Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bombagyárra bukkantak Budapesten

Közveszélyokozás előkészülete miatt őrizetbe vett a rendőrség három embert Budapesten, a XXI. kerületben kedden este, mert egy lakásban robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat találtak – közölte a rendőrség.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy névtelen bejelentés érkezett a rendőrségre. Egy magát megnevezni nem kívánó személy elmondta, hogy a XXI. kerületben, a Nap utca egyik panelházának liftjében vele együtt utazó férfi telefonon azt közölte, „Jól megcsináltuk, ma este robbantunk." A bejelentő megfigyelte, hogy az ismeretlen férfi melyik lakásba megy be, majd értesítette a rendőrséget.

A házkutatás során előkerült többek között egy csappantyúval szerelt tüzérségi hüvely, egy két méter hosszú, pirotechnikai időzített gyújtózsinór, két zsák vasoxid-kénpor, egy zsák műtrágya, mintegy 25 kilogramm kálium-nitrát, 40 kilogramm kristálycukor, 4 kilogramm ventillált kénpor, 3 kilogramm vasoxid-por, 50 gramm alumíniumpor. A helyszínen egy lábast és olyan mécseseket, poharakat találtak, amelyekbe sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű, karamellizált vegyi anyagot töltöttek, és amelyekből kanócok lógtak ki.

A tűzszerész-, vegyész- és fegyverszakértő elsődleges helyszíni vizsgálata szerint a lakásban talált anyagok keveréke elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas, illetve azok alkalmazásával olyan intenzíven, magas hőfokon égő elegy hozható létre, amely nehezen oltható, ezért gyújtóhatásra alkalmas. A lakásban tartott házkutatás során egy utazóbőröndben csontokat is találtak. Az orvosszakértő véleménye alapján a talált csontok emberi maradványok: lábszárcsontok és bordacsontok.

A rendőrség a lakásban tartózkodó T. Gergő 21 éves és F. Ágnes 48 éves, sátoraljaújhelyi lakosokat, valamint a lakásból a rendőrök érkezésekor éppen távozó P. Tamás 30 éves budapesti lakost őrizetbe vette, velük szemben közveszélyokozás előkészületének gyanúja miatt indult eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom