Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bormustra az apátságban

Az idei Pannon Bormustrára – hazánk leg-

rangosabb borversenyére – 80 magyar pincészet több mint kétszáz borát nevezték be. Tegnap délelőtt a Pannonhalmi Főapátságban a nemzetközi zsűri megkezdte bírálatukat.
A Pannon Bormíves Céh hetedszer rendezi meg az Országos Pannon Bormustrát, ötödször a Pannonhalmi Főapátsággal együtt. Ezúttal is a világörökség részét képező épületegyüttes ad otthont a versenynek. A bírálók külön asztaloknál ülnek, így nem befolyásolhatják egymást a döntésben. Összesen tizennégyen vannak, szakírók, termelők, sommeliere-k, többségük külföldi. Sokféle helyről, a borászaton belüli különböző szakterületekről érkeztek, ez adja meg a rangját a bor-összehasonlításnak. A másik ok, ami miatt eltér a többi hasonlótól a verseny, a nevezési feltételek közt keresendő. Ezen a mustrán csak olyan bor versenyezhet, amely OBI-engedéllyel rendelkezik (Országos Borminősítő Intézet), kereskedelmi forgalomba került és legalább ezer palackot megtöltöttek vele. Az is követelmény, hogy legalább ötszáz még eladatlan legyen. Ezzel kivédhető, ami egyébként előfordul, hogy csak egy hordónyi készül a különleges minőségű, díjat érdemlő nedűből, ezért a vevő nem juthat hozzá az üzletekben.
Három kategóriában versenyeznek a borok, külön a fehér-, a vörös- és az édes borok. Húszat-húszat, illetve tízet választanak ki közülük, a legjobbakat.
Az ötven csúcsbor közül pedig, újrakóstolás után, szombaton választják ki az abszolút győztest, a Grand Prix nyertesét. A legjobb ötven közé bekerült bor címkéjére rákerülhet a Pannon Bormustra emblémája. Ennek a tapasztalatok szerint egyre nagyobb a marketingereje. A minőséget a szervezők a későbbiekben újra ellenőrzik a nyertes nedűk esetében. A boltba került palackokban lévőt összehasonlítják a versenyre nevezettel, ezért kérnek a nevezőktől boronként három üveggel.
A díjkiosztás a jövő héten a fővárosban lesz, az eredmények felkerülnek a www.pannonbor.hu honlapra. Több megyénkbeli is versenyzik a csúcsbornak járó elismerésért, tavaly a három éve újra működő apátsági pincészet két fehérbora kategóriájában bekerült a legjobb húsz közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brüsszeli pénzektől a különbségek nőttek

A brüsszeli támogatások eddig nemhogy csökkentették, hanem egyértelműen növelték a térségek,… Tovább olvasom