Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Borkonferencia hegyen, pincében

A monostori szőlő- és borgazdálkodásról tartottak előadás-sorozatot a Pannonhalmi Főapátságban.

Kétnapos konferencián hallhatnak előadásokat a monostori szőlő- és borgazdálkodásról a Pannonhalmára meghívott vendégek. A főapátsági levéltár és a Magyar Bortörténeti Társaság által szervezett, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a megyei önkormányzat által támogatott rendezvényen Várszegi Asztrik főapát köszöntötte a vendégeket. A püspök kifejtette: a konferencia egyaránt megszólítja az egyházi, a gazdasági és mezőgazdasági szakembereket, a művelődés- és gazdaságtörténészeket, néprajzkutatókat és muzeológusokat. A cél, hogy átfogó képet sikerüljön adni a monasztikus szerzetesrendek gazdasági tevékenységéről, borkészítési hagyományairól.

Várszegi Asztrik szerint a feléledő magyar borászati tradícióban sajátos helyet kaphat a néhány éve újra megnyitott Pannonhalmi Apátsági Pincészet, hiszen jelenleg ez az egyetlen nagy múlttal rendelkező egyházi fenntartású pincészet. A konferencia résztvevői az apátság megtekintése mellett természetesen ide is ellátogatnak borkóstolóra.

– A pincészet indulása utáni rövid idő alatt hatalmas volt iránta a belföldi és külföldi érdeklődés, amely nem utolsósorban a pannonhalmi bencések kulturális örökségének is szól – mondta a főapát.
„ Ezen örökségnek fontos területe az a most újrafelfedezett hagyomány, amely nemcsak a szellemi értékeket, hanem a szerzetesek által előállított mindennapi javakat is jelenti."

Benedek Fülöp, a konferenciát támogató minisztérium államtitkára úgy vélekedett: a pannonhalmi pincészet – a középkor egyházi borgazdaságaihoz hasonlóan – kultúraformáló. Központi jelentősége a térségben túlmutat gazdasági feladatain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai program

Valamennyi mérkőzés 20.45 órakor kezdődik. Tovább olvasom