Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Bontják a nagy múltú Rába-gyárat

Bámész emberek kémlelnek a magasba, csóválják a fejüket a daruk és a hatalmas por láttán: a legnagyobb múltú győri gyár területét legkésőbb március 31-ig átadják.
Budai u. 1. Ez a cím jelöli a magyar ipar egyik legnagyobb múltú bástyáját. Ám ahol hajdan a „vörös báró" osztogatta parancsait, most két daru áll – az udvaron kirámolt radiátorok és törmelékek egymás hegyén-hátán, a kivitelező éppen a műszaki könyvtár és a mintaasztalosok üzemének bontásán dolgozik.
Az utcafrontra néző központi épület 28 alkalmazottból álló személyzete is megkezdte az összepakolást. Januárban a társaság Reptéri úti telepére költözik ez a részleg is. Február végén, március elején a cég „sima terepet" akar átadni a beruházónak, aki kereskedelmi központot alakít ki a hajdani üzemcsarnokok helyén. Dusza András, a Rába rt. tájékoztatási vezetője, aki a bontás menetrendjéről beszámolt lapunknak, mindezt úgy összegezte, hogy 106 év után, egészen más funkciót kapva, de megint Győr fejlődését szolgálja a Duna-parti rész.

– Azt ugyanis az azóta patinássá vált cég több mint egy évszázada a várostól kapta. Persze akkor még a település szélét jelentette, ma pedig már a központjához tartozik.

Dusza András 17 éve dolgozik a Rábánál, így érzelmileg is érinti a jelentős változás. „A bontás ugyan nem szép látvány, de tudom, hogy mi kerül az ipari létesítmények helyére, így egészen már érzés felszabadítani a belváros bővülésének teret adó helyet" – mondta el.
„ A Rába csarnokai nem válnak olyan lepusztult, elhagyott üzemépületekké, mint amilyeneket több helyen is látunk az országban."
– A Rába bontása valóban tudatos döntés következménye, tervszerű változtatás része. A cég vezetése már 2000-ben bejelentette, hogy kivonul a Budai útról, ezért ott az elmúlt évek alatt fokozatosan szüntette meg termelőtevékenységét.

„ A fejlődés megállíthatatlan"

Nyilván kötődik az ember a megszokott dolgokhoz, helyekhez – nyilatkozta Pintér István vezérigazgató, aki a Rábánál kezdett el dolgozni 1980-ban. Ez volt az első munkahelye, amitől azóta se vált meg. Így sok időt töltött az épületekben, amelyek látványa belenőtt a városképbe, beleivódott az itt élőkbe. Azonban a fejlődés megállíthatatlan, hangsúlyozta a vezérigazgató, akinek volt ideje hozzászokni a költözés gondolatához, mivel az egy hosszú távú stratégia része. Nem érte váratlanul, mégsem készülhetett fel teljesen az utolsó pillanatok megélésére. Nem szomorú, mert meggyőződése, hogy az elmúlást tudomásul kell venni. „Más dolog egy üzleti terv megfogalmazása és más a magánember hozzáállása" – mondta Pintér István, akinek mostanában sok régi rábás emlék ötlik az eszébe.

Heves megyei munkások bontják

A munkát hivatalosan december 1-jén kezdte és legkésőbb március 31-ig fejezi be a poroszlói alvállalkozó cég. A heves megyei munkások – harmincöten – most fogtak bele a bontás látványosabb részébe: néhány napon belül megsemmisül a szerkesztőség és a műszaki könyvtár épülete, a nyugati oldalon pedig a nyilvántartó irodák és a mintaasztalosi üzemek lesznek a földdel egyenlők. Ezután következik majd a központi épület, ahol még ott silbakol a két recepciós hölgy, de január 15-ig nekik is – mint mindenkinek – el kell hagyni az épületet, ahol sokan az egész életüket töltötték. A munka vezetője, Fábor József szerint sajnálatos lehet a győrieknek ez a látvány, Heves megyében ő maga is sokat hallott a Rábáról és a vezérigazgatóról, Horváth Edéről, aki ezt már nem érte meg.
– Ez a tizenhetedik gyárrészleg húsz év alatt, már több tradicionális üzem épületén dolgoztunk, Miskolcon, Budapesten meg még sok helyen. Mi elvégezzük a munkát és azon vagyunk, minél kevesebb kellemetlenséget okozzunk a zajjal és a porral, amit tűzoltó slaggal locsolunk. Eddig még nem érkezett panasz a lakóktól – mondja Sábor László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kill Bill (Kill Bill: Volume 1)

A Menyasszony egykor hírhedt bérgyilkosnő volt, egy rettegett női bérgyilkos-csapat tagja. Az… Tovább olvasom