Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Bontani kezdte az autópálya melletti utat az alvállalkozó

Nem sokkal szerda reggel nyolc óra előtt, Zalakomár közelében bontatni kezdte az autópálya melletti egyik mezőgazdasági feltáró utat az M7-es építésének egyik alvállalkozója, mert nem fizették ki a munkáját. Délelőtt a rendőrök rövid időre megállították a munkálatokat, de később levonultak a területről.
Gaál Zoltán, a zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. építésvezetője a helyszínen azt mondta az MTI tudósítójának, hogy mintegy 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező mezőgazdasági utakat. Miután a cég a közvetlen megrendelőtől nem kapta meg a tavaly elvégzett munka teljes ellenértékét, a követelését eladta az Ittasofőr Kft.-nek, amely szerdán megkezdte a bontást.

Délelőtt 10 óra előtt a rendőrség is megjelent a helyszínen és leállította a munkálatokat. Az MTI úgy tudja: a rendőrök mintegy háromnegyed órával később azzal hagyták el a helyszínt, hogy a tulajdonjogi vita eldöntése a bíróságra tartozik.

A követelést megvásárló cég ügyvezetője, Mészáros László tudomása szerint "tipikus lánctartozásról van szó", miután az M7-es építése során több alvállalkozói szinten keresztül kapta meg és végezte el a konkrét munkát a ZalaSprint-M Kft. A munkáért 83,6 millió forintot kellett volna fizetnie a megrendelő Nyírút Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek, de csak 40,6 millió forintot utalt át. A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft., amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja.

A meglehetősen bonyolult megrendelői láncolatról azt mondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megkezdett autópálya-építés nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr Építő Kft. a fő résztvevő. A Porr a balatonfüredi Kutas B.B.B. Kft.-nek adta ki a mezőgazdasági utakra vonatkozó megrendelést, de ez a cég közbeiktatta a Mezőbau Invest í09 Kft.-t, azonban még itt sincs vége a láncnak. A Mezőbau ugyanis a nyíradonyi Nyírút Kft.-nek adta tovább a megrendelést, amely végül megbízta a ZalaSprint-M Kft.-t a munkálatok elvégzésével.

Mészáros László hozzátette: a Nyírút Kft. képviselői az utóbbi hónapokban elérhetetlenekké váltak, tudomása szerint januárban, éppen hasonló lánctartozásos ügy miatt előzetes letartóztatásba került a cég vezetője. A Kutas B.B.B. Kft. elismerte ugyan a fizetési kötelezettségét - miután a láncban közöttük lévő Mezőbau Kft. tulajdonosa a Kutasnál is dolgozik -, ennek ellenére mégsem fizetett.

A ZalaSprint-M képviselői a fővállalkozót is megkeresték, ám a Porr jogi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapták, hogy velük nem állnak jogviszonyban, ők a közvetlen alvállalkozóikat kifizették.

Olvasóink írták

 • 17. jozko 2010. április 28. 23:19
  „Van, aki a kerülőutakat keresi, van, aki a megoldást: gordiuszi csomó, kolombusz tojása, stb...Azért túl komolyan ne vegyetek engem. Az én htvallásom: kölömbözöm,tehát vagyok. Igen, így m betűvel. Mondtam, hogy különbözöm...”
 • 16. szilléri 2010. április 28. 22:55
  „Igaza van !”
 • 15. spéci71 2010. április 28. 22:30
  „EZZEL A SOK KÖRBETARTOZÁSSAL,CÉGEK EGYMÁS KÖZTI HAZUDOZÁSÁVAL,MEG A TOVÁBBI SOK NAPPALI RABLÁSSAL,GALLYRA VÁGJÁK AZ EGÉSZ ORSZÁGOT!!!! AZ A NAGY GÁZ,HOGY EZT A SOK BAROMSÁGOT,MÁR LÁTJÁK A KÖRÜLÖTTÜNK LEVŐ ORSZÁGOK,ÉS AZ EGÉSZ UNIÓ,ÉS MÁR A HASUKAT FOGVA,HAHÓTÁBA RÖHÖGNEK RAJTUNK,A KÜLFÖLDIEK!!!!! ENNEK,SOHA NEM LESZ VÉGE,JÖHET ITT AKÁR ORBÁN,DE LEHET AKÁR TORGYÁN,VAGY BÁRMELYIK NAPPALI SZABADRABLÓ,ITT MÁR SZÉTLOPTAK MINDENT!!!!! A NAGYOK,ÉLNEK-VIGADNAK,A SOK KIS EMBER MEG FULLADJON MEG!! EZ EGY KATASZTRÓFA!!!!!!!!!”
 • 14. harcsabajusz 2010. április 28. 19:18
  „Mi a fenének kell 7 lépcsö ahhoz, hogy egy utat megépítsen egy cég? Érdekes, hogy az ilyen lánctartozások jogi felszámolása egyik párt programjában sem szerepel. Pedig egyszerü lenne, egy törvény kellene arra, hogy a fövállalkozó alatt maximum egy alvállalkozó szerepelhessen. Nyilván egyik pártnak se érdeke ezt a pénznyelö mechanizmust felszámolni. Ezért kerül kétszer-háromszor annyiba itthon minden mint amibe tényleg kerülni kéne.
  Hasonló volt a kilencvenes években az olajszökítés. EGy rendelettel meg lehetett szüntetni az olajozás jogi alapját, de arra éveket kellett várni. Közben több kormány jött-ment, és gazdagodott szépen a politikus és maffia réteg. Csak épp a költségvetésböl hiányoztak a milliárdok (iskolára, útra, ovira...).”
 • 13. Logaritmus 2010. április 28. 18:56
  „Ittasofőr Kft. :)”
 • 12. SS. 2010. április 28. 18:41
  „Egy vidéki panzióba bekopogtat egy külföldi úriember. A tulajdonos gyanakodva méregeti, erre a férfi lecsap egy húszezrest a pultra. A tulajdonos mindjárt megenyhül, és átnyújtja a legjobb szobája kulcsát, ahova a férfi azonnal felmegy.
  A panziós fogja a pénzt és elszalad a henteshez, hogy rendezze tartozását.
  A hentes siet, hogy a beszállítójának megadja a pént, amivel tartozik.
  Bálint gazda megörül, és rögtön kifizeti Marist, a helyi kurvát, akinél felgyülemlett az adóssága.
  Maris széles vigyorral viszi a pénzt a panzióba, ahol a hitelbe használt szobákat kifizeti.
  Ebben a pillanatban megjelenik a külföldi úriember és kijelenti, hogy elmegy, mert ez a szoba neki nem felel meg. A tulajdonos nemtörődöm mozdulattal a kezébe nyomja a pénzt, és további jónapot kíván.

  Nincs kiadás, nincs bevétel, mégis mindenki kifizette a tartozását. Ennyire egyszerű lenne megoldani a pénzügyi válságot.”
 • 11. Túróvarázs 2010. április 28. 15:40
  „Most az jutott eszembe, hogy mi van, ha annak idején Matuska Szilveszter is csak egy tartozás miatt robbantott?
  Ki tudja már....”
 • 10. csizmadialaszlo 2010. április 28. 15:26
  „Ha egy ilyen tartozást átvállaló cég elbontaná a hírhedt balatoni völgyhidat és eladná egy olyan cégnek, amelyik bedolgozik az M43-ba, amely fizetésképtelen, majd átvállalná a tartozást, és...Ekkor megvalósulna a perpetuum mobile!”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 28. 14:44
  „Ennek sohasem lesz vége! Itt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a munkát megvalósító között 7 állomáson feleződött le a pénz mire a végére teljesen elkopott. Nincs is ettől szebb mint munka nélkül meggazdulni!”
 • 8. vmagdi 2010. április 28. 14:18
  „hat ez az, ez egyik part programjaban sem szerepel... en elvallalom, atadom, te elvallalod, atadod, a vegen az a hunyo aki dolgzik. A panelprogram is azert draga, azert adosodnak el a polgarok a sarga foldig, mert ilyen baromi hosszu lanc vegen mar alig marad valami az effektiv munkat vegzoknek. Azaz, nem adosodnanak el a polgarok, ha nem lenne ez a korbetartozasos historia, egyharmadabol usznank meg a dolgokat.
  En mondom, eleg sok helyen jartam a vilagban, de meg ilyen hitvany nemzetet sehol se lattam mint a magyar, meg az arab vilagban sem, a magyarok lopnak , csalnak, hazudnak, kijatszanak mindent, ez a mi nemzeti karakterunk. Ez az attitud atszovi a politikat, a gazdasagot, a bankrendszert es mindent , de meg a szemelyes kapcsolatainkat is.Nyilvan ez a hitvanysag er sokat a nyugati multiknak is, ahol nincs tisztesseg es a torvenyek sem mukodnek jol, ott nagyot lehet hasitani.”
 • 7. N.P. 2010. április 28. 14:16
  „cyt 2010.04.28. 13:54

  Komolyan azt hiszed, hogy ez pártfüggő?”
 • 6. sziszka1 2010. április 28. 14:13
  „5. hozzászólás cyt 2010.04.28. 13:54

  ne aggódj jön majd az orbánapukabánya konzorcium, ami nem épít autópályát, a meglévőt leamortizálja és jól felveszi a lóvét!”
 • 5. cyt 2010. április 28. 13:54
  „.... az ilyen láncokon röhög az egész világ .... Ez ám a tipikus szoclib mutyi - akarom mondani munkavégzési tervszerűség és munkahatékonyság.”
 • 4. spiler 2010. április 28. 13:42
  „a lánc tartozás ellen ugylátszik senki nem tud és nem is akar tenni.....na de majd a fiúk.... vagy nem”
 • 3. Garfield 2010. április 28. 13:05
  „A végső teljesítésigazolást mindaddig nem lenne szabad kiadni, míg az összes, igénybevett alvállalkozótól be nem szerzik a nyilatkozatot, hogy szerződés szerint, hiánytalanul kifizették őket. Hja, hogy időigényes, mert sok az alvállalkozó? Talán nem kellene trükközni és az építkezésben résztvenni olyan cégeknek, amelyek nem csinálnak semmit.”
 • 2. pt 2010. április 28. 13:04
  „1: Navégre mi? Ezt eddig is tudta mindenki, így sem lesz belőle ügy. Se nem út..”
 • 1. Carlo 2010. április 28. 12:33
  „navégre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpisztollyal lövöldözött egy mátészalkai diák

Garázdaság vétségének megalapozott gyanújával hallgatott ki a rendőrség egy 19 éves középiskolai… Tovább olvasom