Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Bombázták a menekültszállást

A vasárnap reggeli izraeli légitámadást követően a lapzártánkkor közölt utolsó információk szerint a dél-libanoni Kanában már több mint 60 holttestet – nagyrészt nőket és gyerekeket – emeltek ki a romok alól, és a mentők szerint még nagyobb lesz az áldozatok végső száma.
Az izraeli légierő körülbelül két óra hosszáig tartó támadássorozatban többtucatnyi épületet rombolt le a Szúrtól (Türosz) keletre fekvő kisvárosban. Részben összeomlott egy olyan háromemeletes épület is, amelyben mintegy száz ember, az országrész falvaiból elmenekült családok voltak elszállásolva. A hatóságok szerint több mint hatvanan a romok alatt lelték halálukat.
Az izraeli hadsereg 18 napja tartó libanoni offenzívája óta ez volt az egy bizonyos épület ellen végrehajtott, legtöbb áldozatot követelő légitámadás.
A Kana elleni támadás összehangolt offenzíva része volt, amelyet az izraeli légierő, tüzérség és haditengerészet még hajnalban indított hat dél-libanoni falu ellen.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője a kanai légitámadásról szólva közölte, hogy előzetesen figyelmeztették a város lakosságát: hagyja el a helységet, mert azt a Hezbollah egyik rakétaindító bázisának tekintik, és támadni fogják. A Hezbollahra hárította a felelősséget a civil áldozatok magas számáért.
Az Izraellel hadban álló Hezbollah libanoni síita szervezet bosszút esküdött a vasárnapi kanai „mészárlásért”. „Ez a barbár mészárlás a háború egy súlyos és veszélyes fordulata, és a világ, amelynek felelőssége van benne, cinkos módjára hallgat róla, de ezek a gyilkosságok a korábbiakhoz hasonlóan nem maradnak büntetlenül. Az izraeli ellenség viselni fogja ennek következményeit Kanában és másutt, minthogy az Iszlám Ellenállás (a Hezbollah fegyveres szárnya) erre esküdött fel. A nemzetközi közvélemény nem hiszi el azokat a hazugságokat, amelyeket (Izrael) felhoz ennek a barbár tettnek az igazolására” – olvasható a szervezet közleményében. (mti)

Összeült az ENSZ BT

Rendkívüli ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa a libanoni háború lezárása érdekében vasárnap, mely lapzártánk idején még tartott. Az ENSZ BT a háború eddig eltelt közel három hete alatt nem tudott határozatot elfogadni a kérdésben, mert az izraeli érdekekre való tekintettel az Egyesült Államok ellenezte a harcok azonnali befejezését. Ám most a kanai csapás után tűzszünetet sürgetett Izrael és a libanoni síita Hezbollah között Jeruzsálemben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Azonnali fegyvernyugvásra szólított fel XVI. Benedek pápa is nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban a vasárnapi Úrangyala imádság előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lindsay kórházban

Lindsay- Hőgutát kapott és kiszáradt. Tizenkét órán keresztül forgatott a negyven fokos hőségben. Tovább olvasom