Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Börtönben a polgármester

Korrupciós ügy miatt börtönben ül a Győrtől alig húsz kilométerre fekvő Nagymegyer polgármestere, aki megválasztásakor valószínqleg abban bízott, hogy a legfelsőbb bíróság tekintettel lesz mandátumára. Nem így történt, s így jelenleg nincs polgármester. A helyzetet nehezíti, hogy alpolgármester sincs. Ami van, az a bizonytalanság. Megoldás ősz előtt nem várható.
Akinek van hozzá kedve, menjen el a határon túli Nagymegyerre, s a városházán keresse a polgármestert. Különböző tippeket fog kapni a szemérmesen hallgató személyzettől, ajánlják majd „a Jankó mérnök urat” vagy Dobist, a hivatali felügyelőt. De ha szerencsénk van, belebotlunk egy pirospozsgás képq férfibe, aki szókimondóbb a többieknél, s a kérdésre széles mosollyal így válaszol: „ő most basziba” van. A „baszi” szlovák kölcsönszó, jelentése: börtön, fogda. Ebből következik az is, hogy új választásra is szükség lesz, de bővebbet senki nem tud a 9000 lakosú, magyarlakta város vezetésének jövőjéről.
A tavaly év végi helyhatósági választáson nyolc polgármesterjelölt indult a kisvárosban, s némi fölénnyel, 1400 szavazattal Lojkovic Samuel kezdhette meg ötödik ciklusát. Ellenzői elsősorban azzal érveltek, hogy egy olyan polgármester kerülne a székbe, aki rövid időn belül börtönben köthet ki. Ekkorra ugyanis Lojkovicot első fokon már elítélte az úgynevezett „speciális bíróság”, s ő korábban kilenc hónapot ült előzetes letartóztatásban. Volt kollégái szerint bízott abban, hogy decemberi megválasztása hatással lesz az eljárásra, de rosszul számított: a legfelsőbb bíróság februárban helybenhagyta a 2 év, 8 hónap börtönt. Mivel végrehajtandó büntetésről van szó, új polgármesterre van szükség.
Hogy miért is jár a büntetés? A nagymegyeri termálfürdő bérleti díja keveset hozott a konyhára, ezért a testület a szerződés felmondását helyezte kilátásba. Samuel Lojkovic azonban felajánlotta a bérlőnek a meghosszabbítást 300 ezer korona (mintegy kétmillió forint) összegq csúszópénz fejében. Rosszul választotta ki emberét, a másik fél ugyanis rendőrökkel érkezett a közeli vendéglőbe, akik a kifizetés után előléptek a háttérből és letartóztatták a polgármestert. Lojkovic Lipótvárra, a leopoldovi börtönbe került, s ami maradt utána: a káosz.
A testület döntése értelmében a hivatalt most két képviselő vezeti. Egyikük, Dobis László elmondta: a testület mqködhet tovább, de alpolgármester sincs, mivel nem választottak „időben”, most pedig erre a néhány hónapos, átmeneti időszakra senki nem akarja jól fizető főállását feladni a posztért.
Dobis László szerint a belügyminisztérium őszre ígér új választásokat, igaz, előbbre nem is nagyon tqzhetne ki, mivel a törvény kilencvennapos felkészülési időszakot ír elő.
Egyet mondhatunk biztosan: Lojkovic nem jön vissza egyhamar, s a hivatal végül felbontotta a bérleti szerződést a fürdőssel. A termált, Nagymegyer büszkeségét most egy száz százalékban városi tulajdonú kft. üzemelteti, s nincs olyan prospektus, amelyen ne találkoznánk az épület fényképével. A polgármester ábrázatával már nehezebb a dolgunk, mert egyben biztosak lehetünk: egy eldugott kis plakát sem maradt Nagymegyeren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom