Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Borászfohász

Sem szőlőjének nagysága, sem palackba kerülő mennyiség szempontjából nem tartozik a nagyobb gazdák közé a pannonhalmi borvidéken Deé Géza, mégis már másodszor az ő bora érdemelte ki „a megye fehérbora” címet.
Megint nyerő évjárat várható címmel jelent meg cikkünk tavaly Deé Gézáról annak kapcsán, hogy a borász rajnai rizlingje lett a megye fehérbora, de azt még nem gondoltuk, hogy a címben szereplő jóslat be is teljesül. Idén szintén a győrújbaráti gazda érdemelte ki a legjobbnak járó címet chardonnay-vel. Minden különösebb látványosság, marketing, reklám nélkül, mondhatni szép csendesen dolgozik, de valószínűleg kellő szakértelemmel. Eredményei erről árulkodnak.

Mikor a siker titkáról kérdeztük, túlságosan is szerénynek tűnő magyarázatként az időjárásra, a körülményekre hivatkozott. Elmondta, hogy a tavalyi évjárat egészen különlegesnek nevezhető, a szőlő szép, egészséges, cukorfoka szinte hihetetlenül magas, 19 fokos volt. Az idei termésnek nem ilyen jók a kilátásai. Az esők ugyan jól jöttek, de a napsütéses órák száma kevés volt, a peronoszpóra miatt egyes részeken, főként a Szemere környéki dűlőiben kevesebb termésre számíthat. Sokkal többet kellett fordítania védekezésre, mint az előző években, ez a költségeit jelentősen növelte.

Most az elkövetkező két hónapban bízik a gazda. „Sok napfény kellene" – mondta és elgondolkodva birtokai felé tekintett, aztán a lopóba került aranyló nedűt figyelte.

Deé Géza elmondta: a pannonhalmi borvidéken nem kell attól tartani, amitől az ország más részeiben, hogy a túl sok termés értékesítési válságot okoz. A minőség érdekében a terméskorlátozásra is ügyel, a terheléscsökkentésre, arra, hogy kevesebb fürt legyen egy-egy tőkén.

Lányai folytatják a szakmát

Ez a hozzáállás is elősegítette megduplázott győzelmét, nem tagadhatja, hogy 35 éves a tapasztalata. Lányai is tőle tanulták a szakmát és már sokat segítenek a 14 hektáron gazdálkodó édesapjuknak. Sőt, versenysikerekkel is büszkélkedhetnek: a hazánkban megrendezett nemzetközi női borszemlén Deé Kata traminivel arany, Deé Judit Irsai Olivérrel ezüst minősítést szerzett.

S ha már a traminiről esett szó, Deé Géza megjegyezte, hogy abból a fajtából készült borát jobbnak tartotta, mint a chardonnay-t, ami a megye bora lett. Igazi kedvence pedig a rajnai.

Siker, de még nem az árban

A szőlőben végzett munka jóleső fáradtsága után azt választja és kortyolgatás közben arról beszél: az elismerő címek ismertséget hoztak borászatának. Megnőtt választéka iránt a kereslet, de a sikert az árban nem tudta érvényesíteni, pedig ahogy másoknak, neki is egyre nőnek a költségei és termésének csak 1–2 százaléka kerül üvegbe. A palackozás anyagi alapjait nehezen teremti meg.

Mégis derűlátó, úgy véli, egyre több jó bor terem, egyre több a jó borász megyénkben. Pt pedig a természet iránti alázatra ereiben lüktető öröksége kötelezi. Családja úgy tartja, hogy egy, a napóleoni háborúk idején hazánkban ragadt francia katona alapította. A franciák pedig szeretik a szőlőt, értenek a borhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kajárpéci kapusról

Túlzás nélkül állítható, hogy a kajárpéci "Kapus" - az egyik helyi pincesor - jelenti egyik fontos… Tovább olvasom