Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Borecetek bencés receptek alapján

A pannonhalmi bencés monostor könyvtárában őrzött XVIII. századi receptúrák alapján készülnek modern technológiával borecetek. A minapi sajtóbemutatón az apátsági termékek körét bővítő újdonságok egészségmegőrzésben játszott szerepét hangsúlyozták.
– A monostor szerzetesközössége gazdasági tekintetben a kezdetektől önellátásra törekedett, az elmúlt esztendőkben ezt a tevékenységét szervezte újra – mondta el dr. Várszegi Asztrik főapát a bencések történetét felidézve és az apátsági termékek piaci megjelenését indokolva, melyek közt a legújabbak a fehérborecetek. Ezzel is ezeréves hagyományt újítanak fel, hiszen az Itáliából érkezett szerzetesek annak idején magukkal hozták – a szőlészettel és a borászattal együtt – az ecetkészítés tradícióit is a mediterrán vidékről, ahol különösen elterjedt volt, még a vizet is ecettel ízesítették üdítő hatása és a fertőzések megelőzése miatt.
A XVI. századtól kéziratok, könyvek is bizonyítják, hogy a bencés közösség saját boraiból készített ecetet étkezési és gyógyászati célra. Ezeket az írásos dokumentumokat Hortobágyi T. Cirill perjel mutatta be, és megjegyezte: a gasztronómia terén a konzerválásban volt nagy szerepe az ízesítés mellett, a gyógyításnál pedig fertőtlenítő hatását használták ki és gyógynövénykivonatokhoz alkalmazták. Étkezési célra is fűszer- és gyógynövényekkel ízesítették, ilyenek a most készülő termékek is, ezért számítanak újdonságnak, kuriózumnak a salátakedvelők körében.
A hagyományőrzést az apátság, a modern technológiát a Buszesz Zrt. biztosítja. A nagyüzemi ecetkészítésben tapasztalt cég gyártja és forgalmazza a bencés boreceteket. Dr. Zentai László vezérigazgató hangsúlyozta: azért fontos számukra ez az együttműködés, mert az új termékekkel az egészséges táplálkozást szolgálhatják. Eddig a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 3 ezer liternyi fehérborából – rajnai és olaszrizlingből – 12 ezer palack borecetet készítettek, az 2,5 deciliteres üvegekben kerül a boltokba. Az egyik fajta zsályás-dióleveles, a másik levendulás, abba a pannonhalmi gyógynövénykertészetben idén aratott növény virágja is belekerült. A tervek szerint további boreceteket is kifejlesztenek ugyancsak régi bencés receptek alapján, más gyógynövényekkel. Levendula-illatpárnával, fürdősóval, szappannal, likőrös krémmel töltött csokoládéval is bővíteni akarják az apátsági termékek körét, amelyet jelenleg a levendulaolaj, a gyógyteák, a könyvek, a likőrök, a borok, a borecetek alkotnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom