Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Börtönbe küldené a graffitiseket egy fideszes

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a graffitik elhelyezését a Fidesz I. kerületi polgármestere.
Nagy Gábor Tamás azért van szükség a drákói szigor alkalmazására, mert a falfirkák rohamos elterjedtek és szerinte veszélyeztetik az egészséges környezethez való jogot.

Nagy Gábor Tamás szerdán nyújtotta be a büntető törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amelyben azt javasolja: a büntető törvénykönyv (Btk.) rögzítse, hogy a falfirka elhelyezése, mint a rongálás egy külön nevesített minősített esete, értékhatártól függetlenül bűncselekmény. A képviselő ezt egy évig terjedő szabadságveszéssel sújtaná.

Nagy Gábor Tamás kezdeményezi, hogy a Btk.-ban rögzítsék a falfirka fogalmát, amely úgy szólna: az festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

A módosító javaslat indoklása szerint a "falfirkák rohamos elterjedése, a graffiti-jelenség nyomasztó eszkalációja miatt" van szükség a büntetőjogi szabályozás megváltoztatására. A képviselő szerint az ilyen jellegű cselekmények elkövetése sértheti az egészséges környezethez való alkotmányos jogot. Szerinte a falfirka-ellenes küzdelemben önmagában nem jelent megoldást, ha sok millió forint elköltésével próbálják meg helyrehozni az okozott károkat, és a büntetőjog jelenlegi eszközrendszere önmagában nem bír elegendő visszatartó erővel.

Nagy Gábor Tamás leszögezi: a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó falfirkálás bűncselekménnyé minősítése azzal az előnyös következménnyel is járna, hogy lehetőség nyílik a a büntetőjog által nyújtott széleskörű eszköztár alkalmazására, amelyek elsősorban a munkavégzésre, a jóvátételre, illetve az eredeti állapot helyreállítására helyezi a hangsúlyt. Mint az indoklásban írja, lehetőség van a pártfogó felügyelet alkalmazására, vagy akár közérdekű munka kiszabására is. Emellett - fűzi hozzá - a Btk. ismeri a tevékeny megbánás lehetőségét is, amely értelmében nem büntethető, aki - egyebek mellett - háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő vagyon elleni bűncselekmény elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

Szerinte a tevékeny megbánás lényege tehát az, hogy az okozott kárt az elkövető maga tegye jóvá, jelen esetben például az összefirkált vagyontárgy megtisztításával, és azzal mentesülne a büntetés kiszabása alól. Emellett természetesen továbbra is lehetőség lenne pénzbüntetés vagy szabadságvesztés kiszabására is, ha az eset összes körülménye, illetve az elkövető személye ezt indokolja - teszi hozzá le Nagy Gábor Tamás. A Btk. közigazgatási és igazságügyi miniszter által kezdeményezett módosítása szerint az új szabályok többsége jövő év január 1-től lépne hatályba - írja az Index a Független Hírügynökség nyomán.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. nemlatodmiez 2010. december 09. 09:59
  „egy graffitis mindig is graffitis marad. egy graffitis szerelmes abba, amit csinál. egy graffitist nem állít meg a börtön sem.”
 • 43. folia 2010. november 18. 12:01
  „ennyi értelmes embert nem láttam még ááááááááá
  nem lehet felfogni
  A GRAFFITI NEM BŰN CSAK BÜNTETIK A TUDATLAN EMBEREK”
 • 42. Ramirez 2010. november 18. 11:17
  „gondolj amit akarsz... a lényegét viszont látom nem sikerült kihámozni zsenikém!”
 • 41. Herli 2010. november 18. 10:13
  „40. hozzászólás Ramirez 2010.11.18. 10:10

  Ha a te házad falára piszkítanak semmi gondom vele, de szerintem nincs falad”
 • 40. Ramirez 2010. november 18. 10:10
  „a graffiti egyfajta szabad véleménynyilvánítás....ezt is korlátozzuk. Következő lépés az lesz h csak a szőke-kékszeműek magyarok?”
 • 39. nemecsekerno_007 2010. november 18. 09:50
  „25. 3évesférfi 2010.11.17. 22:28

  jól van, jó mulatást”
 • 38. Tralala 2010. november 18. 09:47
  „..... A házak omladoznak, nem veszélyes, lopnak csalnak hazudnak, ezsem cink, a máv nem hajlandó a szerelvényeit rendben tartani, de persze ott is csak az az egy-két firka a baj,ugye?!...Télen a buszok a házam előtt szoktak leakadni, az utazóközönség szokta kitolni a sárból meg latyagból, azsem baj...munkát nem találsz akárhogy keresed is, sebaj, még mindig ottvannak a graffitisek, akik pár baszott firkával elcsúfítják a házadat és ezért élsz szarul....
  <moderálva..>”
 • 37. NyafNyaf 2010. november 18. 09:35
  „KamuNeni 2010.11.18. 08:00 ,
  Én teljesen egyetértek Veled! Nem hiszem el, h a sok hozzászóló semmi szépséget nem lát bennük, pedig csak jobban meg kellene nézni.
  Makkosházán is van egy nagy, egy ház aljára fújva és nagyon szép, ha arra jártok nézzétek meg!”
 • 36. mazsolaszolo 2010. november 18. 08:48
  „Amivel nem menne semmire. Durvulással nem lehet nevelni, mert az csak durvulást szül. Nem tanultálk még meg elégszer?

  Sokkal célravezetőbb volna, ha pl. lemosatnák velük a falat. Teljes helyreállítás, és pénzbünti. Esetleg a nagyközönség erejével (újság, TV, rádió stb.) kicsit megnyomni a szégyenérzetet - prevencióként - , valamint ezzel párhuzamosan biztosítani nekik egy nagyobb szabad felületet, firkálni. PL. a hidak alját. Három-négyhavonta lefesteni az egészet fehérre, aztán lehet újra fújkálni. Oda - de máshova nem!”
 • 35. zero 2010. november 18. 08:26
  „bélás ad meg a cimed hagy dolgozzák meg a bizalmad”
 • 34. bélás 2010. november 18. 08:20
  „Okoznak kárt, és nem minden épületen van helye, de azért nem börtönbe kéne küldeni a "művészeket".
  a fidesz tuti hogy magyar gyűlölő. Az az adókedvezmény amit megszavaztak, az is a kissebbségnek jó meg a miliomosoknak”
 • 33. info 2010. november 18. 08:14
  „Én inkább legalizálnám, vállalkozásokat kellene nyitniuk, csak abban az esetben nem büntetném őket.
  Vannak olyan események rendezvények ahol szükség van ilyen kézügyességgel megáldott emberkékre.
  Természetesen azokat akik csupán "falfirkások", büntetném.”
 • 32. jq 2010. november 18. 08:14
  „Szinezze azét, aki megengedi. Ha az enyémhez nyúl, eltöröm a kezét...”
 • 31. KamuNeni 2010. november 18. 08:00
  „Szerintem sokkal szebbe teszik mint az a sok ronda omladozo haz latvanya ami MO-n van. Nem a graffity muveszeket kellene becsukni hanem a haz tujaldonosoknak kellene rendbe tartani a haz kulsejet.

  Minden rohad es omlik le a vakolat. Mi a szep abban? Ezek legalabb szint tesznek a csunyasagba es probaljak eltakarni es latvanyosabba tenni.

  Megy az ember reggel dolgozni (mar kinek van munkaja) es a ronda hullo vakolat helyett mennyivel jobb egy szep szines firkat nezegetni.
  Szerintem az osszes rohado haz falat be kellene veluk szineztetni. Nem rossz abban semmi.”
 • 30. 3évesférfi 2010. november 18. 07:55
  „29: Nekem ez is megfelelne.”
 • 29. joy 2010. november 18. 07:45
  „Ló@t!

  1. El kellene kapni a firkálókat.
  2. Ki kell fizettetni a tisztítás, helyreállítás költségét, és 2-annyi összegű ingyen közmunkával bírságolni.”
 • 28. 3évesférfi 2010. november 18. 07:40
  „"Hallottam,hogy többen is belehaltak ám abba, hogy mindenféle írás került a házukra....". Ez a felháborító kijelentés pontosan megmagyarázza, milrt kell sokkal súlyosabban büntetni ezeket a nyomorultakat.”
 • 27. N.P. 2010. november 18. 05:48
  „Tralala 2010.11.17. 22:46
  " Hallottam,hogy többen is belehaltak ám abba, hogy mindenféle írás került a házukra...." - nem haltak bele, csak fizethették az letakarítás költségeit esetleg nyugdíjból, minimálbérből, vagy tudomásul vették, hogy eladáskor az ingatlanuk 10 - 15%-al kevesebbért kel el.”
 • 26. Tralala 2010. november 17. 22:46
  „Tipik szar, a graffitiseknek elkell törni a kezét stb. Törjük már el azoknak is a kezét, akik gyorshajtanak, mert veszélyes,; azoknak is akik tilosban parkolnak, mert hátrányos; azoknak is akik lopnak, ez keleten is működik úgyis (!), a többi csak estébé!!! Ha baj van, vegyük elő azt ami a legkönnyebb, a graffitisokat, azzal jól ellehet nyomni a nyomort.
  Amúgymeg, zárd be egy évre egy csomó bűnöző mellé, legalább amikor kijön már nemcsak fújni fog, deha beszólsz neki majd jól meg is erőszakol majd agyonver, bent úgyis csak ezt fogja megtanulni suttyók!

  Beszarás, hogy ebben az országban az egyetlen téma amivel mindig ellehet verni az emberek figyelmét az a graffiti, amely öl, butít és nyomorba dönt. Hallottam,hogy többen is belehaltak ám abba, hogy mindenféle írás került a házukra....
  legalja.ro”
 • 25. 3évesférfi 2010. november 17. 22:28
  „23: Ki mondta, hogy ez a legnagyobb baj? Nem ez a legnagyobb, de ez is probléma. Ezen az alapon semmit sem lehet megoldani, mert mindig van valami fontosabb. Pontosan ez a demagóg attitűd.”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejlonba csomagolt kapával vett elégtételt

Előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Városi Bíróság szerdán azt a férfit, aki nejlonba… Tovább olvasom