tanultak hiába!
  Az egészben az a szép, hogy úgy akarnak versenyt nyerni, hogy az ellenfelet indulni sem engedik, illetve ólomsúlyt tesznek rá. Ezzel csak a jelenlegi helyzetet konzerválják, amiről egyre jobban látszik, hogy versenyképtelen.
  Ami az adómentességet illeti, hát itt van egy kis tévedés, pl. az iparűzési adót, építményadót, a béreket terhelő járulékokat fizetniük kell. Egyébként érdemes utána nézni a neten, mert pl. a Tesco és a többi áruházlánc is fizet társasági adót is.”
 • 7. zoltanszabo 2011. június 30. 09:49
  „Így kell a csókosoknak, barátoknak, családtagoknak új munkahelyet létrehozni jó nagy fizuval !
  Jőjjenek a multik, törjék le az árakat---de adózzanak jó bőven.”
 • 6. varadipal 2011. június 30. 09:20
  „Túl sok munkahelyet létesített ez, meg az előző kormány, félő, hogy munkaerő hiány miatt bejön egy csomó vendégmunkás. Valahogy meg kell gátolni az új munkahelyek létesítését, mert egy-két négymancs szerű bocskais hazafi zöldnek nem lenne más hátramozdítandó ügye.Elismerem a környezetvédelem fontosságát, de a kenyérre valót valahol meg kellene mindenkinek tudni keresnie.Amíg munkanélküliség van, addig kuss legyen minden gátló tényezőnek, ha tetszik, ha nem. Ez a főhatóság a saját klikkjén kívül még kinek ad enni? Nem túl nagy az államapparátus már így is?”
 • 5. Herli 2011. június 30. 08:47
  „4. antikos 2011.06.30. 08:27>>>>> Blanka miért nem támogatja ??

  Tényleg: -- Blanka, te hol vásárolsz, kicsim ???”
 • 4. antikos 2011. június 30. 08:27
  „Támogatom ezt az ötletet. Az megint más kérdés hogy Blanka miért nem támogatja az újszegedi nagyobb bolt ügyet. Csak nem a Fő fasori fotamogato miatt????? Árak 20-40 százalékkal magasbbak... A tulaj így nyilatkozott le.zarja az újszegedieket úgyis kifizetik az újgazdagok...”
 • 3. spiler 2011. június 30. 07:56
  „tele leszünk hatóságokkal már mindent megszabnak,büntetnek jó állás csak kormány pártiaknak....hogy a pi...a lehet itt élni”
 • 2. papsajt 2011. június 30. 07:29
  „eddig se az engedélyezéssel volt a gond,hanem hogy adómentesen üzemelhetnek a multik!

  több értelme lenne, ha adóztatnák a vérszívó cégeket,akik csak a nyereséget szivattyúzzák az országból.

  engem jobban zavar,hogy élelmiszer néven itt mindent el lehet adni!
  Az Élelmiszer Könyvet kellene már átírni.
  Sógoroknál csak minőségi terméket lehet árulni. A csoki nem bevonó, a virsli pedig nem darált bél, hanem hús!”
 • 1. Herli 2011. június 30. 07:03
  „Pocsai Blanka és
  Juhász Gyula képviselők

  eddig sikerrel dolgoztak azon, hogy az újszegedi embereknek ne legyen nagyobb bevásárlási helye.
  Úgyis van pénze a póóógárnak, menjen csak át a városon a túlsó szélre egy kis áruért, legalább mozog. :-(

  Ugyan Blanka és Gyula te hol vásárolsz ? --és miért büntetsz engem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták II. János Pál pápa szobrát Szentendrén

Felavatták boldog II. János Pál pápa szobrát szerda este Szentendrén; az alkotást Paskai László… Tovább olvasom