Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 8°C | 17°C Még több cikk.

Bőrcserzéséhez használt anyag miatt habzik a Rába

A bőr cserzéséhez használt anyag, a naftalin-diszulforsav okozza a Rába ismételt habzását - ez derült ki a legfrissebb vízminták elemzéséből. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint ez az anyag minden bizonnyal az osztrák wollsdorf-i bőrgyárból kerül a folyóba.
Fodor Gábor kedden Szentgotthárdon tájékozódott a Rába habzásának okairól. A legfrissebb vízminták szerint a szennyezést egy naftalin-diszulforsav nevű anyag okozza, amit bőrgyárak használnak a bőr cserzéséhez.

Ennek az anyagnak a háromszorosát mutatták ki a vízben, mint négy évvel ezelőtt. A miniszter elmondta, hogy az osztrákokkal a folyó tisztasága érdekében kötött megállapodás alapján két bőrgyár - a jennersdorf-i és a feldbach-i - már jelentősen csökkentette károsanyag-kibocsátását.

Egy harmadik, a wollsdorf-i bőrgyár azonban nem. A tárcavezető vasárnap még azt mondta, hogyha kiderül, hogy ismét bőrgyárak szennyezik a Rába vizét, akkor kezdeményezni fogja az ideiglenes bezárást.

Most azt állította, hogy ezt csak akkor teszi meg, hogyha a február 20-i közös osztrák-magyar határvízi bizottság ülése után nem születik kézzelfogható eredmény. Fodor Gábor beszélt arról is: már korábban kezdeményezte osztrák kollégájánál, hogy szereljenek mind a három bőrgyárhoz szűrőket, szigorítsák meg a határértékeket és szankcionálják a szabálysértéseket. Mint mondta, szeretné, ha legalább a két utóbbit komolyan vennék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A családjához kerülhet a Blaha Lujza téren késelő fiú

A Hargita megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság támogatja, hogy a Magyarországról hazaküldött - a… Tovább olvasom