Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Börtönre ítélték az álrendőröket Debrecenben

Rendőrnek kiadva magát nagy értékű aranyat csalt ki áldozatától egy debreceni férfi és egy nő, ezért H. Zoltán elsőrendű vádlottat 6 év és 10 hónap börtönbüntetésre, H. Magdolna másodrendű vádlottat 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Debreceni Járásbíróság Hornyák Zsolt vezette büntetőtanácsa - tájékoztatta Tatár Tímea törvényszéki szóvivő az MTI-t.
A vádirat szerint H. Zoltán 2011 őszén az interneten figyelt fel egy hírre, miszerint magukat rendőrnek kiadó személyek hivatalos eljárást színlelve ékszereket vittek el egy sértettől. Elhatározta, hogy ezzel a módszerrel ő is megpróbálkozik, elmondta ötletét a másodrendű vádlottnak, és megállapodtak, hogy megvalósítják.

Az ügyészség szerint H. Zoltán az interneten keresztül szerezte be az akció kellékeit: rendelt egy valódihoz hasonló Rendőrség-Police feliratú igazolványtartót jelvénnyel, illetve szerkesztett egy hamis lefoglalásijegyzőkönyv-mintát.

Ezek birtokában keresték fel a sértettet debreceni otthonában. Dörömböltek az ajtón, közölték, hogy a rendőrségtől jöttek, mire a nő ajtót nyitott nekik. A vádhatóság megállapítása szerint az elsőrendű vádlott megmutatta a neten beszerzett "igazolványát", és közölte a sértettel, hogy egy uzsora-bűncselekmény gyanúja miatt házkutatást tartanak.

A nő abban a hiszemben, hogy hivatalos eljárásról van szó, beengedte a két vádlottat. A sértett két ismerősével volt a lakásban, a másodrendű vádlott mindhármuk okmányait elkérte, és úgy tett, mintha telefonon ellenőrizné az adataikat. Közben az elsőrendű vádlott meglátta az arany ékszereket, és közölte a nővel, hogy a lakásban és a sértetten lévő ékszereket lefoglalja. Azt mondta, hogy ha nem adja át az ékszereket, bezáratja 72 órára. Erre a nő átadta az aranyat.

A bíróság hivatalos minőség színlelésével, társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében találta bűnösnek a vádlottakat.

Az elsőrendű vádlottat 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott 3 év 10 hónap börtönbüntetést kapott és 4 év közügyektől eltiltást - esetében a bíróság úgy határozott, hogy a szabadságvesztés fele, azaz 1 év 11 hónap letöltendő, a másik felének letöltését 4 év próbaidőre felfüggesztette. A szabadságvesztés végrehajtandó részéből a vádlottak feltételes szabadlábra nem bocsáthatók. A vádlottak az aranyat értékesítették, ezért a sértettnek 1 millió 35 ezer forintot is meg kell fizetniük.

A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a vádlottak tökéletesen játszották el a hivatalos szerepet, és kihasználták a sértett rendőri intézkedéstől, szankciótól való félelmét. A sértett a fenyegetés és a színjáték hatására ment bele az ékszerek átadásába.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az első- és a másodrendű vádlott és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2013. február 22. 02:31
    „Tőlem nem vitték volna el, mert nincs.
    Halálbüntetésre, utána 10 év közügyektől való eltiltásra ítélném!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 nappal az iszapömlés előtt még minden rendben volt a helyszíni szemlén

Nem tapasztaltak rendellenességet zöldhatóság ellenőrei a helyszíni szemléken a tizenegy nappal később átszakadt X-es számú ajkai tározónál. Tovább olvasom