Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Börtönt kaphatnának az orvvadászok

A Büntető törvénykönyv szigorításával akár 3 év börtön is kiszabható lesz az orvvadászokra.
Már tavasszal szigoríthatja a parlament a Büntető törvénykönyvet (Btk.) az orvvadászat súlyosabb megítélése érdekében; akár 3 évi börtön is kiszabható lesz, szemben az eddigi 20-30 ezres bírságokkal - írta a Népszava kedden.

A módosítás nyomán - az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVK) javaslatára - szabálysértés helyett bűncselekményként kezelnék az orvvadászatot, ami alapesetben 2 év börtönnel is sújtható lenne, minősített esetben - bűnszervezetben vagy jelentős értékre elkövetve - pedig akár 3 évvel. A jogszabályváltozásról a lap szerint várhatóan már áprilisban szavaz az Országgyűlés.

Jelenleg az évi 300 ezer elejtett nagyvad legalább 15 százalékát orvvadászok ölik meg, ám az OMVK jogi képviselője, Székely István szerint a számot nehéz megbecsülni, mert az esetek csak akkor derülnek ki, ha tetten érik az elkövetőt, vagy a hivatásos vadászok rábukkannak az elejtett állatok elhagyott tetemére. Székely István a lapnak azt is elmondta, hogy az orvvadászok egyre brutálisabb módszereket használnak.

A vadorzók kiszűrésére a vadászkamara és a vadászati védegylet együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, a vadászati törvény alapján minden 3000 hektáron a vadásztársaság kötelessége vadőrt - hivatásos vadászt - alkalmazni, akinek törvény által előírt feladata a vadászterület és a vadállomány védelme.

Olvasóink írták

  • 2. bambinaXX 2012. január 25. 03:11
    „inkább nagyonnagy pénzbüntetés - annak lenne visszatartó ereje..?”
  • 1. szentmiki 2012. január 24. 08:31
    „nincs hely, már így is egymásba ér a ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni

Az ILO éves jelentése szerint 600 millió új produktív munkahely megteremtése a szükségszerű. Tovább olvasom