Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bono megtervezte saját temetését

A U2 énekese pontosan megtervezte, hogy temetésén Pavarotti és Bob Dylan búcsúztassa.

"Sírjanak, jajgassanak és jó zene szóljon!" - így képzeli el temetését Bono, a U2 énekese. A Paul Hewsonként világra jött ír szupersztár, aki soha nem ment a szomszédba egy kis teatralitásért, egy áprilisban   megjelenő interjúkötetben elmeséli álmát: sírja felett dallal búcsúzzon tőle Bob Dylan és Luciano Pavarotti.

A Bono In Conversation (Beszélgetés Bonóval) című kötet  szerint az énekes még azt is kiköti, hogy Dylan a Death Is Not The Endet adja elő tiszteletére, Pavarotti pedig a Traviata egyik áriáját. Ezek szerint a U2-főnök hosszú életet jósol két kedvencének, hiszen a rock-trubadúr 19, a Három Tenor egyike pedig 26 évvel idősebb nála. Vagy magának szán rövid földi tartózkodást, de erre ne is gondoljunk. 

Bono morbid választásán felbuzdulva a Music Choice nevű rádióállomás kilenc európai ország 45 ezer hallgatóját kérdezte meg, milyen zenével vennének végső búcsút szeretteiktől. Két külön népszerűségi lista is született, az egyik Nagy-Britanniáról a másik a "kontinensről". Érdekes módon kisebbségbe kerültek a hagyományos, könnyfacsaró búcsúztató dalok. A szigetországban Robbie Williams Angels című dala az első, amelyet egy klasszikusnál is klasszikusabb nagyromantikus szám, Frank Sinatra My Way-je követ. Utána viszont a rocké a szó: Always Look On The Bright Side Of Life a Monty Pythontól, a Who Wants To Live Forever a Queentől, az Everybody Hurts az R.E.M.-től, és a Live Forever az Oasistól - írta az olasz La Repubblica című napilap. 

Őfelsége alattvalóinál komorabb halálvíziója van a kontinens lakóinak. Az első helyet a Queen The Show Must Go Onja szerezte meg, amely tudvalevőleg Freddie Mercury halála előtti utolsó felvétele, az élettől való búcsúja volt. A második helyen a Led Zeppelin Stairway To Heavenje áll, amely ugyan egy okkult útkeresés, de 2001. szeptember 11 után az Egyesült Államokban átmenetileg letiltották a rádió-és tv-csatornák programjáról, mint halálra utalót. (A szövegben egyetlen halált idéző szó sincsen, ha a "mennyeket" leszámítjuk). Annál sötétebb ómen az AC/DC Highway To Hellje, amelyet az ausztrál szuperkemény csapat nem sokkal első énekesük, Bon Scott brutális halála előtt adott ki.  
Robbie, Sinatra és a Who Wants To Live, amelyet annak idején a Hegylakó betétdalaként ismert meg a világ, itt is bejön, a 6., a 4., és a 7. helyen, de találkozunk a Beatles Let It Bejével, amelyet a 80-as években Paul McCartney egy súlyos kompbaleset áldozatainak   megsegítésére újra felvett, és a U2 sem ússza meg, pedig a With Or   Without You igazából szerelmes dal. 
 
Furcsa, bár némileg érthető, hogy a toplisták élén "direkt haláldalok" nem szerepelnek, mint a Beatles A Day In The Life-ja, Neil Young Tonight The Night-ja, vagy a Black Sabbath Electric Funeralja, hogy ne is mondjuk Nick Cave The First-Born is Deadjét. Pedig még ezekből sem árad olyan síron túli jeges fuvallat, mint néhány jól ismert dalból,  amelyet előadójuk utolsó leheleteként őrzött meg a világ: elég csak a Doors Riders On The Stormjára, Jimi Hendrix New Rising Sunjára, a Joy Division Decades-ére, Janis Joplin Get It While You Canjére, vagy Otis Redding Sitting On The Dock of The Bay-jére gondolni... 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti sonkakörkép

A sonka ma sem veszített népszerűségéből. Tudják ezt a kereskedelemben is, ezért a sonka piacán kemény a verseny. A versenytársak igyekeznek a fogyasztók kedvében járni, egymás alá mennek áraikkal. Ez nem kedvez a termelőknek és a gyártóknak. A nyomott árak a megélhetésüket veszélyeztetik, pedig a magyar húsipar komoly hagyományokkal rendelkezik. Tovább olvasom