Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Bőrnyakúak

A film az Öbölháború idején játszódik Irakban. Főhőse egy szakasz tengerészgyalogos, akik parancsnokuk, Swoff vezetése alatt teljesítenek szolgálatot és próbálják jó adag cinizmus és gyakran durva tréfák segítségével túlélni az elviselhetetlen forróságot, a nehéz sivatagi körülményeket és az orvlövészek állandó fenyegetését egy számukra teljesen ismeretlen kultúrájú országban.
rendező: Sam Mendes

író: Anthony Swofford
forgatókönyvíró: William Broyles Jr.
operatőr: Roger Deakins
zene: Thomas Newman
producer: Sam Mendes, Douglas Wick
vágó: Walter Murch

szereplő(k):
Jake Gyllenhaal (Anthony 'Swoff' Swofford)
Peter Sarsgaard (Troy)
Chris Cooper (Kazinski)
Jamie Foxx (Sykes)
Fenyő Iván (Pinko)
Scott MacDonald (D.I. Fitch)
Lucas Black (Kruger)
Jacob Vargas (Cortez)
Evan Jones (Fowler)
Kristin Richardson (Stewardess)

A film sztorija

1990 nyarán Anthony Swoffordot, a 20 éves, harmadik generációs önkéntest elküldték Szaúd-Arábia sivatagaiba, hogy harcoljon az Öböl-háborúban.

2003-ban az erről írott emlékirataiból lett a Bőrnyakúak című bestseller. Swofford olyan kifejezőerővel, közvetlenséggel, őszinteséggel és humorral írt, amelyre csak olyasvalaki képes, aki maga is részese volt az élménynek.

Volt egy szépítgetés nélküli történet egyenesen egy 20 éves kölyök szájából, aki egy teljesen más háborúról mesélt, mint amit a sajtóban vagy a tévében közvetítettek. Volt egy háború, teljesen elölről felfestve, az éjszakai égre földre zuhant üstökösként lángcsóvát lövellő, égő olajkutak képeivel. Hepciás, kanos, koszos bakákkal, akik kimerültek és rettegnek, hogy a következő domb mögött bármelyik pillanatban elkezdődhet a háború; fiatalemberekkel, akiket hirtelen ledobtak egy könyörtelen terepre, és gázálarcos focival terelik el a saját figyelmüket, várják a segélycsomagokat levelekkel és pornóval, skorpióviadalra kötnek fogadásokat, és vakrészegre isszák magukat, miközben a Karácsonyt ünneplik távol a családjuktól. Ám ebből a pokoli helyzetből születnek végül a valószínűtlen barátságok, a szenvedélyes lojalitás és a mindhalálig bajtársiasság - a bőrnyakúak testvéri szövetsége, melynek jelszava az örök hűség... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - stjnr

"Egy olyan pedigréjű direktor, mint amilyen az Oscar-díjjal is kidekorált
Mendes, természetesen nem elégedhetett meg holmi hagyományos katonatörténettel. Mivel a közmondásos kiskatonát kismilliószor láthattuk már különböző hadszíntereken (Normandia partján, Vietnám dzsungelében stb.) hadakozni, Mendes most előállt egy újfajta háború újfajta statisztájával: a tétlenségre kárhoztatott, unatkozó bakával, akinek arra se futja, hogy akár egyetlenegyszer használja a lőfegyverét. A jelenség, mármint a hadviselés eme újfajta típusa, kétségtelenül figyelemre méltó, ez azonban még nem indokolja, hogy egy közel kétórás játékfilmet szánjunk a témára."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapotot rendeltek el Csehországban

A havazás miatt legalább 15 ezer háztartás maradt áram nélkül Dél-Csehországban. A hóviharban számos… Tovább olvasom